Schrijver en radiomaker David Rakoff overleden
Cultuur

Schrijver en radiomaker David Rakoff overleden

Redactie 19 augustus 2012, 00:00

De humoristische schrijver en essayist David Rakoff is overleden aan kanker. Hij was 47 jaar oud. Hij overleed aan een tumor in zijn schouder.
Geboren in Montreal werd hij al op jeugdige leeftijd, toen hij 22 was, met kanker geconfronteerd, leukemie, die hij wist te overleven. Hij vocht niet alleen tegen kanker, ook tegen vooroordelen over homoseksualiteit.

Hij was radiomaker en essayist. In zijn laatste essaybundel, Half empty, wist hij zijn sympathie voor Woody Allen en zijn alledaagse beslommeringen – met inbegrip van zijn tegenslagen – met humor te beschrijven. „Optimisme is niet voor iedereen. Veel mensen zullen altijd overal tegenop zien, het gaat vooraf aan het bewustzijn en is net zo waardeneutraal als het hebben van bruine ogen. ” Bij een andere gelegenheid zei hij: „Ik ben pessimist qua natuur, maar optimist qua noodzaak” (‘pessimist by nature, optimist by force’).

Over de film Annie Hall, waarin hij een grote verwantschap ontdekte met de figuur Alvy Singer, schreef hij dat je niet aan hem moest vragen hoe Joods die film was. „Ik ben de verkeerde jongen om zoiets te vragen. Het is alsof je tegen een vis zegt: ‘Lijken de dingen je in deze omgeving nogal nat?’”

Hij schreef ook: ‘De Duitsers waren [na de vertaling van een van zijn boeken] gefascineerd door wat zij waarnamen als mijn Joodse sensibiliteit; een levend voorbeeld van de uitgeroeide cultuur. (…) Ik voelde me als een wandelende illustratie van die oude grap over buitenwijken, waar ze alle bomen omzagen en vervolgens de straten naar ze noemen. In minstens twaalf recensies werd ik een Stadtneurotiker genoemd, een stedelijke neuroticus, een beschrijving die me eerlijk gezegd wel beviel. En al helemaal toen ik ontdekte wat de Duitse naam was voor de film Annie Hall: Der Stadtneurotiker.’

Over New York schreef hij: „New York breekt altijd mijn hart. Het is alsof je een echt leuke vriend hebt die plotseling heel erg van wijn is gaan houden, zodat je daar vervolgens eindeloos over moet gaan praten.” Hij verscheen regelmatig op televisie, bijvoorbeeld in de Daily Show van de bekende activistischdemocratische presentator John Stewart. Hij kreeg toen al chemotherapie en Stewart hield, ondanks duidelijke tekenen van het tegendeel, vol dat Rakoff ‘er goed uitziet’. Rakoff dreef graag de spot met geforceerd optimisme en positief denken. Een van zijn titels luidt: Don’t get too comfortable.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking