Trump en Poetin garanderen veiligheid Israël
Nieuws

Trump en Poetin garanderen veiligheid Israël

Redactie 16 juli 2018, 00:00
Trump en Poetin garanderen veiligheid Israël

De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin hebben een overeenkomst bereikt over het beveiligen van de Israëlische grens met Syrië.

De twee leiders kondigden vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie in Helsinki aan samen te gaan werken om de veiligheid van Israël te kunnen garanderen. De huidige grenssituatie met Syrië moet volgens Poetin en Trump weer teruggebracht worden naar de afspraken die in 1974 na het einde van de Jom Kipoer-oorlog waren gemaakt. Toen werd afgesproken dat de legers van Israël en Syrië zich zouden terugtrekken uit een bufferzone van 235 vierkante kilometer. Ondertussen houden Syrische rebellen en eenheden van het Syrische leger zich schuil in het gebied.

“Deze samenwerking zal de rust laten wederkeren op de Golanhoogten en de wapenstilstand herstellen,” zei Poetin tijdens de persconferentie. Volgens de Russische president was het overleg met zijn Amerikaanse collega ‘zeer succesvol’ en werd er tijdens de bespreking de nadruk gelegd op het behoud van de veiligheid van Israël. Trump merkte tijdens het persmoment tevens op dat beide leiders aan tafel hebben gezeten met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “Wij willen samenwerken om Israël te helpen, en Israël zal met ons samenwerken. Meer veiligheid voor Israël creëren is iets wat zowel Poetin als ik graag willen zien,” aldus Trump.

Premier Netanyahu bedankte Poetin en Trump na afloop van de persconferentie voor hun betrokkenheid bij de veiligheid van Israël. “Wij waarderen ten zeerste het duidelijke standpunt van president Poetin ten aanzien van de noodzaak om de afspraken van 1974 tussen Israël en Syrië te handhaven.” Ook roemde hij Trump voor de samenwerking. “De vriendschap tussen Israël en de Verenigde Staten is nog nooit zo sterk geweest.”

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking