Twee jaar voor Ephraïm S.
Binnenland

Twee jaar voor Ephraïm S.

Redactie 24 mei 2018, 00:00
Twee jaar voor Ephraïm S.

Oud-Cheiderdocent Ephraïm S. is schuldig bevonden aan seksueel misbruik van een destijds dertienjarige jongen, en vrijgesproken van het misbruiken van vijf andere kinderen. Hiermee blijft S., die al achttien maanden in voorarrest zat, op vrije voeten.

Ephraïm S. werd dinsdag 22 mei door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een straf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Ook kreeg hij een proeftijd van drie jaar en mag hij vijf jaar lang niet als docent werken. S. moet tevens een schadevergoeding van zesduizend euro betalen aan het inmiddels volwassen slachtoffer. De oud-docent heeft al achttien maanden in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet terug de cel in. De rechtbank stelde S. al op 20 april op vrije voeten.

De straf valt aanzienlijk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar, omdat S. een gevaar voor de samenleving zou vormen. S. werd vervolgd vanwege vermeende ontucht met zes jonge kinderen. De rechtbank vond bij vijf van de kinderen echter niet genoeg bewijs om misbruik vast te stellen.

De rechtbank concludeerde dat de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kinderen niet voldoende kon worden vastgesteld. De verdediging van Ephraïm S., geleid door advocaat Geert-Jan Knoops, ging tijdens de zaak veelvuldig op die betrouwbaarheid in. Volgens Knoops zouden de kinderen zijn beïnvloed door hun ouders en zou het gaan om een persoonlijke hetze tegen Ephraïm. Ook deskundige Jannie van der Sleen, die werd ingeschakeld door de rechtbank, zette grote vraagtekens bij de verklaringen van de vijf kinderen. Zij noemde de verklaring van de toentertijd dertienjarige jongen, waarvoor S. nu is veroordeeld, wel betrouwbaar.

Toekomst
De voorzitter van het Cheider, Herman Loonstein, hoopt dat hiermee de zaak, die al ruim zes jaar voortsleept, kan worden afgesloten. “Hopelijk kan men naar de toekomst kijken, hoe moeilijk dat ook is.” De school werd ervan beschuldigd de zaak in de doofpot te hebben gestopt. Tijdens de behandeling van de strafzaak werd echter duidelijk dat het Cheider al bij de eerste vermoedens van seksueel misbruik door S. melding maakte bij instanties buiten de school. “Het Cheider is door het slijk gehaald, de media hebben te snel geoordeeld. Het is een hetze geworden,” zegt Loonstein. “Die is versterkt door mensen binnen de Joodse gemeenschap die de orthodoxie graag in een bepaalde hoek wegzetten. Deze mensen mogen zich nu achter de oren krabben.” Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs kreeg te maken met soortgelijke beschuldigingen. “Een excuus aan Jacobs zou op zijn plaats zijn,” vindt Loonstein. “Het is opmerkelijk dat men juist nu zwijgt.”

Nieuwe rechtszaak
Margreet de Boer, advocaat van de ouders van de betrokken kinderen, liet in een verklaring weten dat haar cliënten ‘met gemengde gevoelens kennis hebben genomen van de uitspraak’. Er is voornamelijk grote teleurstelling en onbegrip ten aanzien van de vrijspraak van het vermeende misbruik van de vijf andere kinderen. “Deze ouders zouden graag zien dat het OM hoger beroep aantekent,” aldus De Boer. Ook zegt zij in overleg te zijn met haar cliënten over mogelijke juridische stappen tegen het Cheider.

Over zulke stappen tegen de school zegt Loonstein: “Dit zorgt voor grote verbazing. Het klinkt als frustratie over de uitkomst van de zaak.” Hij zegt zich geen zorgen te maken, mocht het tot een aanklacht komen. “De rechtbank was heel duidelijk over de rol van het Cheider. Wij zien dit dus ook met veel vertrouwen tegemoet.”

Zowel het OM als de verdediging van S. hebben veertien dagen om in hoger beroep te gaan. Beide partijen lieten weten daarover nog in beraad te zijn.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking