Kanen met Krant: uitgevouwen kip met zoete ras el hanout
Culinair

Kanen met Krant: uitgevouwen kip met zoete ras el hanout

Redactie 15 mei 2016, 00:00

Recept_Uitgevouwen kip4 personen

. 1 kip 

. dadelstroop

. ras el hanout, zoet

. 4 schijfjes citroen

. 3 teentjes knoflook in plakjes

Nu half Nederland door Yotam Ottolenghi is bekeerd tot de Israëlische slash Arabische keuken, hoef je niet langer af te dalen naar schimmige buurtsupers in griezelige wijken om je sumak, freekeh en gekonfijte citroenen in te slaan. Het duurde even, want supermarkten staan bepaald niet bekend als early adopters. Maar inmiddels zijn alle exotische ingrediënten waar we tijdens het bewind van Jamie Oliver nog nooit van hadden gehoord, gewoon te koop in de supermarkt. Maar – niets ten nadele van hun uitstekende pindakaas – als je harissa uit de fabrieken van Calvé moet komen, dan weet je dat het foute boel is.
Gelukkig zijn daar Nadia Zerouali en Merijn Tol, de onafscheidelijke pleitbezorgers van de Arabische keuken in Nederland. Met hun Arabia-kookboeken en eigen show op kookzender 24Kitchen verkondigden zij al het evangelie van de Midden-Oosterse geuren en smaken toen Yotam nog leerde snijden op de kookschool. Ontevreden over het lokale aanbod, besloten Nadia & Merijn de essentiële smaakmakers uit hun geliefde keuken zelf op de markt te brengen. Hun productlijn Souq, sinds kort verkrijgbaar in de filialen van Marqt, overtreft het in allerijl aangelegde assortiment van de supermarkt, maar óók die van de Marokkaan en de Turk.
Je hoeft maar het rozenwater of oranjebloesemwater van Souq te ruiken en je spoelt de buitenlandse flesjes uit je voorraadkast subiet door de gootsteen. En eerlijk is eerlijk, de Israëlische potjes en zakjes za’atar uit de kosjere winkels verbleken bij de Palestijnse variant van Nadia & Merijn.
Van de geurige specerijenmix ras el hanout (‘het beste van de winkel’) maakte het kookduo twee versies: een hartige en een zoete. In combinatie met dadelstroop probeerde ik de zoete ras el hanout uit als coating voor een gegrild kippetje. Het resultaat was buitengewoon lekker.

Bereiding

. De snelste en handigste manier om een kip te braden is om deze over de lengte door te snijden, uit te vouwen en plat te slaan. Op die manier vergen alle delen ongeveer dezelfde bereidingstijd en voorkom je dat tegen de tijd dat de pootjes gaar zijn, het borstvlees niet meer te eten zo droog is.

. Leg de kip op z’n borst en snijd met een scherp mes langs weerzijden van de ruggengraat. Verwijder de ruggengraat (laat meetrekken in je kippensoep) en draai de kip om. Druk hard op het borstbeen zodat de kip een volledige spagaat maakt. Het resultaat heeft wat weg van een vlinder (de Engelsen noemen deze techniek butterflying).

. Leg de schijfjes citroen en plakjes knoflook op een bakplaat en plaats de platgeslagen kip daaroverheen. Wrijf het vel van de kip in met dadelstroop en ras el hanout. Braad in een klein uur gaar in een 160 graden hete oven.

 

recepten@niw.nl

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking