Ternauwernood ontsnapt aan de dood
Nieuws

Ternauwernood ontsnapt aan de dood

Redactie 21 maart 2019, 00:00
Ternauwernood ontsnapt aan de dood

Was het een volstrekt uit de hand gelopen burenruzie? Volgens advocaat Herman Loonstein spelen heel andere motieven bij de dader van de steekpartij op de Albert Cuypmarkt op zaterdag 16 maart.

Bezoekers aan de Amsterdamse Albert Cuypmarkt werden afgelopen zaterdag opgeschrikt door een ernstig steekincident. Martin en Sharon Colmans, de Joodse eigenaren van Verkoophuis Gerard Dou & Buitengewoon Meubelhuis, werden schijnbaar zonder enige aanleiding neergestoken, met iets wat op een groot mes of een zwaard leek. De dader zou een forse, rond de twee meter lange buurman zijn, een Nederlands-Egyptische waterpijpverkoper. Hoewel de verwondingen van vader en zoon Colmans niet misselijk zijn, had het veel slechter met ze af kunnen lopen: vader Martin had diepe steekwonden en een slagaderlijke bloeding, zoon Sharon liep drie steekwonden op, pezen in zijn hand werden doorgesneden en één steek kwam vlakbij longen en hart terecht. Dankzij snel ingrijpen van een Marokkaans-Nederlandse koopman kon erger worden voorkomen. Hij wist de slagaderlijke bloeding af te binden, waardoor het bloedverlies kon worden beperkt voordat professionele hulp arriveerde. Een van de getuigen, de 24-jarige Koen Sachse, verklaarde tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 dat hij zag hoe Martin helemaal onder het bloed zat. Volgens hem ging de waterpijpverkoper ‘compleet door het lint.’ Toch greep Sachse met de Marokkaans-Nederlandse koopman in en gaf later ook een verklaring aan de politie af.

Kaalgeschoren
Er zou al enige tijd een conflict over marktkramen spelen tussen Colmans en de verdachte lopen, maar het NIW hoort ook andere geluiden. Website joods.nl publiceerde woensdag een filmpje van de steekpartij op hun website en in de begeleidende tekst werd gesuggereerd dat er antisemitische motieven achter de steekpartij zouden zitten. Ook het NIW vernam van nauw betrokken bronnen, die liever anoniem willen blijven, dat dit het geval zou kunnen zijn. Vader Martin Colmans verklaarde zelf in De Telegraaf dat er in het verleden wel spanningen waren geweest en dat die in principe waren bijgelegd, maar: “Nadat hij zes of zeven weken in het buitenland was geweest, ik geloof naar Syrië of Egypte, was hij veranderd. Veel met de Koran bezig, hij sprak plotseling niet meer met ons. Hij had zijn hoofd kaalgeschoren en was alleen nog maar aan het bidden. Hij leek ook ineens weer kwaad op ons.” Vader deed maandag aangifte, zoon Sharon deed dat zondag al. De verdachte zit in hechtenis en is dinsdag voorgeleid. De familie Colmans heeft advocaat Herman Loonstein in de arm genomen, die vorig jaar ook de eigenaren van het aangevallen restaurant HaCarmel bijstond.

In een persbericht stelt Loonstein: “Het leven van de vader is gered door kordaat optreden van een  Amsterdammer van Marokkaanse komaf. De vader gaat de burgemeester van Amsterdam vragen om deze held te onderscheiden voor zijn dappere optreden. Anders dan diverse media berichtten, betrof het hier niet een (markt)burenruzie. De messteken zijn toebracht door een persoon die – volgens diverse ondernemers op de markt – ernstig geradicaliseerd is en korte tijd geleden uit het Midden-Oosten is teruggekeerd. De politie is de afgelopen tijd, ook vorige week woensdag nog, gewaarschuwd voor deze persoon omdat van de man, werkzaam op de markt, zeer zorgelijke signalen uitgingen.”

Begrip
De familie Colmans is een begrip op de Albert Cuypmarkt. De zaak bestaat al sinds 1938 en staat tot de nok toe vol met antieke meubels, curiosa en originele gebruiksvoorwerpen: vaak geïmporteerd uit andere Europese landen maar ook uit India en China. Ook koopt de zaak inboedels op. Ze hebben veel vaste klanten die om de zoveel tijd even binnenlopen, is het niet om iets te kopen dan voor een aardig praatje of een kopje koffi e. Colmans senior is een Joodse Nederlander, zijn vrouw komt uit Israël en heeft achter in de zaak, aan de kant van de Gerard Doustraat, curiosazaak Buitengewoon. Oorspronkelijk had zij haar eigen winkel op de Ferdinand Bolstraat, maar enige tijd geleden besloot het gezin deze in verband met gezondheidsproblemen van Martin te verplaatsen naar het adres op de Albert Cuyp. De winkel blijft nu tot nader order gesloten, wat ook een financiële strop voor de eigenaren betekent.

De zaak ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie. Woordvoerder van het OM Franklin Wattimena bevestigt dat de verdachte voor tenminste veertien dagen in voorlopige hechtenis zal blijven. Voor de inhoud van de tenlastelegging en een datum waarop de zaak in behandeling wordt genomen, is het nog te vroeg.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking