Strijd om rabbijnswoning
Nieuws

Strijd om rabbijnswoning

De 80-jarige Sallo van Gelder mag, als het aan het gemeentebestuur van Aalten ligt, niet in het huisje naast de synagoge in het dorp wonen.

Redactie 05 maart 2018, 00:00
Strijd om rabbijnswoning

De 80-jarige Sallo van Gelder mag, als het aan het gemeentebestuur van Aalten ligt, niet in het huisje naast de synagoge in het dorp wonen. Van Gelder geeft al jaren rondleidingen in de synagoge. Inmiddels is er tot aan de Raad van State geprocedeerd over de kwestie.

Volgens het gemeentebestuur is de  woonbestemming van het huisje vijftien jaar geleden ingetrokken en zijn zij niet van plan om die beslissing terug te draaien. Het historische huisje zou volgens het bestuur wel prima kunnen dienen als schuur. De Raad van State heeft erop aangedrongen een uitzondering te maken voor Van Gelder, maar de verantwoordelijke wethouder Ted Kok (CDA) ziet dat niet zitten. Volgens Kok zou het terugdraaien ten koste gaan van het woningcontingent voor de gemeente. Aalten mag de komende jaren maar 400 woningen bijbouwen en met het herstellen van de bestemming zouden dat er ‘nog maar’ 399 zijn. Ook zou het huisje lang hebben leeggestaan. Volgens Van Gelder heeft dat een duidelijke reden. “Na de Tweede Wereldoorlog wilde niemand van de Joodse gemeenschap daar wonen, omdat de rabbijn met veel geweld uit zijn woning is gesleept.”

Van Gelder en het gemeentebestuur gaan nogmaals over de kwestie om de tafel zitten. De Raad van State wacht de uitkomst van dit gesprek af. Mocht dat gesprek geen uitkomst bieden, dan doet de Raad binnen zes tot twaalf weken uitspraak over de zaak.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking