Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Sterrenwaanzin

Nausicaa Marbe 21 augustus 2020, 08:52
Sterrenwaanzin

De pandemie en de Jodenster, heus, ze hebben met elkaar te maken. Waar ‘viruswaanzinnigen’ en andere complotdenkers en extremisten demonstreren, duikt de vergelijking met de Jodenvervolging op. Afgelopen weekend verschenen twee kinderen op het Malieveld in Den Haag met een gele davidster op de borst, met daarop de tekst ‘ongevaccineerd’. U snapt hem wel: als kroost van vaccinweigeraars zouden ze anno 2020 even bedreigd zijn als Joodse kinderen in het Derde Rijk. Ze zullen op transport worden gezet – dat zeg je in feite, als je zo’n symbool inzet. Ik stel me een gesprek voor met zo’n ouder die uit knutselkarton een Jodenster knipt voor zijn verwaarloosde kind; ja, ik vind het onthouden van vaccins tegen levensbedreigende ziektes kindermishandeling.

Confronteer je zo’n ouder met de consequenties van zijn analogie, dan kom je vanzelf bij de gaskamer uit. Maar natuurlijk was dat niet zo bedoeld, verontschuldigt hij zich, zonder te willen uitleggen wat hem bezielde. En natuurlijk wilde hij niemand beledigen, herhaalt hij de slappe excuusformule van hen die geen berouw willen tonen over grievende uitspraken of uitingen. Ik zou zo iemand ’t liefst een tijdje onderbrengen in het kinderpaviljoen van Yad Vashem, in die donkere ruimte ter nagedachtenis aan anderhalf miljoen vermoorde kinderen, waar doorlopend namen en leeftijden worden voorgedragen. Zinloos natuurlijk. Want historische feiten zeggen zulke rotsvast overtuigde verdwaasden niks.

Voor ik weer eens wilde verzuchten dat het uitgeklede geschiedenisonderwijs tot onverdraaglijke onwetendheid leidt, zag ik gelukkig het tegendeel bewezen op de sociale media. Honderden jonge en oude stemmen spraken hun afschuw uit over het gebrek aan historisch besef van ouders die stunten met Jodensterren. Verkwikkend gezond verstand. Goddank werd de trivialisering van de ergste symbolen van de nazitijd niet gepikt. Dat is goed, want die duikt telkens weer op. Ook de voorman van de viruswaanzinnigen, ene Engel, vergeleek het mondkapje met de Jodenster: ‘We zitten er niet ver vanaf.’ Het coronabeleid is voor hem kennelijk een rassenwet. Na kritiek riep hij dat ‘de Joodse mensen in onze organisatie’ dat zeiden. Echt? Dan zijn die even kierewiet als hun voorman.

Pitbulls
De Jodenster is inmiddels ook geland op de Terschellingse jongerencamping waar onlangs corona uitbrak. Gasten dragen er een polsbandje, maar nu ze mogelijk besmet zijn, worden ze daardoor herkend en bij zwembaden en discotheken geweigerd. Reden voor de campingeigenaar om dat polsbandje een Jodenster te noemen. Want niet naar de disco kunnen is even erg als een enkeltje Auschwitz. Nog kan het gekker: toen de regering het fokken van pitbulls wilde verbieden, werd gedemonstreerd met Jodensterren op de borst en spandoeken waarop ‘Pitbullwet is nog erger dan Jodenvervolging’ viel te lezen. Je vraagt je af wat de Jodenvervolging inhield volgens hun lieve baasjes, wanneer het leed van de pitbull die overtreft.

Ook Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radbouduniversiteit, schreef in 2017 in NRC dat varkens een Holocaust wordt aangedaan. Het is dus niet onwetendheid of een laag IQ dat tot achterlijke vergelijkingen leidt. Het is het exhibitionisme van de oerverwende medemens die altijd maximale vrijheid, aandacht en gelijk wil hebben, desnoods door over lijken te gaan. De Holocaust wordt bewust van zijn historische tijd en zijn werkelijke slachtoffers ontdaan en als willekeurige gruwel der gruwelen ingezet voor het activisme van de dag of als egomane jammerklacht: het grootste slachtoffer, c’est moi! Wordt iets verboden of verplicht in een crisistijd? Jodenster! Jezelf beheersen, iets laten uit solidariteit met anderen, wat inbinden voor het algemeen belang: dan waant de in ongekende weelde en vrijheid levende, verongelijkte burger zich direct door Hitler opgejaagd.

Wrang is het. Juist zij die geen empathie kennen en slechts hun eigenbelang dienen, wanen zich even benadeeld als de vervolgde Joden. Terwijl ze door hun asociale houding nog het meest lijken op degenen die de Joden verrieden en beroofden. Daar doen deze misse provocaties met de Jodenster nog het meest aan denken: ordinair jatwerk. Een symbool waar de nagedachtenis van miljoenen slachtoffers van massamoord aan kleeft, is gestolen en achteloos misbruikt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Awi Cohen 21 augustus 2020, 11:08
Sterk artikel. Een vraag die nog gesteld zou kunnen worden is of er antisemitisme meespeelt. Het zou goed kunnen dat bij die mensen soms ook iets zit als: "die Joden moeten niet zo zeuren over wat hun is aangedaan".
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *