Straf van boven
Column

Straf van boven

Roel Abraham 08 september 2020, 11:00
Straf van boven

Zoals u misschien weet, heb ik een hele kinderstapel thuis. Een half dozijn prachtige nazaten en hopelijk ooit nabestaanden vult ons minuscule Almeerse rijtjeshuis van de nok tot aan de zompige kruipruimte. We hebben inderdaad geen kelder, ik kan me voorstellen dat u daarvan schrikt. Helaas! Almere is gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee en de zompigheid is gebleven. Niet dat ik mijn kinderen bij wangedrag zou willen opsluiten in een kelder hoor, denk nu geen rare dingen, hè. Aangezien ze allemaal sprekend op mij lijken, zijn het voorbeeldige kinderen. Maar ook voorbeeldige kinderen worden weleens ziek, zo ook kind 5. Verkouden! Niks aan de hand, beetje hoesten en wat snot. Ze kon gewoon naar school, ware het niet dat we in apocalyptische tijden leven en we door een vertoornde godheid zijn geslagen met een pandemie van letale proporties. Als je hoest in een drukke straat, heeft dat hetzelfde effect als wanneer je een handgranaat zou gooien: iedereen spat gillend uiteen. Kleine kanttekening: deze godheid straft met name de ouderen en de zwakkeren, die verdienen kennelijk straf. Zal ze leren om oud en ziek te zijn. Laat dat een les voor ons allen zijn!

Om een kort verhaal wat langer te maken: we wilden de (eventuele) zorgen bij de leerkrachten en de ouders van de klasgenootjes wegnemen en lieten het arme snotkind een coronatest ondergaan in een tot menselijk keuringsstation omgebouwde brandweerkazerne. We konden pas tegen de avond terecht, dus we gingen gewoon vroeg in de ochtend om het alvast achter de rug te hebben. Geen probleem, mijn vrouw kan erg vriendelijk, ik bedoel overtuigend zijn. Dochter werd getest. Haar linkerneusgat ziet er nu uit als de Gotthardtunnel, maar dat trekt wel bij. Het arme kind wilde eigenlijk gewoon graag naar school. Dat feest ging dus niet door. Niet alleen zij mocht niet naar school, ook haar broer moest opeens thuis blijven. Beleid van de betreffende school: wanneer een gezinslid getest is, mag je geen lessen volgen totdat de uitslag bekend is. We belden met de school, legden uit dat dit niet strookte met het RIVM-beleid en de volgende dag kon broerlief gewoon naar school, om gelijk weer naar huis gestuurd te worden, want er leefden toch zorgen bij een paar docenten.

Tentharing
Natuurlijk ga je dan naar huis, je houdt rekening met elkaar. Verwarring alom, kinderen thuis en dochterlief was echt alleen maar verkouden. Op deze manier schieten de testen wel een beetje hun doel voorbij en ik vermoed dat we veel lege lokalen mogen verwachten wanneer in de prachtige maanden september en oktober (vindt u de herfst ook zo mooi? Al die kleuren, de rottende blaadjes die ons herinneren aan het einde der tijden, prachtig!) weer alle kindjes lopen te snotteren. Trek november er ook maar bij. Files met chagrijnige ouders en nerveuze kindjes bij de testlocaties, de ouders kwaaiig omdat ze weten dat het voor niks is, de kindjes zenuwachtig omdat ze een soort lange tentharing in hun neus geduwd krijgen teneinde brokjes snotterig brein van de binnenkant van hun hersenpan te schrapen.

De eerste gedachte die nu bij u opkomt, is uiteraard: wat vertelt de Tora ons hierover? Welnu, in de parasja van deze week lezen we dat je geen seks mag hebben met je hamster, je gordeldier of je schoonmoeder. Dan word je vervloekt, dus pas op (Devariem 27)! Wellicht ziet u een link met het coronavirus, maar ik niet. Verder lezen we in het hoofdstuk erna, in pasoek 28:22: “De Heere zal u slaan met tering, en met koorts, en met vurigheid, en met hitte, en met droogte, en met brandkoren, en met honigdauw, die u vervolgen zullen, totdat gij omkomt.” Nou, dat klopt dan wel weer aardig, toch handig zo’n Bijbel. Weten we in elk geval wat ons te wachten staat en waarom legio mensen corona zien als een straf van boven. Laat je niet gek maken lieve mensen, en dat zeg ik ook tegen mezelf. Laten we het hoofd koel houden, ooit gaat deze episode voorbij. Sjabbat sjalom!

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking