Solidariteit met Israël
Binnenland

Solidariteit met Israël

Redactie 12 januari 2017, 00:00
Solidariteit met Israël
Het Rotterdamse stadhuis, waarop net de Israëlische vlag halfstok ging. Foto: David de Leeyw

Het Rotterdamse stadhuis, waarop net de Israëlische vlag halfstok ging. Foto: David de Leeyw

Het Rotterdamse stadhuis, met in het midden de Israëlische vlag halfstok. Foto: David de Leeuw

Verschillende Europese steden hebben de afgelopen dagen hun solidariteit met Israël getoond naar aanleiding van de terreuraanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem op zondag. Hierbij kwamen vier jonge Israelische militairen om het leven.

Misschien wel het verrassendste en ontroerendste eerbetoon kwam uit Duitsland. Op de Brandenburger Tor werd maandagavond een enorme Israëlische vlag geprojecteerd. Een van de initiatiefnemers was het Groene Bondsdaglid Volker Beck. Hij schreef in een brief aan de Berlijnse burgemeester Michel Müller: “Wij moeten onze solidariteit tonen met de slachtoffers en met allen die hierdoor geraakt worden.”
Dat juist op deze symbolische plaats eerbied werd betuigd aan Yaël Yekutiel, Shira Tzur, Erez Orbach (allen 20 jaar oud) en Shir Hajaj (22) maakte indruk over de hele wereld. De Brits-Israëlische politiek commentator Eylon Aslan-Levy toonde op Twitter twee afbeeldingen naast elkaar, een van een militaire parade van nazi’s met hakenkruisvlaggen aan de Brandenburger Tor en die van afgelopen maandag, met daarbij de tekst: “Ongelofelijk dat deze twee aanblikken te zien zijn geweest in de duur van één mensenleven.”
Niet alleen Berlijn toonde zich solidair met de slachtoffers van de Palestijnse terrorist Fadi el-Qanbar, ook het Hôtel de Ville (stadhuis) van Parijs werd dinsdagavond enkele uur getooid met een projectie van de degel Jisraël. Net als in Berlijn hadden de Parijse autoriteiten een week eerder ook de Turkse vlag getoond, naar aanleiding van de bloedige aanslag op een discotheek in Istanboel tijdens Oud en Nieuw.

Rotterdam
In Nederland toonde Rotterdam zich solidair met de Joodse staat. Dinsdagochtend werd om half acht de Israëlische vlag halfstok gehesen op het stadhuis aan de Coolsingel. Het initiatief lag bij gemeenteraadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. Zijn partijgenoot en locoburgemeester (in afwezigheid van Ahmed Aboutaleb) Joost Eerdmans nam de beslissing. “Er wonen Joodse en Israëlische mensen in de stad, het is goed uit te stralen dat wij er voor ze zijn,” zei Eerdmans tegen een cameraploeg van PowNews.

Wel vraagt de Leefbaar-wethouder zich af of het nu nodig is na elke terreurdaad de vlag van het getroffen land te hijsen

De Maasstad had eerder ook al de Turkse vlag halfstok gevoerd, net als de Duitse nadat een IS-aanhanger op 19 december op het winkelende publiek van een kerstmarkt in Berlijn was ingereden. “Net zo gruwelijk, net zo erg,” vergeleek Eerdmans de aanslagen. Wel vraagt de Leefbaar-wethouder zich af of het nu nodig is na elke terreurdaad de vlag van het getroffen land te hijsen: “Dan kun je tegenwoordig elke week wel een andere vlag ophangen. Het college zal beoordelen of we niet beter gewoon voor de Nederlandse vlag kiezen.”
Bij het ter perse gaan van dit NIW waren op de redactie geen voorbeelden bekend van Nederlandse steden die het Rotterdamse voorbeeld volgden. Ondanks pogingen vanuit de Raad bleek er bij het Amsterdamse gemeentebestuur geen behoefte te bestaan de vlag met de davidster op de Stopera te hijsen, laat staan deze op het Paleis op de Dam te projecteren.
De Nederlandse overheid volstond met een tweet van de Nederlandse ambassade in Israël: ‘Strongly condemning yesterday’s terrorist attack in Jerusalem which took life of 4 young people, terror and incitement must stop.’

De Brandenburger Tor met de Israëlische vlag erop geprojecteerd. Foto: Wilfried Winzer

De Brandenburger Tor met de Israëlische vlag erop geprojecteerd. Foto: Wilfried Winzer

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking