VBV breekt met Barth
Binnenland

VBV breekt met Barth

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers breekt met onderzoeker Jacques Barth.

Redactie 23 oktober 2017, 00:00

Jacques Barth. Foto: Bart Schut

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers laat weten dat het stopt met de samenwerking met onderzoeker Jacques Barth.

Als reden noemt VBV-voorzitter Flory Neter dat Barth “onjuiste gegevens omtrent zijn professionele kwalificaties” zou hebben verstrekt. Barth werkt aan een grootschalig epigenetisch onderzoek naar de effecten van de oorlog op drie generaties Holocaustslachtoffers.
De VBV stelt dat Barth “ondanks die omissies, toch wil voortgaan met het onderzoeken d.m.v. het afnemen van wangslijmvlies, bloedmonsters en interviews.”[…] Dit mag aldus Neter “nooit plaatsvinden als dat onderzoek niet is getoetst door een medisch-ethische toetsingscommissie. Deze toetsing heeft, voor zover ik ben geïnformeerd, nooit plaatsgevonden. Ook hebben wij geen enkel inzicht in de wijze waarop deze gegevens veilig worden opgeborgen.”
De VBV breekt daarom met Barth, maar vindt het onderzoek wel van grote waarde en meldt daarom in gesprek te zijn “met gekwalificeerde wetenschappers die hun sporen op dit specifieke gebied dubbel en dwars hebben verdiend.”
Het websitebericht besluit met een slag om de arm: “Mocht er op korte termijn duidelijkheid worden gegeven over deze medisch-ethische toetsing, de privacygarantie en de foutief verschafte informatie, dan is er misschien een mogelijkheid tot verder gesprek.”

Jacques Barth ontkent onjuiste professionele kwalificaties te hebben verstrekt en laat het NIW weten dat het VBV de tekst over hem heeft geplaatst zonder enig vooroverleg met hem of zijn onderzoeksgroep. “Het onderzoek loopt en dit stoort,” vertelt hij. “Ik krijg telefoontjes van allerlei patiënten die meedoen aan het onderzoek en niet snappen wat de bedoeling van het VBV is. Ik weet ook niet wat mevrouw Neter wil. Als ze een persoonlijke grief heeft, moet ze dat gewoon uiten. Het is ook heel unfair tegenover de mensen die het VBV vertegenwoordigt. Haar beschuldiging is niet onderbouwd en tot dusver weigert ze me weerwoord te geven.”
Barth vindt de actie van het VBV neerkomen op smaad en laster. “Daar zijn we nu mee bezig. Mijn advocaat probeert nog contact met haar te krijgen.” Omdat de zaak nu onder advocaten valt, ziet Neter op dit moment af van verder commentaar.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking