Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Vrijheid

Esther Voet 30 maart 2023, 08:00
Vrijheid

Honderden foto’s waren er van mensenmassa’s en Israëlische vlaggen. Betogingen voor en tegen de hervormingen in Israël. ‘Maatregelen’ zou een beter woord zijn. Bij ‘hervormingen’ denk ik aan iets positiefs en aan deze kon ik persoonlijk weinig positiefs ontdekken. In dat aanbod zat één beeld dat me raakte (zie pagina 4): te midden van al die vlaggen hield iemand een portret van Ben Goerion met een traan op zijn wang omhoog. De man die in Tel Aviv de onafhankelijkheid uitriep, over enkele weken precies 75 jaar geleden. Meteen spookte door mijn hoofd: wat zou Ben Goerion over dit alles hebben gedacht? Zou hij zichzelf voor het hoofd slaan omdat hij destijds verzuimde een grondwet op te stellen? 

Want dat is een van de voornaamste oorzaken van de huidige chaos. Er is geen grondwet in Israël. En bij alle hotemetoten en zelfbenoemde experts die ik de afgelopen week over deze fauda hoorde, heb ik in hun o zo goed geïnformeerde duidingen daarover niets gehoord. 

Nu de rust enigszins lijkt te zijn weergekeerd, moeten we niet denken dat het hiermee gedaan is. Netanyahu lijkt slim genoeg om al zijn plannen binnenkort niet allemaal ineens, maar in kleine stapjes alsnog door de Knesset te leiden. Dat zal onherroepelijk minder vrijheid betekenen voor vooral seculier denkende Israëli’s en het zal de rechtsstaat schade berokkenen. Ik ben ervan overtuigd dat Ben Goerion dat niet had kunnen bedenken. Iedereen die Israël een beetje een warm hart toedraagt, kijkt met angst en beven naar de ontstane situatie. 

Op de cover van NIW 6 plaatsten wij een verscheurde Israëlische vlag. Daar kwam commentaar op. Cru vonden sommigen dat plaatje. Maar de symboliek had niet treffender kunnen zijn. Sommige redactieleden hadden deze week slapeloze nachten van de oproeren, terwijl deze dikke pesach-editie naar de drukker moest, vanwege die dikte een dag eerder dan normaal nog wel. Gevolg: we zullen zoals altijd de eerste dagen van onze vakantie collectief op apegapen liggen. Dat zal overigens niet anders zijn voor eenieder die nog op het laatste moment het huis koosjer le Pesach moet maken. Daarna zal pas ruimte zijn het feest van de vrijheid te vieren, aan de seidertafel hier of elders, wellicht zelfs in Jeruzalem, want die liefde zal niet verdwijnen. Ook wij gaan het er even van nemen. De redactie is de komende weken gesloten. Op 17 april staan wij weer paraat en editie 25 vindt u op 21 april in de bus.

Wij wensen u chag Pesach sameach.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
tiki 30 maart 2023, 11:38
Ben Gurion met een traan is u bijgebleven. Mij is de vrouw in de rolstoel die een doktersafspraak miste door een vrouwelijke doorgeknalde expert hotemetoot, die net als u de hervormingen niet heeft doorgelezen of begrepen. Ook de Jewish Supremacists die Bne Barak met hun pogromplannen binnenvielen vulde mij met diepe schaamte net zoals uw vlaggenactie, die niet zou misstaan in Der Sturmer of de Iraanse krant, een bewijs dat dat warme NIW hart écht op de verkeerde plaats zit.
Bas Fortuin 30 maart 2023, 17:01
Esther Voet schreef: wat zou Ben Goerion over dit alles hebben gedacht? Zou hij zichzelf voor het hoofd slaan omdat hij destijds verzuimde een grondwet op te stellen? Want dat is een van de voornaamste oorzaken van de huidige chaos. Er is geen grondwet in Israël."" Volgens de Torah gaf JHWH Israël een rechtvaardige Grondwet Exodus 20. Mozes sprak hierover in superlatieven. Deuteronomium 4:1-14. Wanneer de Knesset daarbij ook de woorden van Psalm 81 ter harte neemt dan zal Israël dit jaar met zijn Masjiach nog tot Hoofd der volken verheven worden. Jeremia 31:7 en Openbaring 7 en 19. Een fata morgana? Wat sprak Ben Goerion ook al weer? Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist !
alex warnaar 30 maart 2023, 18:10
Toen Bolsenaro aan de macht kwam in Brazilië wist je gelijk dat de journalist er lekker op los zou fantaseren. Bosbranden onder de Lula van 2003 tot 2011 waren 2x zo hoog als onder Bolsenaro. Covid doden per capita waren volgens mij net iets lager dan in links geregeerd landen als Mexico en Argentinië. (Het aantal Covid doden was onder Trump lager dan onder Biden met een werkend vaccin). Moraal zet je alleen in tegen diegene waar je een hekel aan hebt, een dubbele moraal verraadt slecht waar je zelf (politiek) staat. Het zegt niks over het onderwerp zelf, maar alles over degene die de moraal hanteert. Hoe Israël zichzelf ook wil regeren, Turkije is en blijft het juist conflict en dat is net als de bosbranden onder de Lula en covid doden onder Biden vanwege de politieke voorkeur van de journalistiek volledig verzwegen. En dat mag niet.
tiki 31 maart 2023, 09:02
"De schade die zij hebben toegebracht is onvergeeflijk. Het linkse blok heeft ons allen gedemoraliseerd. Ons, de staat, het leger & henzelf. Spreek de waarheid! Oproer is het doel, verlies van verkiezingen de reden. Zij hebben hiermee ALLE Joden neergehaald en voor de eerste keer in 75 jaar lopen we niet met opgeheven hoofd, Wij hebben ons geblameerd voor TV camera's & de wereld. De deep State heeft gewonnen, gebruik makend van BLM & Antifa taal en wij allen hebben verloren. A word from the Godfather to his failing brother: “Don’t ever take sides against the family”. Jack Engelhard, US novelist.
Shlomo Itai 07 april 2023, 20:11
De verscheurde vlag geeft precíes de huidige situatie in Israël weer. De absurde toestand verscheurt niet alleen de Israëlische samenleving, maar verscheurt zelfs families en zelfs gezinnen. De crisis drijft, zoals we ook aan enkele reacties hier kunnen zien, sommige mensen volledig door het lint. De overbodige huidige toestand is gevaarlijk en pijnlijk en is nog niet voorbij, maar de Israëlische samenleving is jong van geest, dynamisch, energiek en levenskrachtig en ik ben er van overtuigd dat het herstel zal beginnen zodra Netanyahu van het politieke toneel is verdwenen. Maximum nog 3-4 jaren ? Na Netanyahu heeft niemand nog extremisten van welke soort dan ook nodig. Met een brede meerderheid kunnen we dan eindelijk serieus gaan werken aan een grondwet, waarvan dankzij de crisis iedereen in Israël nu de dringendheid begrijpt. Tot het zover is moeten we op onze uiterste hoede blijven tegen pogingen om in Israël frontaal of sluipend een Poolse of Hongaarse versie van democratie te vestigen, maar ik denk dat we als staat en als samenleving uit deze crisis uiteindelijk niet alleen weer normaal, maar juist sterker en gezonder naar boven zullen komen dan ervoor.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *