VS stemt tegen Golan-resolutie VN
Nieuws

VS stemt tegen Golan-resolutie VN

Redactie 16 november 2018, 00:00
VS stemt tegen Golan-resolutie VN

De Verenigde Staten hebben aangekondigd om voor de eerste keer te stemmen tegen een jaarlijkse VN-resolutie waarin Israël wordt opgeroepen om zich terug te trekken uit de Golan-hoogte. Eerder onthield de VS zich van de stemming.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, liet in een verklaring weten dat de VS vrijdag zijn jaarlijkse onthouding om te stemmen zal wijzigen in een ‘nee’-stem. Daarbij noemde Haley de resolutie ‘onlogisch’ en ‘duidelijk vooringenomen tegen Israël’.  Het stemmen tegen de resolutie zorgt voor een grote verschuiving in het Amerikaanse beleid ten aanzien van het grondgebied van de Golan.

Elk jaar stemmen de VN-landen over de niet-bindende resolutie, die wordt goedgekeurd door de Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN. De resolutie gaat voornamelijk over de ‘onwettigheid van de beslissing’ die Israël heeft genomen door ‘zijn wetten, rechtsmacht en bestuur op te leggen aan het bezette Syrische Golan gebied’.

Israël veroverde de Golanhoogte tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde het gebied in 1981. De internationale gemeenschap, waaronder de VS, weigeren het gebied als Israëlisch te erkennen en het te beschouwen als Syrisch grondgebied onder Israëlische bezetting.

De ‘nee’-stem van de VS zal hoogstwaarschijnlijk niet verhinderen dat de resolutie wordt aangenomen, maar kan wel een vooraankondiging zijn dat de regering van Trump overweegt om de Golanhoogte te erkennen als Israëlisch grondgebied. In september zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, dat hij verwacht dat het geannexeerde gebied ‘voorgoed onder Israëlische controle blijft’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking