Reflectie
Commentaar

Reflectie

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 19 december 2019, 09:00
Reflectie

Deze laatste weken waarin we afscheid nemen van het decennium is het altijd goed terug te kijken op de afgelopen jaren. Wat is winst? Wat verlies? Wat kan beter? Mooie tijden voor wat reflectie. Wie ook afscheid nam, was Michael van Praag. Hij stapte op als bondsvoorzitter van de KNVB. Van de talloze afscheidsinterviews die de revue passeerden, was het gesprek met Studio Sport-verslaggever Jeroen Stekelenburg afgelopen zondag het opvallendst. Uit alles bleek dat Stekelenburg er even goed voor was gaan zitten. Je hoorde de eindredacteur hem als het ware in zijn oortje fluisteren: lekker kritische vragen stellen, hoor! Stekelenburg deed wat hem werd opgedragen. Maar of het de goede waren?

Zo begon Stekelenburg met Van Praag over de rel van vorige week, toen de KNVB-voorzitter weigerde in te gaan op de vraag (lees: eis) van Feyenoordsupporters of hij niets kon doen aan de onduidelijkheid of de Rotterdamse fans nu wel of niet bij de wedstrijd tegen FC Porto mochten zijn. Van Praag weigerde. Hij gaf als reden op hoe hij de afgelopen jaren door diezelfde fans verrot was gescholden met kanker-Jood, tyfus-Jood, pleuris-Jood enzovoorts. Was dat nu wel verstandig, vroeg Stekelenburg aan Van Praag. Niet één keer, niet twee keer, nee, hij zaagde er maar over door. Ha, moet Jeroen hebben gedacht, ik heb hem in de tang. Het was gênant om te zien.

Vooral omdat heel Nederland, ook Studio Sport, zo duidelijk positie had ingenomen na wat er met voetballer Ahmad Mendes Moreira was gebeurd. De verontwaardiging daarover was terecht. Als Stekelenburg Mendes Moreira zou hebben ondervraagd zoals hij nu Van Praag aan een kruisverhoor onderwierp, zou hij zijn ontslagen.

De vraag die de KNVB-voorzitter wel moest worden gesteld, kwam niet, namelijk deze: “U wordt al jaren zo uitgescholden en bejegend, waarom nu pas deze stellingname?” Stekelenburg liet die na. Trok Van Praag nu pas zijn mond open, omdat hij de KNVB toch verliet? Na jarenlang falen van diezelfde organisatie om de haatkoren terug te dringen? Ik hoop dat Stekelenburg deze komende weken ook zal gebruiken voor wat reflectie.

Wij gaan genieten van alle lichtjes de komende dagen en wensen u, mede namens het bestuur, chag Chanoeka sameach. Tot 10 januari, dan ontvangt u nummer 11.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking