VS trekt zich terug uit VN-Mensenrechtenraad om Israëlbeleid
Buitenland

VS trekt zich terug uit VN-Mensenrechtenraad om Israëlbeleid

Redactie 19 juni 2018, 00:00

De Verenigde Staten stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) vanwege het anti-Israëlbeleid dat de VN voert.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, bevestigde het nieuws op dinsdagavond. “De VS trekken zich officieel terug uit de UNHRC. Deze stap is geen ontwijking van onze plichten jegens het beschermen van mensenrechten. Wij nemen deze stap omdat wij geen onderdeel willen zijn van een hypocriete en egoïstische organisatie die de spot drijft met mensenrechten. De wreedste regimes in de wereld ontspringen de dans.”

Volgens de VS krijgt Israël een bevooroordeelde behandeling en zou de raad falen in het aanpakken van ernstige schendingen van de mensenrechten wereldwijd. “Geen ander land wordt zo vaak door de VN veroordeeld als Israël.” In de Raad hebben verschillende landen zitting met een gitzwarte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals China, Egypte, Saoedi-Arabië en Venezuela. In 2015 werd de Saoedische VN-ambassadeur Faisal Bin Hassan Trad zelfs hoofd van de Raad. In het jaar 2017 werd Israël door de VN twintig keer veroordeeld. De hele rest van de wereld, inclusief landen als Syrië, Myanmar en Iran, zes keer.

De VS dreigde al eerder uit de raad te stappen als de VN-raad niet zou stoppen met zijn anti-Israëlbeleid. Gesprekken over hervorming binnen de raad liepen deze week echter tot niets uit. De Mensenrechtenraad beschuldigde Israël afgelopen maand van het gebruiken van ‘buitenproportioneel geweld’ bij de Gazastrook. Maandag besloot de raad een internationale onderzoekscommissie naar Gaza te sturen. In een reactie liet een vertegenwoordiger van de Britse regering weten dat de ‘Amerikanen een punt hebben.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankte president Donald Trump en Nikki Haley na het bekendmaken van de Amerikaanse stap. “Jarenlang heeft de UNHRC bewezen een bevooroordeelde, vijandige, anti-Israëlische organisatie te zijn die haar missie om de mensenrechten te beschermen heeft verraden,” zei Netanyahu. “In plaats van zich te richten op regimes die systematisch de mensenrechten schenden, richt de UNHRC zich obsessief op Israël, de enige echte democratie in het Midden-Oosten.”

De beslissing van de VS komt op een moment dat het land zelf onder zware internationale druk staat vanwege het immigratiebeleid aan de Mexicaanse grens, waarbij kinderen gescheiden worden van ouders die Amerika illegaal willen binnenkomen.

Lees ook: De top-5 lachwekkende VN-besluiten

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking