Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

UNRWA ontslaat Palestijnse terreurmedewerkers

Redactie 27 januari 2024, 11:15
UNRWA ontslaat Palestijnse terreurmedewerkers

De omstreden VN-hulporganisatie in Gaza heeft ‘verschillende’ van haar Palestijnse medewerkers ontslagen nadat deze door Israël waren beschuldigd van betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden die Hamasterroristen pleegden tijdens hun invasie van Israël op 7 oktober.

De organisatie in kwestie, de United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees in the Near East, kortweg UNRWA, lijkt nog veel inniger verstrengeld met Hamas dan al jaren wordt beweerd. Israël heeft de VN nu bewijs voorgelegd over terroristische activiteiten van de UNRWA-medewerkers dat blijkbaar zo overtuigend is, dat de organisatie – geheel tegen haar gewoonte in – tot actie is overgegaan en een nog onbekend aantal werknemers heeft ontslagen.

Israël heeft aangekondigd dat de UNRWA geen rol zal spelen in het Gaza van na de oorlog

De beslissing van de VN is genomen om ‘het vermogen van het agentschap humanitaire hulp te verlenen te beschermen’, zei UNRWA-baas Philippe Lazzarini in een verklaring: “Elke UNRWA-werknemer die betrokken was bij terroristische activiteiten zal verantwoordelijk gehouden worden, inclusief door strafrechtelijke vervolging.” VN-secretaris-generaal Antonio Guterres liet weten ‘geschokt’ te zijn en kondigde een ‘onafhankelijk onderzoek’ aan.

De VS heeft zijn financiële bijdrage aan de UNRWA stopgezet. De EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen, de fel anti-Israëlische Spanjaard Josep Borrell, liet weten ‘diep bezorgd’ te zijn over de beschuldigingen van medewerking aan terreur binnen de VN, maar kondigde geen financiële stappen tegen de UNRWA aan. Canada doet dat wel en volgt het voorbeeld van Washington, evenals Italië. Israël heeft bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Katz aangekondigd dat de UNRWA geen rol zal spelen in het Gaza van na de oorlog.

Op de foto hierboven deelt de UNRWA zakken meel uit aan vluchtelingen in Gaza op 23 november vorig jaar – Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
Gerda Schrijver 27 januari 2024, 15:48
"Geschokt". Ik las in het bovenstaande artikel, dat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres liet weten geschokt te zijn over wat er wel niet allemaal niet door de beugel kan bij de UNWRA. Wel, wel wat netjes van hem om zo vlug te reageren, inzake deze oorlogsmisdaden, door Palestijnen gepleegd. Pas 50 DAGEN na 7 oktober reageerde, Guterres , (dit m.b.t het geweld tegen Israelische vrouwen). Sprak hij niet voor zijn beurt op dit Verenigde Nonsens toneel? Ik heb geen er goed woord voor over.
tiki 27 januari 2024, 18:35
Palestinian Authority in paniek. De waarheid is uit de kast gekropen. Wat in Israel al jaren bekend is, is nu niet meer te ontkennen of mooi te praten door de ""beschaafde" westerse wereld. GB, Italie, Finland, Canada/Australie (hopelijk binnenkort nog meer) hebben zich aangemeld bij het VS initiatief om deze criminele corrupte organisatie eindelijk de mond te snoeren .......***'net nu onze Sigrid dacht daar een luxe boterham mee te smeren. Europa moet nog even wennen dat ze tientallen jaren de vuile palestijnse was hebben schoongewassen & gefinancierd....dus dat duurt nog wel even omdat onze EU "vrienden" erg bezorgt zijn over de toekomst van de palestijnen als menselijke ammunitie in hun dienst.....en dit graag zo hadden willen houden. Vooral Borrell is daar een grote voorstander van, maar ook zijn 2 antisemitische voorgangsters (Brits & Italiaans) waren géén haar beter. Nu nog die menselijke corridor vrijwillig openen van Gaza naar de EU, dan mogen ze er dáár goed voor zorgen....en dan komt alles goed. .
Geert ter Horst 27 januari 2024, 21:24
Het is altijd hetzelfde liedje, waarvan we de melodie al kennen sinds de dagen van de Unifil operatie in Libanon (1978). Je kunt er steevast van op aan dat wanneer de VN betrokken is bij zaken waarin Israel een belang heeft of een rol speelt, het met de neutraliteit gedaan is en in de praktijk een gedragslijn wordt gevolgd tegen Israel. De VN is een door en door verrotte organisatie. Israel zou er daarom goed aan doen te weigeren met Sigrid Kaag samen te werken. Ook zij is verre van neutraal en zou persona non grata moeten worden verklaard.
Ruud 28 januari 2024, 04:48
En dan gaat de UNRWA zichzelf onderzoeken. Wat een lachertje. Als "Wij van WC-eend, adviseren WC-eend". En wat zal uit dat "onderzoek" komen? Nou, ik kan nu al voorspellen wat de uitslag zal zijn: er is geen bewijs gevonden voor collaboratie met Hamas en alle medewerkers zijn zuiver van geweten en er heerst geen haat tegen Israël binnen de organisatie van de UNRWA. In Israël, maar ook bij ons Joden is de rest van de wereld, was al jaren bekend hoe diep geworteld de jodenhaat bij de "humanitaire" Verenigde Naties zit. Het mooiste hiervan is, dat het nu bij de rest van de wereld aan het doordringen is, wat er met hun waardevolle belastingcenten is gedaan in de afgelopen 75 jaar. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 2,2 biljoen Dollar/Euro dat naar de palestijnen vloeit vanuit Amerika en Europa...als al dit geld bij iedere palestijnse familie op de bankrekening zou zijn gestort komt dit neer op een bedrag van €2.500,= per jaar!! Nee, de bevolking in Gaza en in Judea/Samaria heeft geen stuiver om aan hun kont te krabben want de corrupte bobo's hebben zichzelf verrijkt. Het enige geld van die jaarlijkse 2,2 biljoen Euro dat terecht komt bij de bevolking is het bloedgeld dat uitgekeerd wordt aan terroristen of hun nabestaanden na een aanslag op Israëliërs door het Pay for Slay programma. Hoe dodelijker de aanslag, hoe hoger het bedrag dat levenslang uitgekeerd wordt. Het allermooiste vind ik het dat deze kwestie "geëxplodeerd" is met de nieuwste Hoge Commissaris voor de wederopbouw van Gaza met haar voetjes in het zand aan de Egyptische grens...onze oud-minister S. Kaag. Ik ben zo ontzettend benieuwd of er nu iets van schaamrood op haar wangen zichtbaar zal zijn? Per slot van rekening was zij al betrokken bij de VN voordat zij terug kwam in de Nederlandse politiek, en zou ze op de hoogte moeten zijn van de interne werking van de UNRWA, zeker aangezien zij is getrouwd met een palestijnse man. Ach wat een ijdele hoop, deze heks heeft een dikke eikenhouten plank voor haar kop.
Marlou 28 januari 2024, 22:22
Ik sluit mij graag aan bij voorgaande observaties! Nou ja, graag, ik bedoel zo triest, zo onbegrijpelijk maar de conclusie zo waar. De VN is - al lang - moreel failliet en het EU-politburo is een bunch wereldvreemde, zichzelfverheffende kleffe pluche plakkers geworden die zeker niet de verdediging van de moderne democratische Europese beschaving als topprioriteit in hun mission statement voor ogen hebben staan. Ik ben voor bevriezen en stopzetten van a ll e hulpgelden aan Palestijnse Gebieden. Waarom moest die Kaagramp / VN NL miljoenen beloofd krijgen? En is er al OS-hulp voor Israel gebudgetteerd? Waarom niet?
Teus Otter 31 januari 2024, 22:11
Naar aanleiding van UNRWA ontvangt dit jaar 19 miljoen euro uit de begroting van BHOS. Die reguliere betaling is al overgemaakt.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *