Shoa-overlevende confronteert studenten na antisemitische uitlatingen
Nieuws

Shoa-overlevende confronteert studenten na antisemitische uitlatingen

Redactie 07 maart 2019, 00:00
Shoa-overlevende confronteert studenten na antisemitische uitlatingen

Shoa-overlevende Eva Schloss heeft vandaag een groep Amerikaanse studenten ontmoet die zich eerder antisemitisch uitlieten.

De groep studenten uit California zorgden voor grote verontwaardiging nadat op sociale media foto’s verschenen waarop te zien was dat de jongeren een Hitlergroet maken bij bekers in de vorm van een hakenkruis. Op een andere foto omschreven zij zich als ‘het superieure ras’. De foto’s zouden zaterdagavond zijn gemaakt tijdens een huisfeestje in Costa Mesa, Californië. Studenten van meerdere scholen zouden betrokken zijn geweest bij de uitingen.

De 89-jarige Schloss gaat nu op eigen initiatief het gesprek met de groep aan en zegt te hopen dat zij de studenten zo ‘voorstanders van tolerantie en begrip’ kan maken.

Reuven Mintz, Chabad-rabbijn en medeorganisator van de bijeenkomst, zei dat de confrontatie voor de studenten hard nodig is. “Het is noodzakelijk dat deze jonge mensen oog in oog staan met de gevolgen van ongecontroleerde haat.”

Volgens de Los Angeles Times hebben sommige betrokken studenten excuusbrieven geschreven voor hun gedrag.

Eva Schloss, oorspronkelijk Geiringer, werd in Oostenrijk geboren en in 1938 vluchtte zij met haar familie naar Nederland. Daar woonde Eva in het zelfde huizenblok als Anne Frank, waar zij regelmatig mee speelde. De familie Geiringer werd in 1944 opgepakt door de Nazi’s en gedeporteerd naar Auschwitz. Haar vader en broer werden daar vermoord. Eva en haar moeder werden in 1945 bevrijd door de Sovjet troepen en keerden terug naar Nederland. Daar hertrouwde haar moeder met Otto Frank, waardoor Eva Schloss ook bekend staat als ‘het stiefzusje van Anne Frank’. Na de oorlog schreef Schloss meerdere werken over de Shoa en zet zij zich in voor Shoa-educatie.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking