Successorry
Commentaar

Successorry

Redactie 08 februari 2024, 07:00
Successorry

Het plaatje dat u hier ziet, is populair op Amerikaanse universiteiten. Op de piramide zijn het niet heteroseksuele blanke mannen, maar Joden die de elite vormen. Het bestrijden van ‘wit privilege’, begint met de strijd tegen ‘Joods privilege’. Zie hier de stinkende rot die ook overwaait naar Nederlandse universiteiten: Joden zijn ‘überwit’ en dienen daarom bestreden te worden. Ik ben ervan overtuigd dat de Leidse universiteit ons niet bedoelt als we op de website lezen: “Diversiteit en inclusie zijn kernwaarden van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien.” We weten inmiddels hoe dat eruitziet, hoe Joodse studenten en decanen zich daar in de hoek gedrukt voelen.  

De ironie zal niemand ontgaan. Zeker niet als je zoals wij werkte aan een special over Kopenhagen. In die stad hoorden wij dat zelfs Joodse Denen, die lang gevrijwaard bleven van vervolging, in de oorlog moesten rennen voor hun leven. In Duitsland werd het volk rijp gemaakt voor de Endlösung door in de crisisjaren te hameren op de zogenoemde ‘Joodse elite’, die de hele economie zou beheersen. Dat er ook veel arme Joden waren, werd aan de kant geschoven omwille van die mythe. Daar moest ik bij het zien van dit plaatje aan denken. Het muterende virus, antisemitisme, gaat full circle

Zijn Joden verhoudingsgewijs succesvoller? Wellicht. Een bijdrage leveren aan jouw samenleving staat principieel hoog in het vaandel. En zou dat zogenaamde succes niet mede te danken zijn aan het feit dat lernen een vanuit de traditie meegegeven motivatie is? Dat het op grond van een buberiaans principe essentieel is te woekeren met je talenten? Om juist die te ontwikkelen? Dan hebben we het nog niet over arbeidsethos. Misschien wordt er naast hard gelernd wel heel hard gewerkt. Zie bijvoorbeeld de enorme productie van ontwerper-architect Arne Jacobsen, over wie we in het kader van de special een artikel publiceren. Dit ‘geprivilegieerde’ genie moest maken dat hij uit bezet Denemarken wegkwam. Hetzelfde geldt voor het natuurkundige genie Niels Bohr. 

Volwaardige Joodse leden van de samenleving voelen zich op dit moment steeds minder veilig in deze zogenaamd inclusieve maatschappij. Moeten we ons dan maar gaan schamen voor ons ‘succes’? Nou, nee. Sorry? Not sorry. 

Plaats opmerking