Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

T-shirt voor ‘superjoden’

Redactie 18 november 2022, 08:00
T-shirt voor ‘superjoden’

Op de site Wijzijnajaxamsterdam.nl kwamen wij dit T-shirt tegen dat we liever niet rangschikken onder de aanraders voor Chanoeka. De niet–officiële Ajaxwebshop biedt dit shirt ook in het blauw aan, waardoor het veel weg heeft van de Israëlische vlag. De teksten in de ster luiden: “Waar komen Joden toch vandaan? Israël hier ver vandaan”, “Wonen daar ook Superjoden? Ja daar wonen Superjoden” en “Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn”. 

Fans herkennen de tekst van een populair supportersliedje van de club. Ajax is er de afgelopen jaren in geslaagd Israëlische vlaggen uit het stadion te weren, maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat T-shirts met deze teksten antisemitische liedjes van de tegenpartij in de hand blijven werken. 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Gert van der Horst 11 december 2022, 18:42
Dat 'op je vingers natellen' vind ik een heel vreemde redenering. Alsof je erin berust dat er antisemitische uitingen volgen als de blauwe Davidster (met trots) getoond wordt. De Israëlische vlag hing altijd op de F-side. Zelfs al stond er geen één jood op die tribune, het was wel een teken van Amsterdamse trots, ook op de joodse identiteit van de stad.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *