Een definitief besluit over waar het monument met de namen van alle Nederlandse Holocaustslachtoffers moet komen, laat voorlopig nog op zich wachten. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam stuurt vandaag een voorstel naar de gemeenteraad voor de verdere procedure.
Er is onderzoek gedaan naar de effecten van de namenwand op het Wertheimpark, de voorkeurslocatie van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC), de initiatiefnemer. Daarnaast is er een lijst opgesteld van vijftien alternatieve locaties. Het voorstel van de gemeente is nu eerst met het NAC een lijst van criteria op te stellen waaraan de locatie moet voldoen, om vervolgens alle locaties daaraan te toetsen. De gemeente oppert onder andere het Amsterdamse Bos, het Beatrixpark, het Amstelpark, het stadhuis, het Jonas Daniel Meijerplein en de Hollandsche Schouwburg. Of het NAC daarvoor openstaat is zeer de vraag. In eerdere berichtgeving van het NIW heeft NAC-voorzitter Jacques Grishaver aangegeven een locatie buiten het Joods Cultureel Kwartier niet te accepteren. Het Jonas Daniel Meijerplein achtte Grishaver onrealistisch, het stadhuis is niet eerder ter sprake gekomen.
In maart 2014 werd besloten de namenwand te plaatsen in het Wertheimpark. Daarop kwam de buurt in verzet. Het park zou veel te klein zijn en de toeloop naar de buurt veel te groot. Sindsdien heeft de gemeente het nemen van een besluit steeds voor zich uit geschoven. Het onderzoek van Royal Haskoning in opdracht van de burgemeester, dat de gemeenteraad vandaag ontvangt, laat zien dat de effecten van de namenwand op het Wertheimpark grotendeels negatief zijn. Het ontwerp van architect Libeskind is volgens het rapport onveilig bij eventuele calamiteiten en er gaat teveel groen verloren in het park. Dat er een buitensporige toeloop naar het park zou komen, blijkt niet uit het rapport. De gemeente sluit ondanks het onderzoek niet uit alsnog voor het Wertheimpark te kiezen, als uit de nieuwe procedure blijkt dat dat de beste optie is.

Alle vijftien mogelijke locaties voor de namenwand