Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Tenhemelschreiend

Esther Voet 21 december 2023, 13:00
Tenhemelschreiend

We naderen het einde van 2023 en over een paar dagen zullen we elkaar gelukkig nieuwjaar wensen. Vorig jaar waren we nog optimistisch, omdat corona eindelijk onder controle leek en inmiddels is gereduceerd tot een stevig griepvirus. Of we net zo optimistisch het komende jaar zullen instappen, valt te betwijfelen. 

Het lijkt mij dat we ons in Nederland vooral grote zorgen moeten maken om onze Joodse scholieren en studenten. Op Joodse scholen worden ze beschermd door muur en hek, maar daarbuiten krijgen ze het zwaar te verduren. Lees de voorbeelden die wij te horen kregen in het artikel over TAS, een organisatie die zich inzet voor die kinderen. Dat sommige leerlingen zelfs naar school worden begeleid door een Joodse buurtwacht, is tenhemelschreiend. Lees over het laakbare, slappe handelen van sommige schoolleiders, die niets lijken te geven om de sociale veiligheid van hun Joodse leerlingen. Anderen weten simpelweg niet hoe te handelen. Zoals in een voorbeeld in het artikel op pagina 18, waar het een school maar beter lijkt dat een Joodse leerling uitwijkt naar een andere school. Ook adviseert een school soms het slachtoffer thuis te blijven, in plaats van de daders te schorsen. Er zijn leraren die zelfs niet durven in te grijpen uit angst voor represailles van hun – overwegend allochtone – leerlingen. Het getreiter en meer tolereren toont aan hoe ver van huis we zijn. Lees hoe leerlingen worden uitgescholden, geïntimideerd, bespuugd, de school moeten invluchten omdat ze worden belaagd met vuurwerk. 

Hulde voor degenen die hun verhaal durfden te vertellen. Hulde ook voor de drie vrouwen die de koppen bij elkaar staken om tegen dit ondraaglijke onrecht iets te ondernemen. Ik hoop dat politiek Den Haag, de schoolleidingen en de lokale overheden meelezen. 

Terwijl de oorlog tussen Hamas en Israël voortwoedt en de publieke opinie, gesteund door de Johan Derksens en Herman Brusselmansen van deze wereld, zich steeds meer tegen ons keert, is het goed dat Joods Nederland zich verenigt en gezamenlijk ten strijde trekt. Laten we hopen dat die trend zich in 2024 doorzet, want het zijn bedreigende tijden. 

