Satire
Commentaar

Satire

Esther Voet 30 juni 2022, 12:25
Satire

Wat zullen ze gelachen hebben bij het maken van hun zomernummer, die redacteuren van Propria cures, het ‘Amsterdamsch Studenten Weekblad’. Dat is al heel lang geen weekblad meer, maar laat zich er nog altijd op voorstaan een vrijplaats voor de Nederlandse literatuur te zijn. Voor een bijdrage aan de dubbeldikke vakantie-editie stonden uiteraard gerenommeerde auteurs, onder wie Thomas Hogeling en Sheila Sitalsing, te trappelen. Sitalsing mocht prijken op de voorpagina. Onder de kop ‘Fakkeltatief’ schreef zij iets over de genoegens van het affakkelen. Want affakkelen is natuurlijk enig, zeker als je satire hoog in het vaandel hebt staan. Weet je wat ook om te lachen is, moeten de redacteuren hebben gedacht. Iets doen met die Shoa en die Leon de Winter. Kunnen we eindelijk die rekening eens vereffenen.

Want dat er een rekening openstond, is duidelijk. Al dertig jaar maar liefst. In 1992 plaatste Propria cures een montagefoto van De Winter, liggend in een massagraf, omdat de toenmalige redactie van mening was dat De Winter te zeer zijn Joodse achtergrond exploiteerde. Het kwam hen op een veroordeling te staan; ze moesten een rectificatie plaatsen en een schadevergoeding van tienduizend gulden betalen.

Tijd om dat dertigjarig jubileum te vieren. Weet je wat? We maken van Leon de Winter Leon de Sprinter. Wat een vondst! Joden en treinen, altijd een goed idee. Dan nemen we een plaatje van een trein en plakken we z’n kop voor op de locomotief. Vervolgens zetten we naast dat plaatje een routebeschrijving voor hem van Amsterdam Centraal naar Westerbork, waar hij bij de AKO een Telegraafje kan kopen. En daarna zetten we hem op de intercity naar Krakau. Lachen man! Satire!

Over humor valt niet te twisten en ik geef toe, ik heb geen humor. Dat Propria cures platvloers kan zijn, weten we ook. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat illustere oud-redacteuren als Frits Bolkestein en Godfried Bomans hier ook niet helemaal de humor van zouden inzien. Voormalig redactielid Henk Spaan daarentegen vond het op Twitter een ‘goed zomernummer’ en aan haar like te zien, was Trouwcolumniste Emine Ugur het met hem eens. U weet wel, die columniste die zich als moslima om het minste of geringste beledigd voelt. Niemand die erover viel. U weet wat Propria cures betekent, hè? Zorg voor je eigen zaken. Dat Joden daar niet toe behoren, wordt maar weer eens bewezen.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking