Tamarah Benima: Energie-armen in de kou
Nieuws

Tamarah Benima: Energie-armen in de kou

Redactie 10 maart 2019, 00:00
Tamarah Benima: Energie-armen in de kou

Ach ja, de armen… Jammer voor hen, maar de planeet moet nu eenmaal worden gered. Helaas ten koste van hen. Zij zijn, met een nieuw woord, ‘energie-armen’. In een Duits artikel in Die Welt van januari 2018 trof ik die term aan.

Er blijken 200 miljoen energie-armen te zijn in de rijke (!) landen: mensen die tien procent van hun inkomsten aan energie uitgeven. Oftewel vijftien procent van de bevolking. In Duitsland zijn het er trouwens nog twee keer zo veel: dertig procent. Al in 2015 waren daardoor 600.000 Duitsers van gas en elektra afgesloten. De oorzaak? De Energiewende van Angela Merkel. Met name in Engeland zijn bejaarden en de onderklasse hard getroffen. In de laatste tien jaar is de energieprijs daar met 36 procent gestegen. In Nederland is het waarschijnlijk niet veel anders. En dan zijn de klimaatmaatregelen van de klimaatprinsen Ed Nijpels en Diederik Samsom, Groningenverwoester Erik Wiebes en glimlachen-wat-er-ook-gebeurt-Mark Rutte nog niet eens doorgevoerd.

Als dat wel gaat gebeuren, is de slachting compleet. Van de mensen met een minimuminkomen in mijn omgeving is de energierekening nu al met minimaal vijftien euro per maand gestegen. De Telegraaf liet uitrekenen hoeveel de grootste voorstanders van de klimaatmaatregelen willen betalen: tien euro per maand, oftewel 33 cent per dag, iets meer dan tien procent van hun dagelijkse cappuccino. Voor hun ‘maatschappelijke betrokkenheid’ geef ik helemaal niks. Evenmin als
voor die van de Groene Kerken, die oproepen tot een klimaatmars. De kerk van ooit is hel en verdoemenis kwijt als product om mensen aan zich te binden en heeft een geseculariseerde vorm van de eindtijdideologie gevonden in de ‘rampzalige’ klimaatverandering.

Helaas gaan veel van mijn collega-rabbijnen in het Westen in deze collectieve waan mee. We moeten immers rentmeesters zijn volgens Tenach? Zeker. Maar niet op zo’n ongefundeerde manier en niet ten koste van de armen. Het gebod om ‘vader’ en ‘moeder’ te eren houdt onder andere in hen niet in de kou te laten zitten in hun ouderdom. Als vele van onze oude ‘vaders’ en ‘moeders’ nu al tot het leger der energie-armen behoren, en het nog erger wordt door de klimaatwaan, waar zijn we dan mee bezig?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking