“Surinaamse Rug, Joodse Buik”.
Agenda

“Surinaamse Rug, Joodse Buik”.

Redactie 23 februari 2013, 00:00

Lezing Wim Egger over zijn boek “Surinaamse Rug, Joodse Buik”

Wim Egger beschrijft de vervlechting van zijn beide roots, de Joodse en de Surinaamse, van generaties terug. Van de slavenjacht in Afrika tot de eerste vrije Egger, en van de Inquisitie in Spanje tot de Joodse plantagehouders in Paramaribo. Zijn beide roots beïnvloeden elkaar – sterke Surinaamse Rug en gevoelige Joodse Buik – en vermengen zich met zijn dagelijkse ervaringen.
Zijn Surinaamse vader – wiens grootvader nog slaaf is geweest – groeide vanaf 1900 op in Paramaribo, maar komt voor studie naar Nederland om daarna zijn verworven kennis terug te brengen naar Suriname. Uit de slaventijd groeide het familiedevies:”Ontplooiing, om waardigheid en gelijkheid te verkrijgen”.
Zijn tweede wereld beleeft Wim tijdens de Sjoa. In Nederland is zijn gekleurde vader in het verzet gegaan. Door verraad wordt later de gehele familie gearresteerd. Als jongen van zeven wordt Wim zich bewust van zijn Joodse (moeder)roots als hij van bed wordt gelicht door Nederlandse rechercheurs.

Mr. Wim A. Egger (1935) is later aan de studie begonnen dan wellicht gebruikelijk. De eerste helft van zijn werkzame leven bekleedde hij posities in de uitgeverswereld, maar moest vanwege de late gevolgen van de oorlog alsnog in therapie. – In de tweede helft is hij rechten gaan studeren aan de Universiteit van Leiden waar hij na vier jaar afstudeerde; hij ging werken bij advocaten-kantoor Stibbe. Nadat hij gepensioneerd was, schreef hij zijn non-fictieboek “Surinaamse Rug, Joodse Buik” (Uitgeverij Libertador), dat onlangs verscheen in nieuwe, tweede druk.

Entrée € 5,=   bereikbaarheid en reserveren.

Plaats opmerking