Volkskrant publiceert ‘naziretoriek’
Nieuws

Volkskrant publiceert ‘naziretoriek’

Redactie 27 februari 2024, 13:14
Volkskrant publiceert ‘naziretoriek’

Net als je denkt dat de berichtgeving in onze zelfbenoemde ‘kwaliteitskranten’ over de strijd tussen Israël en Hamas niet nog gekleurder kan, plaatst de Volkskrant een racistische ingezonden brief waar de honden geen brood van lusten. De brief in kwestie staat vol stereotypen over ‘Joods kapitaal’ (blijkbaar vindt de redactie het eufemisme ‘zionisme’ niet eens meer nodig), en ‘angstige’ politici die als marionetten bespeeld worden door de ‘machtige Joodse lobby’. NIW-hoofdredacteur Esther Voet spreekt van ‘naziretoriek’.

Waar de schrijver van de ingezonden brief, een zekere Ben Weijers Paquete uit Sintra in Portugal, al deze wijsheid vandaan haalt? Een bezoek aan Israël 25 jaar geleden. Daar zegt hij van ‘insiders’ gehoord te hebben dat de Israëlische economie in elkaar zou storten zonder kapitaal uit Amerika. Blijkbaar is bij de Volkskrant ‘ik sprak iemand 25 jaar geleden en die zei iets’ genoeg basis om stukken vol racistische stereotypen af te drukken, die rechtsreeks van neonazi-website The Daily Stormer, haatplatform 4Chan of een Forum voor Democratie-appgroep lijken te komen.

“Dit is pure nazi-retoriek,” reageert NIW-hoofdredacteur Esther Voet op X. “De Volkskrantredactie is het ethisch kompas volsagen kwijt.” Complottheorieën over rijke Joden die de touwtjes in handen hebben door politieke invloed te kopen worden beschouwd als klassiek antisemitisme en waren schering en inslag in het Derde Rijk bij het demoniseren van het Joodse volk in de aanloop naar de Holocaust. Ook David Suurland, gepromoveerd onderzoeker op het gebied van totalitaire bewegingen, trekt op X van leer tegen het in de Volkskrant afgedrukte racisme: “Dit is klassiek, echt klassiek antisemitisme.”

De redactie zal zich ongetwijfeld verschuilen achter het grijsgedraaide ‘argumenten’ dat wat er in de brieven staat, niet de mening van de Volkskrant is, maar de vraag is wat de lezer in de toekomst nog kan verwachten. Een brief van een lezer die 35 jaar geleden op reis in Noord-Afrika van ‘insiders’ heeft gehoord dat alle Marokkanen criminelen zijn? Of iemand die 45 jaar leden Zuid-Afrika bezocht en daar van ‘experts’ te horen kreeg dat zwarte Afrikanen lui zijn? Of is het zo dat bij de Volkskrant alleen Joden vrijgesteld zijn van bescherming tegen racistische vooroordelen en extreemrechtse retoriek?

Opmerkingen (6)
Ruud 27 februari 2024, 19:19
En weer krijgt zo een braakbal als een Ben een spreekbuis op een presenteerblaadje aangereikt. Uiteraard in een links vodje dat de "volkskrant" heet. Vooraf is reeds bekend dat een redactie daar niets zal ondernemen tegen een stukje doorspekt met nazi ideologie want het is een radicale linkse krant. Zou dezelfde brief naar een krant als Trouw zijn gestuurd met zijn historie als een verzetskrant was het nooit geplaatst. Zelfs een "kwaliteitskrant" als de Telegraaf heeft een redactie die zijn werk doet....namelijk het redigeren van teksten en ik geloof niet dat dit briefje het hier tot de drukpersen zou hebben gered. Toch is het plaatsen van een dergelijk vilein briefje enorm gevaarlijk. Het wordt gelezen door de doelgroep die hiervoor zeer vatbaar is...dit zelfde clubje dat zojuist de herdenking van de Februaristaking heeft verpest met de intifada oproep. De flagrante leugens dat Israël uitsluitend economisch overeind blijft door financiële steun van de Joodse donateurs gaan volledig voorbij aan de machtige industriële resultaten van Israël zelf. Onder andere de innovatieve wapen industrie is een uitstekend voorbeeld hiervan. Vooral de uitgebreide kenniseconomie van de Israëliërs is wereldwijd bekend. Niet voor niets zijn de Israëlische academische ziekenhuizen beroemd als patent fabrieken met baanbrekende medische onderzoeken en innovaties die vooraanstaand in de wereld zijn. Hetzelfde met de honderden publicaties van Joodse onderzoekers van medische artikelen in "The Lancet" Zet dat eens af tegen wat er ooit uit de Arabische wereld is gedaan ter verbetering van de welvaart van alle volken op de wereld! Noem eens 1 naam van een Arabische Nobelprijs winnaar, en dan niet die van Arafat die hem tengevolge van een hele grote fout heeft gekregen...want hij heeft niets positiefs bijgedragen aan het vredesproces.
tiki 28 februari 2024, 08:30
Ja, de Populisten krant luistert naar de Vox populi met het mantra "the trend is your friend"....want dát verkoopt. Heb je een andere mening, dan word je bedrijgt, gehaat & geboycot en lopen je journalisten gevaar en wie wil dat nu.....***of ze menen écht wat ze schrijven........ en dán ligt het ligt het dus niet aan ons, maar aan HEN, de Antisemiten die géén Antisemiten zijn, (die zijn namelijk allemaal miraculeus verdwenen) en vervangen door obsessieve, fanatieke Jodenhaters.
Gerda Schrijver 28 februari 2024, 08:54
De zogenaamde klassieke anti-semiet is gehaaid en houdt altijd van die "nette klassieke "uitspraken of ervaringen vast en zal die altijd gebruiken in het gesprek met diegenen die het Joodse volk liefhebben. Wat moeten we toch oppassen. We hebben ook in Nederland een scherp onderscheidingsvermogen nodig, anders worden we allemaal door een type als Ben Weijers misleid. Wat heb je eraan als je een hele zaterdag de Volkskrant zit uit te pluizen en voor een dergelijk artikeltje/brief van Ben Weijers de schouders ophaalt? Ik vind het maar slecht.
Wardrop 28 februari 2024, 12:08
De jodenhaat van tegenwoordig is meestal niet extreem-rechts maar vooral links. In elk geval is dat nu de gevaarlijkste variant. Overigens mag het argument dat een krantenredactie niet aansprakelijk is voor een rare ingezonden brief ‘grijsgedraaid’ zijn, het is wél geldig.
Cees van Dijk 28 februari 2024, 13:47
Sommige (nou ja, zo langzamerhand best veel) mensen verzinnen maar wat, en ze geloven in hun eigen sprookjes. Als je ze daar op wijst krijg je het Mossad-verhaaltje weer en de kwaadwilligen beginnen dan sardonisch te lachen (als je geluk hebt want je kan een nog veel ergere reactie krijgen), maar het wordt een ander verhaal als zogenaamd serieuze media (zoals de Voelker Zeitung, sorry, zo noem ik deze krant nu maar even) deze sprookjes overnemen en net gaan doen alsof ‘er wel wat in zit’. Het ergste is nog dat dit soort mens en dit soort medium het anti-semitisme verinnerlijkt heeft en zich er niet eens van bewust is dat ze op een ‘speciale’ manier over Joden, Jodendom en -bijvoorbeeld- Israel denken. ‘Ah joh stel je niet zo aan,’ krijg je ook vaak te horen als je de mens of het medium of instituut wijst op anti-semitische tendenzen in hun denken of benadering. Daarom is het heel goed dat het Nieuw Israelitisch Weekblad en bijvoorbeeld het CIDI er op blijft en blijven wijzen dat het anti-semitisme bestaat en serieus genomen moet worden. Anders blijft het niet beperkt tot de ingezonden stukken en komt het -hoppa o pardon!- op de redactionele pagina’s en wordt het… tsja, wat wordt het dan? Uh… ja… nieuws? Echt gebeurd? Ja, die Joden toch… en vooral dat stukkie land en de gekochte invloed bij de macht aan de andere kant van de oceaan enne… uh… toch? TOCH?
Bas Fortuin 01 maart 2024, 15:41
Volkskrant publiceert ‘naziretoriek’...Niet mijn krant! De Roomse Volkskrant wordt vooral gelezen door Yuppen die op PvdA/GL, D66, Volt en Partij van de Dieren stemmen, dus alles wat Links en Rooms en voor Palestijnen en Hamas ijvert. Deze Linkse antidemocraten trokken zich dan ook al niets aan van Nederlanders die middels Twee Referenda 2005 en 2016 in grote meerderheid stemden 62% Tegen de EU-Grondwet-Leger-Vlag-Volkslied en EU Associatie Verdrag. Weet u nog hoe onder Premiers Balkenende/Rutte alles verdween in een bureau lade. Ze hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was! Shame! Nederlanders 2024 plukken nu de wrange vruchten van deze laffe Antidemocraten. Ik las met instemming de page-turner 2010 van Manfred Gerstenfield: HET VERVAL...Joden in een stuurloos Nederland. Nobelprijs-winnaar Eli Wiesel prees Gerstenfield voor zijn inzicht en moed - Niets en niemand wordt ontzien in zijn boek.' Rooms/Protestantse Kerkleiders, tel daarbij op de Islamtische MoskeeLeiders die blijken al vele Eeuwen de grootste vijanden van het Joodse Volk. Drie trefwoorden daarbij: Roomse Kruistochten en Inquisitie en Islamitische Sharia trachtten Joden te bekeren of bruut uit te roeien. Tot hun stomme verbazing zagen die Antisemieten op 14 mei 1948 een Joodse Staat verrijzen in M-0 ISRAEL.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *