Waarom de cijfers uit Gaza niet kúnnen kloppen
Israël

Waarom de cijfers uit Gaza niet kúnnen kloppen

Natuurlijk weet iedereen dat Hamas de wereld bedriegt met de getallen over slachtoffers in Gaza, maar na een statistische analyse staat dat nu onomstotelijk vast.

Bart Schut 21 maart 2024, 16:00
Waarom de cijfers uit Gaza niet kúnnen kloppen
IDF-soldaten in actie in Khan Younis. Het Israëlische leger doet er alles aan de verliezen onder de burgerbevolking in Gaza zo laag mogelijk te houden … en slaagt daar wonderwel in

Het getal 30 duizend vliegt de krantenlezers en tv-kijkers om de oren. De Nederlandse, maar ook de internationale media nemen de getallen die Hamas dagelijks uitspuugt via het ‘Gazaanse ministerie van Gezondheid’ klakkeloos over. Terwijl er slechts een handvol werkende hersencellen voor nodig is om te berekenen dat de cijfers uit de lucht gegrepen zijn. Bijvoorbeeld: de helft van de ’30 duizend gedode Gazanen’ zouden kinderen zijn. Maar de IDF – aanzienlijk betrouwbaarder dan Hamas als het om dit soort informatie gaat – meldt zo’n 15 duizend terroristen van Hamas en andere organisaties gedood te hebben.

Hamas maakt in de cijfers geen onderscheid tussen terroristen en burgers, of tussen wie gedood wordt door Israëlisch of eigen vuur. Hoe dan ook: 30 duizend gedode Gazanen min 15 duizend terroristen is 15 duizend. Precies het aantal gedode kinderen volgens Hamas (en de VN, Amnesty International, GroenLinks/PvdA en NRC, de Volkskrant, NOS, RTL en noem ze allemaal maar op). Dat zou betekenen dat er geen vrouwen, niet-terroristische mannen of ouderen in de Gazastrook leven. Of dat Israël munitie gebruikt die alleen terroristen en kinderen weet te raken. Voor zover bekend bestaat die technologie nog niet.

Iedere serieuze, kritische volger van het conflict weet dus dat de cijfers uit Gaza onzin zijn. Daar zijn voldoende concrete voorbeelden van. Herinnert u zich nog de vijfhonderd dodelijke slachtoffers bij de ‘Israëlische aanval’ op het Al-Ahliziekenhuis aan het begin van de oorlog? Nederlandse media en politici namen dit aantal klakkeloos over. De aanval, die van Palestijnse zijde bleek te komen, is nog steeds te vinden op het X-account van PvdA-GroenLinks-leider Frans Timmermans. Nu is er ook wetenschappelijk, statistisch bewijs geleverd dat Hamas de cijfers van de dodentallen in Gaza verzint. 

Wetenschappelijke analyse

Abraham Wyner is hoogleraar Statistiek en Datawetenschap aan de Universiteit van Pennsylvania, een van de acht prestigieuze instituten die worden geschaard onder de zogeheten Ivy League. Tegenwoordig zijn die vooral berucht om het antisemitisme dat er welig tiert, maar Wyner trekt zich daar niets van aan en maakt in een artikel in het Amerikaans-Joodse magazine Tablet gehakt van de Hamascijfers. Gewoon, door middel van een wetenschappelijke analyse.

‘De waarheid is nog niet bekend en dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren’

Wat blijkt? De cijfers die klakkeloos worden overgenomen door anti-Israëlactivisten, internationale hulporganisaties en de westerse media kunnen niet kloppen. Wyner draait niet om de hete brij heen: “De cijfers zijn niet echt. Dat is duidelijk voor iedereen die weet hoe de natuurlijke groei van getallen werkt.” Als voorbeeld laat Wyner zien hoe het absolute, cumulatieve aantal doden in Gaza dat Hamas tussen 26 oktober en 11 november publiceerde, een kaarsrechte stijgende lijn laat zien, zonder enige variatie. “Deze regelmatigheid is vrijwel zeker niet echt. Je zou behoorlijk wat variatie verwachten van dag tot dag.” 

Soms is de schijnwerkelijkheid achter de cijfers van Hamas ronduit komisch te noemen. Wyner ontdekte dat van 28 op 29 oktober 26 gedode Palestijnse mannen op miraculeuze uit de dood waren opgestaan, als hij de getallen uit Gaza moest geloven. En zo zijn er legio voorbeelden. Een statistische analyse bewijst dat er weinig tot niets klopt van de getallen die vrijwel de hele wereld voor zoete koek slikt. De statisticus vermoedt dat Hamas zelf geen idee heeft van de ware cijfers en opdracht heeft gegeven elke dag het aantal met een bepaald percentage te verhogen. Alleen gebeurt dit met zo’n statistisch onmogelijke regelmaat, dat iedereen kan zien dat er niets van klopt. 

Onmogelijk

Bovendien constateert Wyner dat binnen het – op zich al verzonnen – totale aantal slachtoffers de verhouding tussen burgers, terroristen en kinderen niet reëel is. Zelfs niet als je de Hamascijfers voor waar zou aannemen: “Die zijn onmogelijk, tenzij Israël op de een of andere manier geen mannelijke burgers doodt of als Hamas zou zeggen dat alle mannen in Gaza Hamasstrijders zijn.” De hoogleraar concludeert: “De waarheid kan nog niet bekend zijn en dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren.” Het aantal burgerslachtoffers zou 15 duizend kunnen zijn. Maar ook 10- of 5 duizend. Of nog minder. Dat in naam neutrale hulporganisaties en media de getallen uit Gaza toch blijven gebruiken, heeft een politieke achtergrond, niet een die in de werkelijkheid verankerd ligt. 

Een laatste conclusie. De verhouding tussen het aantal gedode burgers en terroristen ligt ergens tussen de 1,4 op 1 en 1 op 1. Wyner: “Naar de historische maatstaven van oorlogsvoering in steden, waar de strijders onder burgers ingebed zijn, is dit een opvallende en succesvolle poging [van de IDF, red.] om onnodig verlies van levens te voorkomen in de strijd met een vijand die burgers als menselijk schild gebruikt.” Leest u mee, raadsheren van het Internationaal Gerechtshof, rechters in Nederland, politici, anti-Israëlactivisten en media? De IDF verdient eerder een Nobelprijs dan een genocide-aanklacht.

Opmerkingen (8)
Kraanvoet 21 maart 2024, 20:12
Een ratio van 1 of 1,4 op 1 is nog steeds een bloedbad. Elke burger,ieder mens, die omkomt in deze grove slachting is één te veel. of die nu Israëlisch, Palestijns of wat dan ook is. Het is zeker mogelijk dat Hamas overdrijft, maar dan nog zijn de aantallen gruwelijk. En, waar Hamas wellicht overdrijft, zal Israël zaken te mooi voorstellen. En, er moet een politieke oplossing komen, vrede dus (en geen Israëlisch dictaat).
Marlou 21 maart 2024, 22:55
Uitstekende analyse! Het stomweg copyen en parachuteren van nieuwsgeving afkomstig van Hamas dan welke Palestijn (=Hamasspreekbuis) uit Gaza dan ook, is onacceptabel! Wat onze publieke Nederlandse roeptoeters betreft: Elke professionele journalist, politicus, wetenschapper die willens en wetens “cooy paste” produceert, moet zich kapot schamen en telkenmale aangesproken worden op ernstig gebrek aan integriteit & moraal kompas! Te beginnen met die charlatan van Clingendael, de zak Derksen (VI), en de NPO-spreekbuizen (hoe diep moet je zinken om als journalist voortdurend een half vertaal te vertellen, ook al zou je het opgelegd krijgen door de omroeptedaktie!
Rena Weissman 22 maart 2024, 02:00
Men die kan rekenen, had allang begrepen dat deze slachtoffers niet klopte: In Nederland wonen afgerond 18 miljoen mensen en er sterven hier 3200 mensen per week, gedeeld door 9 (Gaza heeft 2 miljoen inwoners) is dat naar beneden afgekort 350 mensen per week die aan een natuurlijke dood sterven in Gaza. En aangezien Israël aan "Blokkade" en "Bezetting" doet zou het best kunnen dat al deze doden, of een deel hiervan, gewoon wordt opgeteld bij de burgerdoden. 350 mensen maal ongeveer 23 weken oorlog is zo'n 8000 doden in Gaza. En aangezien het blijkbaar onmogelijk zou zijn om net zoals in Israël alle doden te identificeren, zou men makkelijk enkele natuurlijke Gazaanse doden als jonger kunnen identificeren als ze zijn. Daarbij doen mensen alsof je in Gaza alleen kan sterven als je vermoord wordt. In Gaza worden, hoe verdrietig dit ook is, ook kinderen doodgeboren. Ik heb al meermaals filmpjes gezien van Gazaanse moeders die huilen met zijn gestorvenen babytje in haar armen. Hoewel dit natuurlijk verschrikkelijk naar voor de arme vrouw is, waren de botten van de baby niet zichtbaar en had hij alle ledematen en geen enkel beetje bloed op zijn lichaam: Geen bombardement dus, geen verhongering, geen schot. Je kan niet Israël de schuld geven van natuurlijk doodgeboren kinderen. Je kan niet doen alsof er geen ziekte is in Gaza en mensen niet "gewoon" dood kunnen gaan. Het is verschrikkelijk hoe dom Europeanen zijn. Goddank dat NIW bestaat, want jullie begrijpen de waarheid. Op een dag snappen we het allemaal en moet Nederland voor de zoveelste keer hun excuses aanbieden voor nalatigheid, hoogmoed en het zijn van een extreme sukkel die terroristen geloofd en niet optreed tegen Jodenhaat. (Zoals mensen die schreeuwen dat Joden (ze nemen niet eens de moeite om verschil te maken tussen Joden en IDF) ergens zijn voor de Gazanen dan de Nazi's voor de Joden, ik moest oprecht bijna overgeven van woede en verdriet en afkeer) Am yisrael chai. Leve het Joodse volk!
Y. Kiwi 22 maart 2024, 07:37
Is het bekend, vanuit Israël moeilijk te bekijken, misschien is het mij ontgaan, of de landelijke Joodse gemeenten, Orthodox/Liberaal, verenigingen, instituten, scholen, zich bundelen om gezamenlijk deze burgemeester, met legale middelen te bestrijden? hoe meer een, hoe beter. L.Kiwi.
Rena Weissman 22 maart 2024, 22:57
@Kraanvoet, heb je de andere berichten van NIW wel gelezen? Je hebt natuurlijk volkomen gelijk, één onschuldig slachtoffer is er één te veel, maar hoe wil je vrede verwachten in een land waar Palestijnse kinderen op school leren dat het niet erg/oké/super goed is om Joden of Israëlieten dood te maken, er gaan zelfs hoge geldbedragen naar de mensen die het daadwerkelijk doen. Er had vrede kunnen zijn, er was zelfs bijna vrede geweest, Israël wil niets liever dan vrede, ze zijn dan ook nog nooit een oorlog begonnen, Israël en de Joden hebben in deze nare wereld veel moeten doen om te overleven, schuilkelders maken in ieder gebouw, een leger opstellen, grenzen bewaken, Palestina hoeft één ding te doen om veilig, in vrede, zonder hekken en zogenaamde "bezetting" te leven: Niet Massaal Joden Vermoorden! Echter, dit is blijkbaar keer op keer te veel gevraagd. Elke dode is verschrikkelijk, maar soms kunnen we niet anders. Hoeveel Duitse kinderen zijn er gestorven toen de Britten Europa wouden bevrijden in de tweede wereldoorlog? Hoeveel onschuldige Russische vaders, broers, zonen en echtgenoten zijn er vermoord tijdens de verdediging van Oekraïne? Heb je je daar ook tegen uitgesproken? Daarbij heb je het antisemitisme (aanslagen op synagogen, steekpartijen op Joden, Australische protesten waar men 'Gas the Jews' roept) vast ook gezien, terwijl bijna alle landen de Palestijnen zouden ontvangen, de Arabische landen, Europa, Amerika, kan ik geen plek noemen op de wereld waar jij als uitende Jood veilig over straat kan, zonder nagekeken of nagescholden te worden. Jij wel? Dus dat "Israëlisch dictaat" van jou, zou zo onterecht nog niet zijn. (Er zijn namelijk ook Arabische landen die compleet Jodenvrij zijn (gemaakt)).
Shlomo Itai 23 maart 2024, 09:34
@Kraanvoet: Met moslimbroeders en hun waanzinnige en meedogenloze ideologie bestaat er geen politieke oplossing. Om tot een rationele oplossing te komen, moet eerst worden afgerekend met de aanhangers van deze duivelse ideologie en hoeveel burgerslachtoffers daarbij vallen, is geheel afhankelijk van de moslimbroeders, precies zoals in het geval van de nazi’s destijds.
Lee 26 maart 2024, 12:13
Het enige dat 100% klopt zonder dat daar statistisch bewijs nodig is, is dat liegen en bedriegen in de genen van Hamas zit. Al bijna 20 jaar lang hebben ze Israël een rad voor de ogen gedraaid terwijl ze als dolle honden tunnels aan het graven zijn geweest met als enig doel alles in het werk te stellen om alle Joden in Israël van de kaart te vegen onder de bezielende aanvoering van Iran. Van de andere kant is Israël zelf super, super - en daar zijn werkelijk geen superlatieven voor te bedenken - naïef geweest. Hele woestijnen met zand heeft Hamas Israël in de ogen gestrooid. Niet te bevatten! De vroegere Romeinen in die contreien hebben het daar nagelaten het "Fide, sed qui vide - Vertrouw, maar ziet toe op wie u vertrouwt" in de oren van de Joden te knopen. Hamas en haar ideologie moet net als de terroristische Tamiltijgers uitgeroeid worden. In dat land Sri Lanka is het de overheid ook gelukt.
Ome Jan 02 april 2024, 09:45
71% van de Palestijnen steunt Hamas 59% van de Palestijnen wil Hamas terug in de macht. Leg deze islam logica maar uit.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *