Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Tribuneterreur

Frits Barend 21 april 2023, 08:00
Tribuneterreur

Eerlijk gezegd was ik niet verrast dat Ajacied Davy Klaassen in de halve finale van de TOTO KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax door een aansteker werd geraakt. Net zomin was ik verbaasd dat eerder die avond voor de hoofdingang van de Kuip een man, uiteraard een man, met megafoon luidkeels “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” scandeerde. Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw zat mijn in 1942 geboren broer Bert met zijn voetballende dochter Yolanda en mijn voetballende dochter Barbara in het zogenaamde Ajaxvak bij Feyenoord-Ajax. Collega Henk van Dorp en ik zaten op de perstribune. Vlak voor rust werd ik naar beneden geroepen, mijn broer was niet goed geworden. Bert had tijdens de eerste helft letterlijk moeten overgeven toen supporters in het vak onder hem naar de Ajaxsupporters op de tweede ring aan één stuk door de Hitlergroet brachten onder het massaal zingen van “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. 

Bekogeld

Korte tijd later dook Bert voor de tweede keer onder in Friesland, nu bij Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gert-Jan Verbeek. Hij werd rond 1985 kaarthouder van SC Heerenveen. Nu zijn we bijna veertig jaar verder: autoriteiten buitelen over elkaar heen om te verklaren dat ze zijn overvallen door de incidenten rondom de laatste -Feyenoord-Ajax. Het voelt alsof de zelfbenoemde deskundologen nu pas beseffen dat de Sovjet-Unie niet meer bestaat. 

Supporters van de basketbalclub werden bekogeld, een Israëlische vlag werd verbrand

Ook ik had de illusie dat hooligangedrag en antisemitisme rond sportwedstrijden beperkt bleven tot voetbalstadions. Tot nieuwssites en internationale basketbalsites beschreven hoe schofterig Israëlische toeschouwers onlangs zijn bejegend bij de Europa Cupwedstrijd tussen de basketbalclubs AEK Athene en Hapoel Jerusalem. De supporters van de club uit Israël werden bekogeld met stenen en zelfs beschoten, de hal hing vol met vlaggen van terreurorganisatie Hezbollah, een Israëlische vlag werd verbrand. 

Vanaf het begin hing in de hal zo’n vijandige sfeer dat de vierhonderd meegereisde Israëlische supporters moesten worden afgevoerd naar een afgesloten deel van de tribune om te voorkomen dat nog meer fans gewond zouden raken. De eigenaar van HaPoel, Eyal Chomsky, sprak letterlijk van een pogrom in een tweet die hij in de rust verstuurde: “Ik probeerde met de officials van de internationale basketbalbond FIBA en de scheidsrechters in contact te komen en begreep dat de beste manier om mensenlevens te redden in deze pogrom was de wedstrijd te laten uitspelen. De Griekse officials, die zeer zwak optraden, zeiden dat de fans van Athene de Israëlische supporters zouden aanvallen als de wedstrijd zou worden gestaakt.”

Geen nieuws

De topclub uit Jeruzalem ziet het optreden van de supporters als een uiting van terrorisme en beschuldigt Griekse officials er niet alleen van dat zij weigerden in te grijpen, maar dat zij de Israëlische supporters niet beschermden bij het verlaten van de hal. Hoewel de officiële site van de Basketball Champions League BCL net als Eurosport slechts de eerste Europese nederlaag van HaPoel als nieuws had gemeld, kondigde de bond een dag later alsnog een onderzoek aan. In Nederland heb ik vergeefs gezocht naar enige melding van antisemitisme bij een sportwedstrijd in een land van de Europese Unie. Blijkbaar is het geen nieuws. Vandaar deze column, opdat wij niet denken dat antisemitische uitingen zich beperken tot voetbalstadions.

Foto: Topscorer Levi Randolph van Hapoel Jerusalem in actie tegen AEK. © Oren Ben Haroon/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
tiki 21 april 2023, 10:05
"De illusie dat Hooligan gedrag & Jodenhaat beperkt blijft tot de stadions". Is dat een excuus.? Het verzwijgen & minimaliseren ervan blijft echter wel beperkt tot de stadions....en dat is géén illusie & géén excuus. Wanneer zullen Joden eindelijk eens begrijpen dat Joden Joden zijn & blijven zijn en daarom vrij wild. Nee échte Nederlander zullen ze nooit worden......ook dát is een illusie.
Helma van Dam 22 april 2023, 14:14
Als ik in het weekend naar de Dam ga hoor ik daar dezelfde haat en leugens gescandeerd worden. 4mei mogen we weer herdenken dat er miljoenen Joden zijn doodgemarteld, gefusilleerd verhongerd en vergast, en horen dat dat nooit meer mag gebeuren🙄
tiki 25 april 2023, 07:52
Helma....nog een paar jaar en dan hoor je dat ook niet meer! Ook nu al worden de herinnering aan de moordparijen van de Holocaust uitgedund via vergelijkingen met andere oorlogen, worden er disputabele mensen uitgenodigd om 'met ons mee te herinneren, is op scholen de les over deze periode ingekort tot enkele pagina's, de slachtoffers uitsterven waardoor de ingekorte ignorante versies van de mooipraters de waarheid worden. Nog even geduld!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *