Voorleesuurtje
Column

Voorleesuurtje

Esther Porcelijn 25 april 2023, 08:00
Voorleesuurtje

Een paar weken geleden was ik met mijn zoon van vijf voor de tweede keer naar een voorleesmiddag in Rotterdam waar dragqueen Ma’MaQueen een uurtje voorlas. Het was knus opgezet, met tien kinderen en hun ouders en verzorgers. De kinderen zaten op de grond en waren verkleed als prinses, draak of Pikachu, zoals mijn zoontje. Er waren koekjes, eenhoorn- en regenboogsnoepjes en er was thee. Ma’MaQueen had een fonkelende rode paillettenjurk aan, vertelde wat over zichzelf, las voor en de kinderen mochten na afloop ook een paar vragen stellen. Het was gezellig en de organisatie had een filmpje online gezet. 

Niet lang daarna zag Forum voor Democratie zijn kans schoon het Moederhart-electoraat en faux studentikoze ophefleger een nieuwe fuik in te jagen, door hun voor te houden dat dit weer eens exemplarisch was voor de teloorgang van alles in het algemeen en alles in het bijzonder. De complottisten koppelden het voorleesuurtje aan de recente ‘Week van de Lentekriebels’: er zou volgens hen sprake zijn van seksualisering van kinderen en ze waren een petitie daartegen begonnen.

Ophefmachine

Wat volgde zal niemand verbazen: de betrokken organisaties en de dragqueen werden bedreigd, de aanwezige ouders werden online lastiggevallen. Ze werden in online reacties beticht van pedofilie en grooming, iemands vertrouwen winnen om diegene seksueel te misbruiken. Afkeurende Instagrammoeders plaatsten opmerkingen als: “Die kindjes in zo’n kleine ruimte … nou dan weet je wel wat daar gebeurt.” De hashtag #groomers werd veel gebruikt en ook #beschermonzekinderen kwam veel langs. Die laatste hashtag komt bekend voor, want het is een vertaling van #saveourchildren, de kreet die we afgelopen jaren veelvuldig hebben zien langskomen bij de extreemrechtse en antisemitische complottheorie QAnon, en waarmee die beweging online moedergroepen wonnen voor hun democratie ondermijnende beweging. Want wie kan nou ooit tegen het saven van kinderen zijn? 

Het is duizelingwekkend dit protest te zien, afkomstig van mensen die de afgelopen decennia hebben gestreden om zichzelf te mogen zijn

Niet enkel het FVD was betrokken bij deze opruiing, ook stichting de Roze Leeuw (voorheen ‘Gayservatives’) voedde de ophefmachine. Die heeft eveneens een petitie opgezet, maar dan voor een ‘algeheel verbod op dragqueenvoorlees-uurtjes’, en de stichting riep op om bij een andere voorleesmiddag, die afgelopen zondag in Rotterdam plaatsvond, te demonsteren tegen de activiteit.

In de NRC van 13 april wordt een woordvoerder van de stichting geïnterviewd: “Volgens de stichting komen jonge kinderen via de voorleesmiddagen op een laagdrempelige manier in aanraking met seks en seksualiteit, wat zij gevaarlijk vindt omdat ze in verwarring zouden raken. Zo zouden de kinderen makkelijk slachtoffer kunnen worden van seksueel misbruik door volwassenen.” Het is duizelingwekkend deze woorden te lezen, afkomstig van een groep mensen die de afgelopen decennia hebben gestreden om zichzelf te mogen zijn. Mensen met een identiteit die in zeventig landen nu nog altijd strafbaar is en waarmee men in elf landen de doodstraf riskeert. 

Dat deze activisten standpunten kopiëren van de Amerikaanse conservatieve christenen die kortgeleden op het punt stonden dragshows geheel te verbieden, maar die bovendien de lhbt-levensstijl fundamenteel zondig achten, doet denken aan gepeste kinderen die de aandacht van zichzelf af willen leiden en een ander kind in de klas gaan meepesten. Het aantal geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen lhbt’ers steeg van 428 in 2009 naar 2471 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van belangen-organisatie COC Nederland. Daarmee is het standpunt van de Roze Leeuw op z’n minst cynisch te noemen.

Nazi’s

De koppeling tussen deze voorleesmiddagen voor kleuters en seks is naast walgelijk ook absurd. Mijn zoon ziet een levende sprookjesfiguur, niet anders dan een mevrouw in een Disneyprinsessenjurk. De vragen die de kinderen stellen, gaan over de jurk en of ze die elke dag draagt: “Nee,” is het antwoord, “in het dagelijks leven ben ik niet Ma’MaQueen.” En juist dat raakt aan de belevingswereld van kinderen. Nou en, denkt een kind, nu ben ik Pikachu en daarnet was ik Spiderman, en morgen ben misschien gewoon mezelf. Wat een vreselijke les hè, dat ze kunnen zijn wie ze willen zijn.

Bij de demonstratie afgelopen zondag waren –je verwacht het niet– echte nazi’s op komen dagen met spandoeken over ‘onze blanke kinderen’. Gelukkig was de organisatie zo slim het voorleesuurtje een paar uur eerder te laten plaatsvinden. Daardoor hoefden ouders niet met hun kleuters langs demonstranten te lopen die ‘pedo!’ en ‘groomer!’ riepen en hoeven ze nu niet aan hun kleuters uit te leggen wat dat allemaal betekent. 

Door het slimme handelen van de organisatie zijn onze kinderen dit keer echt beschermd tegen seksualisering.

Plaats opmerking