Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Successorry
Commentaar

Successorry

Redactie 08 februari 2024, 07:00
Successorry

Het plaatje dat u hier ziet, is populair op Amerikaanse universiteiten. Op de piramide zijn het niet heteroseksuele blanke mannen, maar Joden die de elite vormen. Het bestrijden van ‘wit privilege’, begint met de strijd tegen ‘Joods privilege’. Zie hier de stinkende rot die ook overwaait naar Nederlandse universiteiten: Joden zijn ‘überwit’ en dienen daarom bestreden te worden. Ik ben ervan overtuigd dat de Leidse universiteit ons niet bedoelt als we op de website lezen: “Diversiteit en inclusie zijn kernwaarden van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien.” We weten inmiddels hoe dat eruitziet, hoe Joodse studenten en decanen zich daar in de hoek gedrukt voelen.  

De ironie zal niemand ontgaan. Zeker niet als je zoals wij werkte aan een special over Kopenhagen. In die stad hoorden wij dat zelfs Joodse Denen, die lang gevrijwaard bleven van vervolging, in de oorlog moesten rennen voor hun leven. In Duitsland werd het volk rijp gemaakt voor de Endlösung door in de crisisjaren te hameren op de zogenoemde ‘Joodse elite’, die de hele economie zou beheersen. Dat er ook veel arme Joden waren, werd aan de kant geschoven omwille van die mythe. Daar moest ik bij het zien van dit plaatje aan denken. Het muterende virus, antisemitisme, gaat full circle

Zijn Joden verhoudingsgewijs succesvoller? Wellicht. Een bijdrage leveren aan jouw samenleving staat principieel hoog in het vaandel. En zou dat zogenaamde succes niet mede te danken zijn aan het feit dat lernen een vanuit de traditie meegegeven motivatie is? Dat het op grond van een buberiaans principe essentieel is te woekeren met je talenten? Om juist die te ontwikkelen? Dan hebben we het nog niet over arbeidsethos. Misschien wordt er naast hard gelernd wel heel hard gewerkt. Zie bijvoorbeeld de enorme productie van ontwerper-architect Arne Jacobsen, over wie we in het kader van de special een artikel publiceren. Dit ‘geprivilegieerde’ genie moest maken dat hij uit bezet Denemarken wegkwam. Hetzelfde geldt voor het natuurkundige genie Niels Bohr. 

Volwaardige Joodse leden van de samenleving voelen zich op dit moment steeds minder veilig in deze zogenaamd inclusieve maatschappij. Moeten we ons dan maar gaan schamen voor ons ‘succes’? Nou, nee. Sorry? Not sorry. 

Opmerkingen (2)
Marc van den Oord 08 februari 2024, 11:25
Het is een hol geworden van afschuwelijke joden haat! De woke heeft een sinistere en duistere gestalte aangenomen.....
Bas Fortuin 08 februari 2024, 12:28
Successorry? Al duizenden jaren staat het volk van Israel met stip aan de top van iedere beschaving. Hoe is dat gekomen? Heel wonderlijk: God koos 3.700 jaar geleden een man Abraham 75 jaar oud en zijn vrouw Sarah en beloofde hen een zoon Isaac die geboren werd toen Abraham 100 jaar oud was en Sarah 90. Deze geschiedenis en van hun ontelbare nazaten de Israëlieten wordt uitvoerig beschreven in het eerste en Tweede Boek van de Bijbel: Genesis en Exodus. Er is geen ander volk op aarde wiens herkomst en toekomst van een groot Israel zo duidelijk beschreven werd. De Bijbel is dan ook vanaf Erasmus 1509 het meest gelezen, vertaalde, verkochte Boek ter wereld. Dit Boek der boeken stond/staat dan ook vele eeuwen op de Index van verboden boeken. Vooral bij Rooms Katholieken, Islam, Boeddhisten, Hindoes en Communistische dictaturen zoals Rusland, China en N-Korea. Bibliotheken vind je daar niet. Kerk en Staat? De Kerk hield burgers DOM en de STAAT hield ze ARM. Geen wonder dat het analfabetisme daar hoogtij vierde. De galg, brandstapel, vuurpeloton wachtte een gelovige die een Bijbel las en iemand daarover vertelde. Joden werden met hun Torah eeuwenlang opgesloten in stinkende, overbevolkte, ommuurde Getto's omdat ze zich niets aantrokken van verwaande antisemitische pausen en priesters. Joden bleven Lernen en kennis vergaderen. Geen wonder dat zij steeds op elk gebied uitblonken, hun talen spraken, in de handel en in de medische wereld de toon zetten. De God van Israel zal spoedig laten zien aan heel de wereld dat Israel nog steeds Zijn uitverkoren Volk is. Hoe dan? Hij daalt neer net als bij oshe op de berg Sinaï en zal straks als Koning der koningen gaan regeren in JERUZALEM de stad van de grote Koning. Alle leiders van nu nog Israel vijandige volken zullen dan naar Jeruzalem ontboden worden en heel diep voor de Koning der Joden moeten buigen. Alle details hierover kunt u lezen in het boek van de Joodse profeet Zachariah 14 en in Openbaring 19. Nooit zal meer één antisemiet Jeruzalem dan nog durven betreden. Alle 12 stammen Israëls zullen dan ook weer compleet zijn volgens Openbaring 7. Geen hoef zal er dan gemist worden. Am Israel Chai!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *