Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Tweeduizend jaar oud aquaduct gevonden bij Jeruzalem

Redactie 30 mei 2022, 16:51
Tweeduizend jaar oud aquaduct gevonden bij Jeruzalem

Israëlische archeologen hebben een deel van een eeuwenoud aquaduct ontdekt vlakbij Jeruzalem.

Het gaat om een stuk van veertig meter, maar het hele bouwwerk moet 21 kilometer lang zijn geweest. Het water liep daardoor vanaf Bethlehem naar de Tempelberg en voorzag de stad van schoon drinkwater. De onderzoekers schatten dat het de bouw ongeveer honderd jaar voor de gewone jaartelling begon.

Archeoloog Yaakov Billig noemt het gevonden stuk een ‘historisch monument voor de stad’. Momenteel is de Israel Antiquities Authority bezig met het blootleggen van het aquaduct, zodat toeristen het kunnen bezoeken.

Het aquaduct bracht een hoop vernieuwingen met zich mee voor de bewoners van het oude Jeruzalem. Voor de voltooiing van het bouwwerk moesten zij zelf regenwater opvangen of kilometers lopen naar de dichtstbijzijnde waterbron. Het stilstaande opgevangen water kon daarbij makkelijk bederven of ziektes ontkiemen. Na de uitvinding van de elektriciteit werd het aquaduct overbodig, vanaf dat moment werden er pompen ingezet om het water naar de stad te krijgen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het publiek de opgraving mag bezoeken.  

Foto: IAA

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *