Rechtsherstel Den Haag: erekwestie
Binnenland

Rechtsherstel Den Haag: erekwestie

In navolging van Amsterdam heeft ook de gemeente Den Haag enkele miljoenen gereserveerd voor rechtsherstel van naheffingen van erfpacht en straatbelasting die uit onderduik en kampen teruggekeerde Joden na WO II moesten betalen voor de jaren dat ze er niet waren.

Redactie 16 juli 2017, 00:00
Rechtsherstel Den Haag: erekwestie

In navolging van Amsterdam heeft ook de gemeente Den Haag enkele miljoenen gereserveerd voor rechtsherstel van naheffingen van erfpacht en straatbelasting die uit onderduik en kampen teruggekeerde Joden na WO II moesten betalen voor de jaren dat ze er niet waren.

De nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, vertelt het NIW: “Inmiddels heeft de stad zo’n veertig aanvragen binnen. Ik kan u verzekeren dat Den Haag coulant met de claims zal omgaan. We hebben in principe een traject van zo’n anderhalf jaar voor ogen om het geheel af te ronden. Maar mochten er mensen zijn die vanwege bijvoorbeeld emigratie pas later horen van de regeling en daardoor na de deadline een claim indienen, dan zal Den Haag ook die serieus beoordelen. Het is niet onze  bedoeling om mensen aangaande de bewijslast op hoge advocatenkosten te jagen. De gemeente zal daarom het nodige doen om die kosten voor de betrokkenen te drukken en staat vooral open voor goed overleg.”
Den Haag heeft zo’n 2,3 miljoen euro voor het rechtsherstel gereserveerd. Het geld dat na afloop van de individuele uitkeringen overblijft, gaat naar de stichting Joods Leven Den Haag, die Joodse activiteiten in de stad organiseert. Den Haag wil zo recht doen aan het ‘individueel en collectief moreel rechtsherstel’. Krikke: “Het is echt een erekwestie voor ons.”
De gemeente Amsterdam besloot eerder tot een collectieve toewijzing van 10 miljoen euro aan naoorlogse naheffingen, volgens burgemeester Van der Laan ‘een bedrag dat we niet willen hebben’, aan Joodse organisaties. Den Haag doet het anders, de stad heeft ook oog voor individuele claims.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking