Team tegen chemische aanvallen
Buitenland

Team tegen chemische aanvallen

Redactie 21 augustus 2012, 00:00

Na de onverhulde dreigementen van de Syrische regering dat er desnoods chemische wapens zouden worden gebruikt tegen de rebellen nemen de buurlanden dat gevaar serieus.In Israël is de verkoop van gasmaskers flink toegenomen en de Verenigde Staten werken samen met zowel Turkije als Israël als Jordanië bij het opzetten van militaire en medische teams, alsook inlichtingenteams, die zich moeten voorbereiden op aanvallen met chemische wapens.
Dat meldde deze week de doorgaans goed ingelichte geopolitieke site Debka. Washington vreest dat de Amerikaanse militaire en strategische belangen in de drie landen in gevaar zijn.
De Verenigde Staten en Frankrijk hebben al speciale eenheden naar Jordanië gestuurd die getraind zijn in chemische oorlogvoering, alsmede militaire hospitalen en honderden tonnen medische uitrusting.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton was zaterdag 11 augustus in Istanboel en zij sprak openlijk over het chemische oorlogvoering-scenario. Tegen haar gastheren zei ze: „Onze inlichtingendiensten en militairen hebben belangrijke verantwoordelijkheden (…) We zetten een werkgroep op [om de voorbereiding te coördineren]”.

Debka meldde ook dat Syrische rebellen zaterdag vanuit Turkije een lading luchtafweerraketten hadden gekregen, FIM-92 Stingers die vanaf de schouder kunnen worden afgevuurd. Algemeen wordt gevreesd voor escalatie van het conflict. De Syrische burgeroorlog kan uit de hand lopen omdat Iran steun aan Assad heeft toegezegd. Men vreest dat leveranties als die van de FIM-92’s Assad ertoe kunnen verleiden om chemiche wapens in te zetten tegen zowel de rebellen als zijn buitenlandse vijanden.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking