VN ‘schrappen’ 10.000 Palestijnse burgerdoden
Nieuws

VN ‘schrappen’ 10.000 Palestijnse burgerdoden

Redactie 14 mei 2024, 14:04
VN ‘schrappen’ 10.000 Palestijnse burgerdoden
Bewoners van Rafah verlaten de stad, die gezien wordt als het laatste Hamasbolwerk in de Gazastrook - Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Al sinds 7 oktober zijn de schattingen van Palestijnse verliezen in Gaza het onderwerp van felle discussie. Los van het feit dat de cijfers van het ‘ministerie van gezondheid’ – een eufemisme voor Hamas – vaak klakkeloos door westerse media worden overgenomen, zijn zij notoir onbetrouwbaar. Hamas maakt geen onderscheid tussen gedode terroristen en burgers of tussen door de IDF en eigen vuur gedode Gazanen. Daarnaast is de lineaire stijging van de aantallen bewezen statistisch onmogelijk en op het bespottelijke af specifiek: Hamas weet niet hoeveel Israëlische gijzelaars de terroristen zelf in handen hebben, wel dat er niet 34.564 of 34.566 maar wel exact 34.565 dodelijke slachtoffers zouden zij gevallen?

Kortom, de cijfers zijn op zijn best een schatting en op zijn kwaadst een verzinsel. Maar deze week blijkt pas echt hoe onbetrouwbaar ze zijn. Opeens bestaat er een verschil tussen het door Hamas geschatte aantal gedode Gazanen, ruwweg 34.000, en het ‘bevestigde’ aantal dat de VN hanteert: 24.000. Daarmee is het aantal omgekomen vrouwen en kinderen in een klap gehalveerd of zoals sarcastisch in Israël opgemerkt: ‘herrezen’. Natuurlijk haastte de VN zich te verklaren dat het slechts om een technische kwestie van identificatie ging, maar het betekent wel dat de media al maanden onbevestigde cijfers na papegaaide – iets wat u als NIW-lezer natuurlijk allang wist. 

De IDF levert een verbluffende, unieke prestatie in de geschiedenis van de oorlogsvoering

Wat dan wel de echte cijfers zijn? Benjamin Netanyahu schatte ze vorige week in een interview op zo’n 30.000 doden. Bijna de helft daarvan zijn in de strijd omgekomen terroristen van Hams, de Palestijnse Islamitische Jihad of andere terreurorganisaties. Als deze aantallen ruwweg kloppen – en zij lijken een stuk aannemelijker dan die van Hamas – zou dat betekenen dat voor elke gedode Gazaanse ‘strijder’ er 1,14 burgers zijn omgekomen. En dát is een verbluffende, unieke prestatie in de geschiedenis van de oorlogsvoering. Ter vergelijking: in de slag om Mosoel die Iraakse en Amerikaanse tegen Islamitische Staat voerden lag dit getal op 1 staat tot 2,5. Dit komt overeen met uitspraken van het ministerie van Defensie in Washington waarin woordvoerders toegeven dat de Amerikanen ‘nooit de soort maatregelen zou nemen die de IDF treft’ om burgerslachtoffers te voorkomen.

Ook in de recente strijd in Syrische stedelijke gebieden als Raqqa en Aleppo lag het aantal burgerslachtoffers hoger, tot wel vijfmaal zo hoog. Dat is begrijpelijk, want historisch is een verhouding 1:5 of zelfs erger zeer normaal. Zo kwamen bij het beleg door de geallieerden van de Filipijnse hoofdstad Manila in 1945 zes burgers om het leven voor iedere gedode Japanse bezetter. Voor zover bekend heeft nog nooit iemand daar de Amerikanen van ‘genocide’ tijdens de Tweede Wereldoorlog beschuldigd’.

De Joodse staat lijkt zich inmiddels meer te bekommeren om het lot van de Palestijnen dan de Verenigde Naties

In aanverwant nieuws hebben sinds de aankondiging van het Israëlische offensief tegen Rafah zeker een half miljoen Palestijnen dit laatste Hamasbolwerk verlaten. Op sociale media gaan zelfs beelden rond die zouden tonen dat de stad en de aanpalende vluchtelingenkampen vrijwel leeg zijn. Hoewel dat goed nieuws lijkt omdat het betekent dat er bij de strijd in de stad nauwelijks burgerslachtoffers zullen vallen, wordt het uiteraard niet als zodanig door de VN en de westerse media beschouwd. En zeker niet door Hamas, dat groot belang heeft bij beelden van omgekomen burgers in Gaza. Aangezien de VN in de Strook – via hulporganisatie UNRWA – innig verweven is met de terreurorganisatie, heeft zij de burgers zelfs opgeroepen in de stad te blijven.

Het is een krankzinnige situatie: de hulpverleners roepen burgers op om in Rafah te blijven en daar samen met de terroristen te sterven. De Joodse staat lijkt zich inmiddels meer te bekommeren om het lot van de Palestijnen dan de Verenigde Naties. Enkel omdat die organisatie alles uit de kast zal halen om Israël in een kwaad daglicht te stellen. Blijkbaar is dat streven zelfs het leven van onschuldige vrouwen en kinderen in Rafah waard.

Opmerkingen (1)
tiki 15 mei 2024, 08:14
VN "schrappen" niet,...... maar schrappen en géén westerse haan, "pro palestijnse" demonstrant, "'onafhankelijke journalist of expert" die ernaar kraait. Het "was, is & blijft genocide" want "WIJ laten ons door feiten niet van de wijs brengen". Als de VN deze feiten al naar buiten brengt, kan je ervan opaan dat de cijfers nog minder zijn want de VN staat niet bekend als Zion supporter. Volgens de statistieken sterven er in Gaza maandelijks ongeveer 2000 mensen aan naturele oorzaken (ouderdom, ziekte, criminaliteit & Hamas executies), dat zijn in 7 maanden rond 14 000 "slachtoffers van de Israelische genocide". Verder is er een film naar buiten gekomen, waarin zwart geklede/gemaskerde types (die ook op onze universiteiten zijn neergestreken) de UNWRA depo's overvallen & medewerkers bedreigen, om er daarna met de 'humanitaire poet vandoor te gaan voor eigen gebruik. De UNWRA medewerkers staan erbij & kijken ernaar....en de "onafhankelijke" media horen het niet!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *