Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Spelen dat je beter bent

De Stichting Gilat verzorgt al vijf jaar theatervoorstellingen voor ernstige zieke kinderen.

Redactie 29 oktober 2017, 00:00
Spelen dat je beter bent

Professor Panic in het AMC

De Stichting Gilat, die theater voor ernstig zieke kinderen verzorgt, bestaat vijf jaar. De komende jaren willen de oprichters voorstellingen gaan geven in alle academische kinderziekenhuizen in Nederland.

Stichting Gilat is vernoemd naar Gilat Eisenmann, die in 2008 op elfjarige leeftijd overleed aan een ernstige lichamelijke handicap. Haar ouders, Jair en Tali Eisenmann, vertellen over het motief voor de oprichting. “Het ergste wat je kan overkomen is dat je kind overlijdt. Nog een categorie erger is als niemand het meer over haar heeft, want dan is ze echt dood.”
“Gilat heeft de helft van haar leven in het ziekenhuis doorgebracht,” vervolgt haar vader, tevens voorzitter van de stichting. “Ze genoot van de spaarzame voorstellingen die daar toen gegeven werden en van tv-programma’s als Ernst, Bobbie en de rest. Twee acteurs uit deze serie zijn via Stichting Doe een Wens bij ons thuis geweest om voor haar te spelen. Zij doen nu ook voorstellingen voor de stichting.”

Vreugde
Met twee vaste acteurs heeft Stichting Gilat een interactieve theatervoorstelling ontwikkeld rond de vrolijke personages Max en Jet, gericht op kinderen tussen de 2 en 10 jaar. De thema’s wisselen, er wordt gebruikgemaakt van muziek, dans, zang, en soms wordt er gegoocheld. Door die variatie kunnen ook kinderen die voor een langere periode in het ziekenhuis zijn opgenomen steeds weer van een nieuwe voorstelling genieten en zo even de dagelijkse zorgen vergeten.
De voorstellingen zijn zo opgezet dat de kinderen zelf actief mee kunnen doen, ook vanuit bed. “Ze spelen dat ze niet ziek zijn, maar bijvoorbeeld een prins of een prinses,” zegt Tali.
Naast de Max & Jet-voorstellingen wordt er ook samengewerkt met andere organisaties. Eind augustus was er in het AMC een voorstelling van Professor Peter Panic door Mad Science Nederland, dat kinderen kennis laat maken met wetenschap. Aan de proefles met luchtdruk mocht iedereen meedoen, dus ook het bezoek.
De evenementen duren noodgedwongen niet al te lang, meldt voorzitter Eisenmann. “Na een half uur is de energie van de patiëntjes wel op. Maar in die korte tijd zie je de doodzieke kinderen volop lachen en genieten. Ook de ouders voelen zich opgelucht als ze hun kind zo blij zien. We willen zieke en gehandicapte kinderen weer kind laten zijn en laten genieten van het leven, hoe lang of kort dat ook is.”
Tali Eisenmann: “Dat is de mooiste beloning, want zo wordt onze dochter nooit vergeten. Hiermee leeft Gilats naam, ‘vreugde’ in het Ivriet, voort.”

Zeven ziekenhuizen
Bekende Nederlanders Albert Verlinde, Barbara Barend, Halina Reijn en May-Britt Mobach hebben zich opgeworpen als ambassadeur van Gilat. Ze komen ook weleens voorlezen op de kinderafdelingen, evenals Martine Bijl en Youp van ’t Hek. “Youp belde wanneer hij weer mocht!” vertelt Jair Eisenmann. Voormalig hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC hoogleraar Kindergeneeskunde Hugo Heymans spreekt op de Gilat-website zijn steun uit: “Toen Gilat nog leefde regelden we dat ze naar een voorstelling kon. Je had haar moeten zien, ze vergat dat ze patiënt was. Als je ziekenhuizen helpt dat te realiseren, heb je echt begrepen hoe je kinderen die ziek zijn en hun ouders het best kunt helpen.”
In 2012 begonnen de eerste voorstellingen in AMC en VUmc. Na vijf jaar is de droom van de Eisenmanns: voorstellingen in alle zeven academische kinderziekenhuizen in Nederland. Dus ook in Groningen, Maastricht, Utrecht en Nijmegen. Om dat voor elkaar te krijgen is de stichting altijd op zoek naar sponsors. “We vragen fondsen aan voor projecten, maar die subsidies dekken niet de lopende kosten zoals de officemanager/fondsenwerver en de programmamaker die we in dienst hebben,” legt de voorzitter uit. ”Elke donatie komt ten goede aan één doel: een kind laten lachen.”
Stichting Gilat organiseert op dit moment voorstellingen in een eigen theater in het Emma Kinderziekenhuis van het AMC (elke dinsdag), op de kinderafdeling van VUmc in Amsterdam (woensdag om de week) en in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam (zondag om de week).

Zie ook www.gilat.nl

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *