Waarom kreeg Bradley Coopers Leonard Bernstein een grotere ‘nepneus’?
Film en tv

Waarom kreeg Bradley Coopers Leonard Bernstein een grotere ‘nepneus’?

Fans van componist en dirigent Leonard Bernstein - en niet alleen zij - verwonderen zich over de neusprothese die acteur Bradley Cooper draagt in de nieuwe film Maestro.

Redactie 17 augustus 2023, 18:56
Waarom kreeg Bradley Coopers Leonard Bernstein een grotere ‘nepneus’?

Niemand lijkt zich bijzonder druk te maken over het feit dat Bernstein niet gespeeld wordt door een Joodse acteur, dat soort woke activisme en lange tenen lijken niet aan te slaan in de Joodse gemeenschap. Het werk van een acteur is nu eenmaal in de huid van een ander te kruipen, ook als die ander een andere etniciteit, seksuele geaardheid of genderidentiteit heeft of had dan de acteur.

Maar de verbazing – en woede – over de neus waarmee de componist in de film wordt ‘versierd’ is begrijpelijker. Op sociale media worden massaal foto’s gedeeld van Cooper naast Bernstein. Wat blijkt? In de film lijkt de maestro opvallend een grotere neus te hebben dan in werkelijkheid het geval was. Twitteraars vragen zich vertwijfeld af waarom Cooper – die naast de hoofdrol ook de regie, de productie en het scenario van de film voor zijn rekening nam – Bernstein een grotere neus gaf of waarom hij überhaupt een prothese droeg.

‘Als hij een neusprothese moet dragen is dat voor mij, en voor veel anderen, hetzelfde als black-face

De Brits-Joodse actrice Tracey-Ann Obermann verwoordde de kritiek op Cooper het best: “Als hij een neusprothese moet dragen is dat voor mij, en voor veel anderen, hetzelfde als black-face.” Obermann wijst erop dat Cillian Murphy in Oppenheimer geen neusprothese nodig had toen hij de natuurkundige speelde, evenmin als Tom Conti in de rol van Albert Einstein in dezelfde film: “Als Bradley Cooper niet het karakter en Joodse identiteit van Bernstein door de kracht van zijn acteren kan uitbeelden, neem dan een Joodse acteur.”

Veel critici wijzen er bovendien op dat het afbeelden van Joodse personages met (overdreven) grote neuzen appelleert aan eeuwenoude antisemitische stereotypen en dat dit onder andere gebeurde in nazi-propagandafilms. Cooper verdedigt zich door erop te wijzen dat Bernsteins familieleden achter hem staan. “Het is nu eenmaal zo dat Leonard Bernstein een mooie, grote neus had,” schrijven de kinderen van de componist – Jamie, ALexander en Nina Bernstein – op X (voorheen Twitter), “Bradley koos ervoor met make-up zijn gelijkenis te versterken, en wij vinden dat prima. Wij zijn er zeker van dat onze vader dat ook had gevonden.”

Bekijk hier de trailer van Maestro op YouTube.

Plaats opmerking