Pride-ruzie in Amsterdam
Binnenland

Pride-ruzie in Amsterdam

Redactie 20 juli 2023, 06:00
Pride-ruzie in Amsterdam

Eén Pride-evenement is niet genoeg voor de hoofdstad, zo blijkt. Er is grote onenigheid ontstaan tussen de organisaties Pride Amsterdam en Queer Amsterdam. De stichting Pride Amsterdam is traditioneel de organisator van de week waarin onder meer de bekende Grachtenparade plaatsvindt. Queer Amsterdam (QA) is een ‘intersectionele’ beweging die het kapitalisme en kolonialisme wil bestrijden, maar zich vooral antizionistisch uitlaat, of erger. QA vindt de ‘onderdrukking van queers’ gelijkstaan aan die van de Palestijnen. Uiteraard houden zij de kaken stijf op elkaar over de onderdrukking van lhbt’ers door Hamas en Fatah. De ‘oude garde’ van de stichting Pride heeft juist goede banden met de lhbt-beweging in Tel Aviv. 

Dus komt er een dubbele Prideweek in de hoofdstad, waarbij wethouder Touria Meliani (GroenLinks) veel meer geld geeft aan – u raadt het al – QA. Daar moet de organisatie over zwijgen; volgens het met de gemeente gesloten convenant mogen de twee clubs ‘uitsluitend neutraal of positief’ over elkaar spreken, weet Het Parool

Gemeenteraadsleden van de oppositie dreven deze week op sociale media de spot met de affaire. Annabel Nanninga (JA21) schreef: “Extreem-links kaapt Pride, zwakke wethouder zwicht uit angst niet ‘inclusief’ te zijn. Resultaat: Pro-Palestijnse (nul homorechten daar!) activisten krijgen tonnen, iedereen ruzie en twee Prides.” Waarop de fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-Zuid, Claudia van Zanten, antwoordde met: “Zomaar een idee: besteed die 5,5 ton aan het tegengaan van geweld tegen homo’s, in plaats van aan een pro-Palestijns feestje.”

Plaats opmerking