Symposium over mikwe Venlo
Binnenland

Symposium over mikwe Venlo

Redactie 26 augustus 2013, 00:00
Symposium over mikwe Venlo

MikweHet Limburgs Museum in Venlo organiseert nog dit jaar een wetenschappelijk symposium over hun pronkstuk, het vermeende middeleeuwse mikwe ofwel Joodse badhuis. Aanleiding is de publicatie vorige week in het NIW.

Door Sjors van Beek

Wetenschappers onthulden in dat verhaal dat ze twijfelen of de archeologische vondst wel echt een mikwe is. „Wij spreken inmiddels over een mikwe-hypothese,” zegt Sef Derkx, communicatiemedewerker van het museum. Doel van het symposium is ‘om mikwe-autoriteiten met elkaar in het strijdperk te laten treden over de vraag over de argumenten vóór en tegen’, aldus Derkx. Het museum stelt ‘verrast te zijn’ door het debat dat vorige week ontstond. „Wijzelf wisten ook niet alles wat in het artikel stond,” erkent Derkx. Daarin wordt onder meer beschreven hoe de Venlose stadsarcheoloog Jacob Schotten van de gemeente Venlo dit voorjaar een verbod kreeg om een alternatieve visie op het vermeende mikwe te publiceren. Ook bleken de archeologen al tijdens de opgraving in 2004 hevige discussies te hebben gevoerd over de juiste interpretatie van de vondst. De VVD in Venlo heeft inmiddels om opheldering gevraagd over de precieze gang van zaken rond het archeologische onderzoek.

Volgens museumwoordvoerder Derks ‘heeft de commotie ook positieve kanten’. Het museum heeft de afgelopen dagen veel extra media-aandacht gehad. „En het bewijst maar weer: geschiedenis is niet een vaststaand iets, beelden over het verleden kunnen veranderen.” Archeoloog Schotten, spilfiguur in het recente debat, laat in regionale media weten ‘blij te zijn met het inhoudelijke debat, al had dit wel negen jaar geleden al georganiseerd moeten worden’.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking