Reptielenbrein
Commentaar

Reptielenbrein

Esther Voet 20 oktober 2022, 08:00
Reptielenbrein

Wat waren we weer in het nieuws deze week. Aan een Palestijnse journaliste die als haatprediker werd ontmaskerd omdat ze van Hitler hield en Joden wilde vernietigen, werd bijna de prestigieuze Reuterprijs uitgereikt.

Bij het SBS-programma HLF8 verdedigde voormalig profvoetballer Anouar Diba de weigering van Feyenoordaanvoerder Orkun Kökcü een band tegen discriminatie te dragen. Dat was tegen zijn geloof, vertelde Diba, want het ging over homo’s. “Die regenboogkleuren gaan wij moslims niet dragen,” aldus de man die een groot deel van zijn carrière doorbracht in Qatar. De band was een statement tegen moslims. O, was-ie bedoeld tegen álle vormen van discriminatie? Maakte niet uit, het bleef ‘nee’. Paul Haenen ging als ‘dominee Gremdaat’ met Diba in discussie. Veel homohaat komt bij moslims vandaan, zei hij, waarop de inmiddels bekende pavlovreactie volgde: “En ook van heel veel Joden.” De tafelgasten zwegen.

Je ziet het vaker: op het moment dat iemand kwalijk gedrag wordt verweten, zoekt hij een andere groep waarop hij de aanval kan afwentelen. Vaak zijn dat Joden. Wil de homo die ergens in een Amsterdamse straat door een Jood in elkaar is geslagen, belaagd of bedreigd, nu opstaan? Diba ging verder niet met Haenen in discussie omdat die ‘zijn niveau niet was’ en stelde: “We weten nu ook waar discriminatie vandaan komt.”

Het was ook de week van de reptielen. David Icke, een notoire antisemiet, complotdenker en Holocaust-ontkenner, spreekt op 6 november op de Dam in Amsterdam, als er geen stokje voor wordt gestoken. We weten dat hij op die beladen plek niet de eerste haatprediker is. Icke hangt de reptielentheorie aan, die stelt dat buitenaardse wezens hier op aarde zijn om de bevolking te overheersen. De keren dat Joden als reptielen zijn afgebeeld, zijn niet te tellen. Forum voor Democratie is een van de aangesloten instanties bij de organisator van de spreekbeurt, Samen voor Nederland. Op de website blijken er nog zo’n vijftig te zijn, ze hebben zich tijdens de coronatijd aangesloten. Sommige hebben prachtige namen: Europeans United for Freedom, Stichting Artsen voor Waarheid, Army of Love, BeUnited – een brancheorganisatie voor en door mkb-ondernemers – en uiteraard Café Weltschmerz.

Nu corona minder scoort, moet de organisatie iets anders doen om relevant te blijven. Wat beter dan in zee te gaan met een antisemitische complotdenker? En juist nu fulmineerde Baudet deze week over reptielen. Toeval? Ik denk het niet. Haatpredikers? Kan het zijn dat zij zich laten leiden door hun reptielenbrein?

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Plaats opmerking