Het NIW zal u ook komend jaar blijven informeren met nieuws en achtergronden. Dat doen we vanwege de winterstop vanaf 12 januari weer. Voor onze niet-Joodse lezers mooie feestdagen, voor iedereen een fijne jaarwisseling en moedig voorwaarts! 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (9)
tiki 21 december 2023, 13:53
"Ik hoop dat politiek Den Haag, de schoolleidingen en de lokale overheden meelezen" Vast wel.........'en toen, hieven ze het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was, net als in 1939 en als ik de overlevenden van toen mag geloven is het nu een pak erger. Dat die mensen dit nog eens moeten meemaken is beschamend. Oude trauma's worden in een klap weer vernieuwd door onze beschaafde medemens met hun zinloze "veroordelingen" aan het verkeerde adres. Niets heeft men geleerd, ondanks de loze praatjes over Never Again. Het is Israel die nu laat ZIEN wat men met Never Again bedoelt, waarna de héle internationale Goegemeente door de mand dondert. Door hén word Israel beschuldigd & besmeurt , netzoals de Joden schuldig zijn aan Auschwitz. Zonder Joden géén Auschwitz en zonder Joden in de klas géén Jodenhaat, dat is hun excuus. Vandaag is Jodenhaat weer LOUD & PROUD, cool, legitiem & humanitair! Als we de balans opmaken hebben *wij sinds 1945 in een droom geleefd en zoals we weten zijn dromen bedrog. Jodenhaat zit genetisch verankert in een groot deel van niet Joden, alleen het waarom varieert. Eén kleine push, misverstand of ruzie ....en ze kotsen het eruit.
Louisa 21 december 2023, 14:25
Prima column, Esther, je verwoordt ook mijn gevoelens.. Wens jou en alle medewerkenden van het NIW het allerbeste voor 2024.
Marlou 21 december 2023, 16:05
Inderdaad "Tenhemelschreiend"! Groot respect voor mijn Joodse medeburgers die zich staande moeten houden tussen die ordinaire roeptoeters. De vruchten van jarenlange woke-indoctrinatie op universiteiten, in hautaine misleidende MS-media (met NRC, Volkskrant en NPO voorop) en van een aantal lafhartige parlementariers (die intussen vissen naar Denk-stemmers) worden nu geoogst en ze proeven echt extreem bitter. Mijn ervaring in het veld is dat vele - ook hoger opgeleide - goedbedoelende burgers niet meer dan 1 MS dagblad / NOS-journaal / en evt. een OP1 talkshow volgen en domweg eenzelfde opiniering uitbraken. Tja, een half verhaal is naturlijk g e e n verhaal, en zeker g e e n journalistiek verhaal. Ik lees net dat ambtenaren van minBuza demonstreren. Tja, minBuza, hoe treurig. Ik ben niet de enige veteraan die het alsvolgt ziet: kapotbezuinigd, kapotgereorganiseerd, en het van bovenaf geleide woke-extremisme leidt tot bizarre thema approaches en onlogische funciebenoemingen. Sommige medewerkers denken, ik houd mijn mond maar, want anders heb ik hier een nare tijd en is mijn (int.) carriere klaar. Gevoelige thema's zijn vooral "Israel en de Palestijnen" ( de eeuwige zielige slachtoffers zijn uiteraard laatstgenoemden) en de invloeden van Islamisering i.h.a.. Een kritisch woord over Islam of gedragingen van Islamvolgers - ook werkgerelateerd-) is een taboe. Maar hoera, volgens minBuza mag iedere werknemer zijn/haar opinie uiten, zolang de werkprestatie niet geschaad wordt. Ongelooflijk, wat een treurig zooitje is het geworden. Inderdaad "Tenhemelschreiend".
Cees van Dijk 21 december 2023, 18:43
O, daar hebben we de spuit elven ook weer krijg ik soms (soms? vaak!) weleens de indruk bij dit soort leraar. 'Al die vreemdelingen met hun discriminatie! discriminatie! -gehuil.' Men is dan geërgerd -het wordt de leraar teveel- en dan moet de kleinste minderheidsgroep het ontgelden. Waarbij de Nederlandse macht, de autoriteit, de leraar of wie of wat dan ook voor het gemak vergeet dat de minderheid (of wat voor term je er ook aan geeft) niet uit vreemdelingen bestaat of buitenlanders of weet ik veel... maar 'gewoon' Nederlanders zijn. Wat dat betreft zijn in de recente geschiedenis -ik druk me netjes uit- voorbeelden te over van dit idiote -eens levensgevaarlijk fatale- teveel.
L. Visscher 21 december 2023, 19:54
Ik ben een nederlandse christen. Met pijn in mijn hart volg ik het nieuws over de haat en leugens die wereldwijd verkondigd worden als de waarheid. Bij iedere bericht op idf twitter van gesneuvelde soldaten voel ik het verlies van weer een kostbaar leven. Maar jullie hebben idd geen keus. Vecht als leeuwen tegen dit duistere kwaad wat het weer op op het joodse volk voorzien heeft en weet dat God zijn volk niet vergeet. En dat er uiteindelijk recht gedaan zal worden.
tiki 22 december 2023, 07:36
Natascha van Weezel & friends komen van Venus, de bevolking van Israel leeft op Mars. Heb gisteren haar programma gezien.....10 minuten en toen had ik het wel begrepen want, toeval of niet, in die 10 minuten kwam de essentie van het programma naar voren, VERBINDING, het buzzword voor dromers. Verbinding tussen de zalvende rabbijn Soetendorp & de Imam, gebrek aan verbinding in de hersenpan van de 'Nederlandse' Joodse ex-Zionist die in 'vloeiend' Nederlands mét PLO shawl in tranen uitbarste over het lot van palestijnse kindertjes en de Gaza verbinding tussen kabel & afgevaardigde van Queers for palestine, mocht hij het in zijn domme hoofd halen daar een stap binnen de poort te zetten. Ja, in Nederland hebben ze tijd voor zo een programma, want wees maar gerust.... verbinding is het láátste wat Hamas wil. Hamas wil maar één ding, OVERLEVEN! De leiders willen via Westerse Useful Idiots & United Nazi's de oorlog stoppen en Hamas weer herbouwen. Met 80% van de palestijnen die hen, ondanks alles blijven steunen, weten ze dat ze het kunnen, want één ding hebben ze wat Israel niet heeft.....GEDULD! Hamas heeft zijn programma klaar voor 'de dag daarna, Israel niet. Hamas denkt in decennia, Israel in maanden. Hamas kent de Israelische mentaliteit door gevangenis verblijf & geleuter op de Israelische TV. Zij spreken Hebreeuws maar denken Arabisch. Daarna willen ze via verkiezingen in "bezet palestina" de ""gematigde" PA omvergooien om daar een nieuw front op te richten. (samen met Hebollah in het noorden onder de nucleaire paraplu van Iran) Nee de doelen van Hamas zijn ondanks de oorlog niet veranderd......géén verbinding, maar vernietiging, inclusief alle palestijnse tegenstanders Dit was het doel & blijft het doel. Israel heeft Hamas zwaar onderschat en hopelijk zijn lesje geleerd, want Hamas is niet de énige die long term & strategisch denkt.
Bas Fortuin 22 december 2023, 09:41
Het is ontstellend dat in 2023 Overheden, Kranten, Schoolbesturen zwijgen nu zelfs Joodse kinderen op Nederlandse Scholen moeten vrezen voor hun leven. Ik werd bemoedigd door Psalm 94:7-11 GOD ZIET HET...Zij zeggen: De HERE ziet het niet, de God van Jakob merkt het niet. Merkt op, gij redelozen onder het volk! En gij dwazen, wanneer zult gij verstandig worden? Zou Hij, die het Oor plantte, niet horen? die het Oog vormde, niet zien? Zou Hij, die de volken Onderwijst, [Door Torah] niet straffen, Hij, die de mens Kennis leert? De HERE kent de gedachten der mensen: ijdelheid zijn zij.
R. Tamerus 22 december 2023, 14:47
Dank voor je woorden in deze column Esther. Ik wens jou en een ieder bij het NIW vrede en gezondheid. Wat ik mij de laatste tijd afvraag is of we op 4 mei op de Dam moeten gaan staan als we de doden herdenken, dit uit protest tegen al die huichelachtige zwijgende politici, Burgemeesters, ambtenaren en media, die sinds de Dodenherdenking van WOII de mond vol hadden van "dit nooit meer".
Shlomo Itai 25 december 2023, 05:25
Het ziet ernaar uit dat we in 2024 een vriendelijkere regering krijgen, maar ook die heeft geen middelen tegen de gevolgen van de demografische verandering en de societal collapse. Wacht niet tot het te laat is. Succes met de emigratie voor iedereen die nog jong is.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *