Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Van de rivier tot … genocide
Binnenland

Van de rivier tot … genocide

De politieke partij Bij1 pleit openlijk voor een ‘Palestina van de rivier tot de zee’, een slogan die het bestaansrecht van Israël ontkent en daarmee antisemitisch is. Erger nog, het is de facto een oproep tot de etnische zuivering van meer dan zes miljoen Joden.

Bart Schut 10 juni 2023, 08:00
Van de rivier tot … genocide

We hadden SP-politici Harry van Bommel en Sadet Karabulut die al in 2009 ‘Intifada, intifada, Palestina vrij’ scandeerden en doof bleven voor de slogan ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’, die hun mededemonstranten op slechts enkele meters afstand schreeuwden. In mei 2021 bekritiseerde het Utrechtse Denk-gemeenteraadslid Mahmut Sungur dat er was ingegrepen bij een demonstratie waar ‘Khaybar, Khaybar al yahud’ werd geroepen – een oproep tot het vermoorden van Joodse burgers. Ook liepen verschillende linkse politici mee bij een mars in Amsterdam waar ‘Dood aan de Joden’ werd gescandeerd en met jihadvlaggen gezwaaid. En dan is er nog GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht, die het in 2014 een goed idee vond met haar groep borden mee te dragen waarop de Israëlische vlag gelijkgesteld werd aan de hakenkruisvlag van de nazi’s – een voorbeeld van Jodenhaat volgens de IHRA-antisemitismedefinitie. 

Tot op heden trok geen enkele partij openlijk het bestaansrecht van de staat Israël in twijfel. Niet Bouchallikhts GroenLinks, niet Van Bommels en Karabuluts SP, niet de in haar stemgedrag fel anti-Israëlische Partij voor de Dieren en zelfs niet Denk, de islamistische afscheiding van de PvdA. Tot op heden, want inmiddels vindt Sylvana Simons’ Bij1 dat de Joodse staat niet mag voortbestaan. Dat blijkt uit een screenshot dat Trouw-journalist Auke van Eijsden op 1 juni deelde op zijn Twitteraccount. De afbeelding is afkomstig uit een nieuwsbrief van Bij1, waarin pareltjes van anti-Israëlpropaganda te lezen zijn als: “Wij staan stil bij de miljoenen Palestijnen die (…) uit hun land zijn verdreven, van het leven zijn beroofd door zionistische terreur, of die dagelijks wakker worden met de realiteit dat zij opnieuw hun dag zullen leven onder koloniale bezetting” en “Het Israëlische geweld jegens de Palestijnen kent geen grenzen.”

Geobsedeerd

Maar het meest opvallende aan de brief waren niet de clichés over moordende Israëli’s, het was de vetgedrukte afsluiting: “From the river to the sea, Palestine will be free.” Dit betekent een Palestijnse staat van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, dus inclusief het gehele gebied van het huidige Israël. De Joodse staat zou daarmee ophouden te bestaan. Die wens is volgens de International Holocaust Remembrance Association op zich al een voorbeeld van antisemitisme. Nog zorgwekkender is echter wat dit impliceert. In een Palestina ‘van de rivier tot de zee’ is geen ruimte voor Joden, dat is een historische realiteit. In de gebieden die de Arabieren in de oorlog van 1948 veroverden, werden alle Joden verdreven: honderd procent van de Joodse bevolking.

In een Palestina ‘van de rivier tot de zee’ is geen ruimte voor Joden

Sterker nog, in de gehele Arabische wereld zijn Joden vrijwel volledig verdreven. Van Marokko tot Irak leven nauwelijks nog Joden na een van de meest effectieve etnische zuiveringen in de moderne geschiedenis. Dat weet Bij1 natuurlijk ook, maar het weerhoudt de partij er niet van toch op te roepen tot een judenrein Palestina. Echt verrassend is dat niet. Uit het onderzoek dat het NIW verrichtte naar de programma’s van alle politieke partijen voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, bleek al dat Bij1 geobsedeerd is door de Joodse staat. De ‘koloniale apartheidsstaat’ Israël wordt liefst 63 maal genoemd in het partijprogramma, met ‘Palestina’ nog eens 47 keer. Ook werd er stevig geklaagd over de invloed van de ‘Israëllobby’. 

Afgezien van Denk was Bij1 de enige partij in de gemeenteraad die weigerde het Amsterdam Joods Akkoord te tekenen en raadslid Jazie Veldhuyzen was prominent aanwezig toen Joodse tegendemonstranten op de Dam door pro-Palestijnse betogers werden uitgescholden en gediscrimineerd. De conclusie van het NIW-onderzoek in 2021 luidde dan ook: “Bij1 is volgens de IHRA-definitie een antisemitische partij”. 

Instemming

Natuurlijk zijn er apologeten die vinden dat je de slogan niet zo mag opvatten, dat ‘From the river to the sea’ slechts een symbolische betekenis heeft. Maar juist het gebruik ervan door de meest radicale Palestijnse elementen, zoals Hamas en andere terreurbewegingen, ontkracht die uitleg. Het lijdt geen twijfel dat Hamas de slogan uitlegt als een aanstaande genocide op de Israëlische Joden. De beweging – de grootste in de Palestijnse gebieden als daar vrije verkiezingen gehouden zouden worden – heeft niet voor niets al sinds haar oprichting de vernietiging van de Joodse staat in haar handvest staan. In iedere gevechtsronde met de IDF proberen Hamas en andere terroristische organisaties zoveel mogelijk Joodse burgerslachtoffers te maken. Dat laatste gebeurt nu dus met de openlijke instemming van een in de Tweede Kamer der Staten-Generaal vertegenwoordigde politieke partij.

Opmerkingen (5)
tiki 10 juni 2023, 09:28
Wie de geschiedenis niet kent heeft geen toekomst. Wie hem wél kent zorgt dat de waarheid en daar bestaat er altijd maar een van, hersteld word, Tikun Olam....*from the river to the sea, Israel will be free. Je kan er Thora, Bijbel, Koran & duizenden geschiedenisboeken/geschriften op naslaan..... géén palestijnse dynasty of staat te vinden en géén archeologische palestijnse kop of munt opgegraven. Al deze Nederlandse wereld politici mogen dus lekker verder schreeuwen, het maakt écht op niemand indruk in Israel, net als het feit dat ""niemand van de grote politieke partijen in Nederland het bestaansrecht van Israel ontkent"", waarvoor duizendmaal dank! Ja, ze zijn wel wat gewend in die Jodenstaat en kennen hun pappenheimers in het 'beschaafde' Westen met hun chronische Joden allergie.
Shlomo Itai 10 juni 2023, 20:41
Hoeveel artikelen zijn er al geschreven en hoeveel gaan er nog geschreven worden over het toenemende anti-semitisme ? Europa bevindt zich in societal collapse - alle symptomen daarvan zijn aanwezig. Denkt iemand nu echt dat een continent dat zichzelf niet meer kan redden, ons zal redden ?
tiki 11 juni 2023, 09:53
Er is geen uitdrukking die méér bij de geschiedenis van het Jodendom & Israel past dan *Wat je niet dood, maakt je sterker*....en dát zit Joden haters dwars als een vissegraat in de luchtpijp. Wat is er niet allemaal geprobeerd om het Jodendom te vernietigen....net als de Joodse staat. Van Spaanse Inquisitie, Oost Europeese/Arabische pogroms naar Holocaust. Van internationale boycots tot uitsluiting. Van media laster tot politieke leugens & omgekeerd. Van democratie tot dictatuur, van Arabie tot Europa , van Afrika tot Amerika. Van VN via "Humanisme & Internationaal recht". Van Universiteits dictatuur tot NGO manipulatie.... én 5 Arabische oorlogen Maar helaas, allemaal voor niets want *wat je niet dood maakt je sterker....hét levensmotto van het Joodse volk.
Michael Jacobs 11 juni 2023, 11:24
De term 'Palestina' had vroeger en heeft ook nu geen staatkundige betekenis. In het hedendaagse antisemitisme, dat vermomd gaat als 'politiek activisme', heeft zij slechts de functie, om tot geweld tegen Joden op te roepen. Wie dus 'Palestina' zegt - ook zonder 'Free' en zonder 'River' - verkondigt daarmee de boodschap 'Weg met de Joden'. Noem de dingen liever eerlijk bij hun naam. Gebruik geen eufemistische, manipulatieve termen als 'Palestina', 'Palestijns' en 'Palestijnen'!
tiki 12 juni 2023, 09:41
@Michael Jacobs....Palestina, Palestijns & Palestijnen & Atlantis, Atlantijns & Atlantijnen hebben dezelfde noemer = onbestaand. De palestijnen in palestina met hun palestijns sprookje over erfenis & gestolen land is niets anders dan een politieke uitvinding gebruikt door, éérst Arabieren en later overgenomen door het Westen/VN & de rest van de planeet, als wapen tegen de staat Israel en nee....'dat heeft niets met anti semitisme te maken, maar met 'herstel van Humanisme & Internationaal recht....LOL. Maar het heeft gewerkt, want de halve wereld is al geindoctrineerd & overtuigd van de 'Israelische bezetting' van haar eigen 4000 jarig grondgebied van haar voorouders, maar dat op miraculeuze wijze is veranderd in gestolen palestijns gebied & uitroeieng van 'het palestijnse volk. Nee het is gewoon veranderd door banale oorlogsvoering, 19 jarige bezetting door Jordanie & vele leugens hieromtrent. Zelfs in Israel geloven velen deze onzin, want ook daar zijn ze niet gevrijwaard van een groot hiaat aan kennis in de eigen geschiedenis. Over Atlantis kunnen we kort zijn......, daar zjn ze namelijk nog steeds naar op zoek.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *