Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Trump kort financiële steun voor Palestijnen met 172 miljoen euro

Redactie 25 augustus 2018, 00:00
Trump kort financiële steun voor Palestijnen met 172 miljoen euro

De Verenigde Staten heeft de financiële steun voor Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke-Jordaanoever met ruim 172 miljoen euro (200 miljoen dollar) gekort. Hiermee vervalt 80% van de 251 miljoen dollar die de Amerikanen in eerste instantie hadden uitgetrokken voor Palestijnse hulporganisaties.

Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. Volgens de woordvoerder is het besluit genomen ‘op instructie van de president’ na een evaluatie van de hulpprogramma’s voor de Palestijnse gebieden.

“Deze beslissing houdt rekening met de uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd bij het verlenen van hulp in Gaza, waar Hamas de levens van de burgers in gevaar brengt en een humanitaire en economisch stabiele situatie degradeert,” aldus de woordvoerder.

Husam Zomlot, het hoofd van de Palestijnse Algemene Delegatie in de VS, heeft woedend gereageerd op het besluit. “Na het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het korten van steun voor de UNRWA, is dit opnieuw een bevestiging dat de Amerikanen afzien van de twee-statenoplossing.” Daarbij zou de VS volgens Zomlot ‘het anti-vredesbeleid van Netanyahu volledig omarmen’.

In januari maakten de Verenigde Staten al bekend de financiële bijdrage voor de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, te verminderen.  Volgens de Amerikanen zal het geld dat gereserveerd stond voor de Palestijnen nu worden gebruikt voor ‘andere projecten met een hoge prioriteit’.

Foto: Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *