Trumps omstreden adviseur
Buitenland

Trumps omstreden adviseur

Binnen de Joodse gemeenschap in de VS is onrust en tweespalt ontstaan over de benoeming van Steve Bannon tot naaste adviseur van president-elect Donald Trump. [...]

Redactie 18 november 2016, 00:00
Trumps omstreden adviseur

Donald Trump

Donald Trump. Foto: Wikipedia

Binnen de Joodse gemeenschap in de VS is onrust en tweespalt ontstaan over de benoeming van Steve Bannon tot naaste adviseur van president-elect Donald Trump.

Bannon, die eerder Trumps verkiezingscampagne leidde, wordt als baas van de uiterst conservatieve opiniewebsite Breitbart gezien als een van de kopstukken van de ‘altright’ (alternatief rechts) beweging, waarbinnen antisemitisme regelmatig de kop opsteekt. Jonathan Greenblatt, leider van de Anti Defamation League (ADL), liet zich op Twitter in harde bewoordingen uit over Bannons benoeming en altright noemde hij ‘blank nationalistisch, racistisch en onbeschaamd antisemitisch’. De bezorgdheid is zo groot dat de American Jewish Committee (AJC) en de Islamic Society of North-America zich in één organisatie hebben verenigd om hun burgerrechten te beschermen: de Muslim-Jewish Advisory Council.

Aan de andere kant bekritiseerde de Zionist Organisation of America (ZOA) Greenblatt en de ADL voor deze kwalificaties. ZOA-voorzitter Morton Klein citeerde politiek commentator en Breitbart-hoofdredacteur Joel Pollak: “Steve Bannon is een Amerikaanse patriot die Israël verdedigt en een grote empathie voor het Joodse volk heeft.” Breitbart-columnist David Horowitz noemde de ADL-aantijgingen jegens Bannon ‘bizarre hysterie van linkse verliezers’. Bij de verkiezingen van 9 november stemde nog geen kwart van de Amerikaanse Joden op Trump.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking