The Rights Forum radicaliseert
Nieuws

The Rights Forum radicaliseert

Redactie 31 augustus 2018, 00:00
The Rights Forum radicaliseert

Het masker van het zich als respectabel presenterende The Rights Forum valt steeds verder af, nu deze BDS-organisatie zich op zijn website vierkant achter de antisemitische Labourleider Jeremy Corbyn opstelt.

The Rights Forum beschouwt zichzelf als journalistiek medium, is te lezen op de website van deze BDS-organisatie en dit wordt ook bevestigd door directeur Jan Keulen. Vooralsnog lijkt deze ‘journalistiek’ zich te beperken tot het verdedigen van antisemitische personen en organisaties. En dat nog anoniem ook, het Forum vermeldt geen auteur onder zijn artikelen. Na telefonische navraag wil Keulen eerst contact opnemen met de auteur van een recent artikel waarin Volkskrant-columniste Elma Drayer wordt aangevallen omdat zij Labourleider Jeremy Corbyn afrekent op zijn antisemitische uitspattingen.

“Er is niets geheimzinnigs aan, hoor,” zegt Keulen aan de telefoon wanneer ik naar de naam van de auteur informeer. Als ik hem erop wijs dat het in de journalistiek usance is elkaar met open vizier te bestrijden, antwoordt de Forum-directeur dat hij toch eerst even contact met de schrijver van het betreffende stuk wil hebben: “Jij bent immers van het NIW.” Het beloofde telefoontje met de naam van de schrijver van het pro-Corbynstuk blijft echter uit.

Gespeculeerd wordt er wel: de naam van Anja Meulenbelt waart rond nadat zij het artikel heeft gedeeld op sociale media, Rights Forum-sympathisant en schrijver Ramsey Nasr wordt genoemd, maar het NIW krijgt een betrouwbare tip dat het zou gaan om Martijn de Rooi, redacteur en schrijver, die eerder voor The Rights Forum pareltjes als ‘Als Gaza Joods was’ en ‘SGP ondermijnt bestrijding antisemitisme’ produceerde.

Hatelijke reacties

Elma Drayer

Volgens Keulen kennen de Volkskrant en Elma Drayer zelf wél de identiteit van de geheimzinnige auteur van het artikel dat op 20 augustus op zijn website verscheen, maar desgevraagd zegt Drayer van niets te weten. Wel geeft zij aan dat ze de meeste hatelijke reacties op haar columns ongeopend weggooit: “Het artikel van The Rights Forum lezen? Daar begin ik niet aan. Wel is het ontzettend laf om anoniem zo’n aanval op mij te publiceren.”

Dan de inhoud. Die laat aan duidelijkheid weinig te wensen over: Drayer is niet meer dan een spreekbuis van de ‘Israëllobby’ (blijkbaar gaat het zelfs The Rights Forum te ver over de ‘Joodse lobby’ te spreken, maar opdat de lezer weet om wie het gaat, gebruikt de anonieme auteur wel steevast een hoofdletter: de ‘Lobby’, dus) die het zich tot doel heeft gesteld een hetze tegen de volledig onschuldige Corbyn te voeren. Waarom Drayer zo gretig het vuile werk van ‘de Lobby’ op zou knappen blijft onduidelijk. Het is blijkbaar ook niet zo belangrijk, het gaat The Rights Forum erom dat de Israëllobby schimmig en machtig is, zoals ook te lezen is in een artikel van Noam Chomsky dat de website vorige week publiceerde.

De reden dat The Rights Forum zo fel ageert tegen de ‘lastercampagne’ tegen en het ‘besmeuren’ van Corbyn wordt al snel duidelijk. De vergelijkingen van de Labourleider tussen Israël en nazi-Duitsland en zijn vriendschappelijke relatie met Palestijnse terreurorganisaties zouden zo van de website van het Forum zelf kunnen komen. Om Corbyn te verdedigen gaat de anonieme auteur ver, zeer ver. De beruchte uitspraak van Corbyn-bondgenoot en oud-burgemeester van Londen Ken Livingston dat Hitler pro-zionistisch was voordat ‘hij gek werd en zes miljoen Joden vermoordde’ noemt de auteur een ‘historisch feit’. De ophef hierover is niet meer dan ‘hysterie’, is verder te lezen. Ook parlementslid Naseem Shah is slachtoffer van ‘de Lobby’, vindt men bij het Rights Forum. Shah zou onterecht het label ‘antisemiet’ opgeplakt hebben gekregen, na haar uitspraken over het verplaatsen van alle Joden in Israël naar de VS als oplossing voor het conflict met de Palestijnen. Het is opvallend dat de anonieme auteur Shah verdedigt, aangezien Shah zelf met zoveel woorden heeft toegeven dat haar uitspraken inderdaad antisemitisch waren.

‘Het is ontzettend laf om zo’n aanval op mij anoniem te publiceren’

Zwarte September
De auteur haalt ditzelfde trucje nog eens uit wanneer hij ontkent dat Corbyn een krans gelegd zou hebben bij de graven van twee leden van de terreurbeweging Zwarte September in Tunis. Opnieuw: de Labourleider heeft inmiddels zelf toegegeven dat hij dat wel degelijk heeft gedaan. In de urgentie het antisemitisme binnen Labour te verdedigen weet men bij The Rights Forum blijkbaar beter wat de Labourleiders deden of bedoelden dan zij zelf. Over Zwarte September gesproken, volgens de anonieme auteur was het bloedbad onder Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 niet zozeer aan de Palestijnse terroristen te wijten, maar ‘een gevolg van een amateuristische bevrijdingsactie van de Duitse politie’. Dat de terroristen de ongewapende en geboeide Israëli’s in koelen bloede met kalasjnikovs en granaten vermoordden, wil men bij The Rights Forum liever niet weten, net zo min als het feit dat gewichtheffer Yossef Romano door de terroristen werd gecastreerd. Volgens de auteur wilden de Palestijnen immers niets meer dan ‘gevangenen uitruilen’.

Gezien de sympathie die het Forum hier toont voor terroristen die Joden vermoord(d)en is het misschien begrijpelijk dat de anonieme auteur weigert in te gaan op Corbyns nauwelijks nog bij te houden banden met Hamasleden, of op zijn relatie met verschillende Holocaustontkenners. Nee, dan Elma Drayer, volgens het artikel maakt zij zich schuldig aan ‘karaktermoord met voorbedachten rade’ en de Volkskrant-redactie wordt opgeroepen ‘kritisch naar haar columns te kijken’. De boodschap is duidelijk: The Rights Forum wil niet dat Drayer ruimte krijgt haar opinie uit te dragen. Dit is opvallend voor een ‘journalistiek medium’ dat zelf zegt voor de vrijheid van meningsuiting (van bijvoorbeeld Corbyn) op te komen.

Indrukwekkende namen
Radicaliseert The Rights Forum? Het lijkt er verdacht veel op. Eerder werd op de Forumwebsite al de Jodenhaat bij de politieke partijen Denk en Bij1 verdedigd en werd de aanval ingezet op het door alle gemeenteraadspartijen (behalve de bovengenoemde twee) ondertekende Amsterdam Joods Akkoord tegen antisemitisme. Ook kwam The Rights Forum onder vuur van het Centraal Joods Overleg (CJO), dat november vorig jaar een bloemlezing gaf van antisemitische commentaren op de Facebookpagina van het Forum. “Ik weet intussen wel wie de nazi’s zijn en dat zijn niet de Duitsers”, “Ik ben zo langzamerhand dat hele ‘joodse volk’ ook spuugzat” en talloze andere voorbeelden van onversneden Jodenhaat sierden de pagina van The Rights Forum op. Directeur Jan Keulen deed de kritiek van het CJO af als ‘een politieke smaadcampagne’.

Het is de vraag of de indrukwekkende namen die de raad van advies van deze ‘gerespecteerde mensenrechtenorganisatie’ opsmukken, allemaal even gelukkig zijn met de huidige koers. Het lijkt moeilijk voor te stellen dat (voormalig) politieke grootheden als Hedy d’Ancona, Laurens-Jan Brinkhorst, Frans Andriessen, Bert en Klaas de Vries erg blij zijn dat zij hun naam verbinden aan een organisatie die terrorisme bagatelliseert, antisemitisme verdedigt, columnisten monddood wil maken, Denk en Bij1 steunt en het Amsterdam Joods Akkoord (ondertekend door de partijen van al deze oud-politici) aanvalt.

Ik vraag Hamburger op de man af of hij Jeremy Corbyn een antisemiet vindt

Zwijgzaam

Jaap Hamburger

We leggen de vraag voor aan Jaap Hamburger, bestuurslid van The Rights Forum en voorzitter van Een Ander Joods Geluid (EAJG). Deze zegt het artikel niet te hebben gelezen maar na lezing wel zijn mening te willen geven. Eerder dan verwacht belt Hamburger terug: “Ik heb even ruggenspraak gepleegd met The Rights Forum. Ik heb geen enkele rol als woordvoerder en ga mij ook niet uitlaten.” Als het NIW een reactie wil moet ik Jan Keulen (op wiens telefoontje over de identiteit van de anonieme auteur wij nog steeds wachten) maar ‘aan de tand voelen’.

Het is opvallend dat Hamburger zo zwijgzaam is over het artikel; de EAJG-baas heeft er zelden moeite mee zich stellig te uiten als het gaat om zaken gerelateerd aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zo zag Hamburger er geen probleem in de Belgisch-Libanese serieantisemiet Dyab Abou Jahjah naar Amsterdam te halen voor een paneldiscussie. Ik stel Hamburger op de man af de vraag of hij Jeremy Corbyn een antisemiet vindt. “Ik vind het een verdomd lastige discussie waarbij het ingewikkeld is feiten van aantijgingen te scheiden. Daar heb ik mijn eindoordeel nog niet over geveld.” Blijkbaar is innig contact met Hamas, het eren van Palestijnse terroristen, de omgang met Holocaustontkenners en het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland te ‘lastig’ en ‘ingewikkeld’ om van Jodenhaat te kunnen spreken. Maar eerlijk is eerlijk, Hamburger lijkt een genuanceerdere opstelling ten opzichte van Corbyns antisemitisme te hebben dan de blinde verering die hem op de website van The Rights Forum ten deel valt. Hopelijk kan de voorzitter van Een Ander Joods Geluid de verontrustende radicalisering van de BDS-organisatie een halt toeroepen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking