Rabbijn wordt veganistisch
Nieuws

Rabbijn wordt veganistisch

Zuidas-rabbijn Yanki Jacobs stapt over naar een 'vegan-lifestyle' en opent binnenkort een koosjere veganistische slagerij. "We moeten als Joodse gemeenschap naar de toekomst kijken en die is veganistisch."

Redactie 23 februari 2018, 00:00

Slagerij Marcus krijgt een concurrent: de Koosjere Veganistische Slagerij (KVS).

 

Yanki Jacobs, actief als studentenrabbijn en rabbijn van de Amsterdamse Zuidas, vertelt: “Ik ben bijna dertig en heb veel gedaan voor de Joodse gemeenschap, maar nu wordt het tijd om de hele wereld te verbeteren.” Samen met zijn vrouw Esty gaat hij de zaak runnen. Kortgeleden kochten zij een winkel met veel licht en grote ramen aan, een zaak die precies in het straatbeeld van de Zuidas past. Waarom deze keuze?

“Als studentenrabbijn kom ik in aanraking met honderden studenten en young professionals met een vegetarische of veganistische lifestyle. Veel van hen maken zich zorgen over het milieu en dierenwelzijn,” zegt Jacobs. “En terecht! Los daarvan is het een gezondheidskwestie. Wist je dat vlees wel twee weken in je lichaam blijft rotten?”

De KVS geeft aan zich te richten op de algehele Nederlandse consument, maar zal natuurlijk, wellicht ongewild, een geduchte concurrent worden voor de bestaande koosjere slagerij Marcus. Jacobs geeft toe dat er gesprekken zijn geweest met Claudia Koppert, eigenares van Sal Meijer, en met Daniel Baron van Habaron om daar de veganistische vleeswaren te integreren in het menu. Ruben Troostwijk, vicevoorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam is niet blij met het nieuwe hechsjer dat op de producten zal komen te staan: ‘Opperrabbinaat van de Zuidas’. De NIHS zal daardoor geen kasjroetkosten in rekening kunnen brengen, die Marcus wel maandelijks moet afdragen. Yanki Jacobs heeft begrip voor de zorgen: “Ik begrijp dat, maar we moeten als Joodse gemeenschap naar de toekomst kijken en die is veganistisch. Los daarvan kom ik uit een echte slagersfamilie. Mijn overgrootvader, De Leeuw, was de koosjere slager van Steenwijk. Zie dit dus als een modern jasje voor een oeroude traditie.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking