Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Realiteit

Administrator 17 december 2015, 00:00
Realiteit

Esther Voet_uitsnede commentaar Het roerige 2015 loopt ten einde en de komende weken zullen we weer overstelpt worden met jaaroverzichten op radio en tv. De wereld staat in brand, vooral het Midden-Oosten. In Syrië en Irak is het een puinhoop en in Jemen voltrekt zich een ramp waar de wereld nauwelijks oog voor heeft. Het is opvallend hoe vorig jaar zomer de kranten bol stonden van alle ‘schandelijkheden’ die Israël in Gaza zou hebben uitgehaald, en hoe de wereld nu in alle talen zwijgt over de enorme wandaden die Saoedi-Arabië in zijn buurland pleegt – het meten met twee maten tot kunst verheven.
In Nederland heeft de polarisatie zich verder doorgezet. Het schelden op Twitter, Facebook en andere social media is tot nieuwe hoogten gestegen, en de grootste brullers verdienen een plekje aan de gastentafel bij Pauw, zoals de ‘opiniemaker op Facebook’ die Nederlanders opriep Israëlische toeristen te gaan neersteken. Lodewijk Asscher noemde die op sensatie beluste uitzending ‘Jerry Springer-achtig’. En dat was het.
Ook voor het NIW was het een bewogen jaar, met diverse redactionele wisselingen van de wacht en het 150-jarig jubileum, dat wij vierden met het dikste NIW ooit en een avond in De Balie. Met dit laatste nummer van 2015 sluiten wij dit jubileumjaar af en kijken we vooruit naar het komend jaar, waarin het NIW zich ook op social media en internet duidelijker gaat profileren.
Want hoewel er veel nadelen zijn aan deze ‘pubertijd van internet’, is het een wonder waartoe het ons allemaal in staat stelt. We maken ‘real time’ mee wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Met onze dierbaren in den vreemde kunnen we gratis en voor niets uren praten, terwijl we ze nog zien ook. Als vijftiger kan ik me nog herinneren dat je via een operator een telefoongesprek met Zuid-Afrika moest aanvragen, een gesprek dat wel tien gulden per minuut kostte! Hoe onmisbaar internet is geworden merken wij vandaag, op deadlinedag, nu we zonder zitten vanwege een storing. Deze editie komt uit met behulp van houtje-touwtje en heel veel improvisatie.
We leven in een nieuwe realiteit. Laten we hopen dat die realiteit er in 2016 wat mooier uit gaat zien. Namens het bestuur en de redactie wens ik onze niet-Joodse lezers een mooie Kerst en iedereen een heel fijne, vredige jaarwisseling.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *