Verkackt
Binnenland

Verkackt

Redactie 12 april 2018, 00:00
Verkackt


Hamas die autobanden in de hens steekt (kan het milieu hen wat schelen). Een chemische aanval in een buitenwijk van Damascus. Israëli’s die – zoals gebruikelijk zonder dat te erkennen – een Syrische basis bombarderen waarbij vooraanstaande Iraanse militairen omkomen. Donald Trump, brullend op Twitter: “Rusland zweert alle raketten die op Syrië worden afgevoerd neer te halen. Maak je borst maar nat, Rusland, want ze zullen komen, fijn, en nieuw en ‘slim’! Jullie zouden geen partners moeten zijn met een Gas Moordend Beest dat zijn mensen vermoordt er ervan geniet!” Het was weer een gezellige week in het Midden-Oosten.

We weten dat Trump wel vaker hoog van de toren blaast, maar deze oorlogstaal lijkt zelfs voor zijn doen verkackt, volledig gestoord. Hoewel het wel, terecht, een doorn in het oog moet zijn dat Amerika, met dank aan Obama, de slag om Syrië definitief lijkt te hebben verloren. Assad is, dankzij Rusland, Iran en Hezbollah weer vrijwel heer en meester. Voor Israël is die situatie zorgelijk. Het wil geen goed getrainde Iraniërs aan de grens met de Golan in combinatie met de steeds beter getrainde Hezbollah-terroristen aan de grens met Libanon.

De rol van Europa is minder opvallend. Hoewel, sommige landen, Nederland in het bijzonder, lopen de deur bij het moellahregime in Iran plat. Als het om ons land gaat, blijkt de koopman het met gemak te hebben gewonnen van de dominee. Buitenlandse Zaken gaat binnenkort zelfs met het Nederlandse bedrijfsleven op fact finding mission. Een bezoekje aan de ter dood veroordeelde dissidenten zal er wel niet inzitten, en aan inwoners die snakken naar democratie en vrijheid waarschijnlijk ook niet.  Het kan politici in Den Haag klaarblijkelijk geen zier schelen. Dit is hoe ze het bloedige neerslaan van de volksopstand van begin dit jaar belonen. En ook de aanstelling van een defensieattaché ging gewoon door.

Voor een economisch medewerker was wellicht nog iets te zeggen geweest, maar voor een defensieattaché? Wat heeft dat, letterlijk in vredesnaam, voor nut? Daar komt maar geen bevredigend antwoord op.

Ook de vervolgvragen die het NIW deze week neerlegde bij het ministerie van Defensie werden vooralsnog niet beantwoord. Ik hoop dat Buitenlandse Zaken en Defensie beter hun best zullen doen bij beantwoording van de Kamervragen van CDA, CU, SGP en PVV naar aanleiding van onze onthulling. Ik ben heel benieuwd naar de uitleg, want voor nu is dit onbegrijpelijk beleid. Zeg maar gewoon, verkackt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking