Robert Vuijsje: ‘bedreigingen overdreven’
Binnenland

Robert Vuijsje: ‘bedreigingen overdreven’

Redactie 18 oktober 2012, 00:00

Maandag meldden diverse media dat auteur Robert Vuijsje van het verfilmde boek leen maar nette mensen met de dood is bedreigd. Hij zou maandagavond op de Amsterdamse radiozender Radio Mart, dat zich richt op Surinaamse luisteraars, geïnterviewd worden, maar dat ging niet door. Nadat het interview was aangekondigd kwamen er vanaf zondag diverse heftige telefoontjes, verklaarde programmamaker Guilly Koster. Iemand dreigde zelfs om Vuijsje ‘een kopje kleiner te maken’, vertelde Koster aan journalisten. Het serieuze karakter van die doodsbedreigingen blijkt nogal mee te vallen, vertelt Vuijsje het NIW op woensdag.
„Ik ben naar de politie gestapt en die heeft wat onderzoek gedaan naar de telefoontjes. Daaruit blijkt dat het allemaal niet zo serieus is als het naar buiten is gebracht door Guilly Koster. „Het is allemaal een beetje overdreven,” aldus de schrijver.

Wel klopt het dat in Zuid-Oost veel mensen verontwaardigd zijn omdat er een schadelijk beeld zou worden geschetst van de Bijlmer en van mensen van Surinaamse afkomst, zowel in het boek als in de film. „We hebben wel vaker heethoofden aan de lijn in de uitzending, maar dit is wel heel ernstig,” zo verklaarde Guilly Koster tegenover het Parool. Na de publicatie van Vuijsjes boek, in 2008, ontstond al veel onrust. De hoofdpersoon is een jongen van Joodse afkomst uit Oud-Zuid die op zoek gaat naar een ‘intellectuele negerin’ als vriendin, iemand die bovendien ‘dikke billen’ moet hebben. „Ik vertrek morgen naar Suriname, waar dit weekend de film in première gaat,” aldus een opgewekte Vuijsje, „Als ik echt met de dood bedreigd zou worden, zou ik daar natuurlijk niet heen kunnen reizen.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking