Walk Israel: elke stap telt
Binnenland

Walk Israel: elke stap telt

Honderd deelnemers lopen dit najaar de Israel Walk, een CIA-sponsorwandeling voor kansarme kinderen in Israël.

Redactie 03 september 2017, 00:00
Walk Israel: elke stap telt

Honderd deelnemers zullen dit najaar de Walk Israel lopen, van de Dode Zee naar Jeruzalem. De sponsorwandeling is een initiatief van de Stichting Collectieve Israel Actie. Elke afgelegde kilometer levert geld op voor kansarme kinderen in Israël.

De Walk Israel, dit jaar de tweede editie, biedt een unieke kans om Israël ook buiten de gebaande paden te leren kennen. Met deze tocht, eind oktober, haalt Stichting Collectieve Israel Actie (CIA) geld op voor het project Youth Futures, dat zo’n vijfduizend kansarme schoolkinderen begeleidt met personal coaches.
In vier dagen wordt er van de Dode Zee naar Jeruzalem gelopen. “Van vierhonderd meter onder de zeespiegel naar achthonderd meter erboven,” grijnst Erez Manhaimer van Keren Hayesod, de Israëlische fondsenwerver die samenwerkt met CIA. “We beginnen om half zeven ’s ochtends met lopen en bergbeklimmen, zes tot acht uur lang. Een aardige wandeling! Hoe oud ben jij? 52? Dat red je wel, onze oudste deelneemster, een Zwitserse bergbeklimster, is 81.”
De route is deel van de holy grail of hikes, de duizend kilometer lange Israel National Trail tussen Dan in het noorden en Eilat in het zuiden. Er zijn gidsen in drie talen: Engels Frans en Italiaans, en parcours voor beginners en gevorderden. Na de stevige wandelingen kan er een verkwikkende duik in een oase genomen worden. Voor wie nog puf heeft zijn er ’s avonds lezingen, van bijvoorbeeld een archeoloog en geoloog.
Het thematisch zwaartepunt van Walk Israel 2017 is geschiedenis. Op de route liggen behalve de Dode Zee, het natuurreservaat Ein Gedi, Masada, Arad, Asjkelon, de heuvelrug Sjefela, tussen de kust en Judea (waar volgens de overlevering David Goliath versloeg), Judea en Jeruzalem.
De wandelaars zullen de zon zien opkomen boven de Dode Zee, overblijfselen van het bijbelse Israël met eigen ogen aanschouwen, spreken met door Keren Hayesod gesteunde Ethiopische oliem en het aan de Israëlische  onafhankelijkheidsoorlog gewijde Castel National Park bezoeken. De reis wordt afgesloten met een ceremonie op Mount Herzl in Jeruzalem.
Tachtig procent van de deelnemers van vorig jaar loopt dit jaar weer mee, meldt Manhaimer trots. “Dit is een unieke ervaring. Je ziet Israël niet als toerist, maar je leert het echt kennen. De Walk komt langs plekken waar je, als je gewoon op vakantie gaat nooit zou komen. Zo zie je na uren klimmen, moe en dorstig, ineens een oase midden in de woestijn. Dat ga je nooit vergeten, geloof me.”

Cijfers
De reis kost 1350 euro, all-in (zonder het vliegretourticket van circa 290 euro, dat CIA kan regelen). Daarnaast verwacht CIA van elke deelnemer een donatie van minimaal 750 euro. Dat bedrag kan ingezameld worden via crowdfunding: voor elke kilometer dragen vrienden en bekenden een vast bedrag bij, bijvoorbeeld 15 euro. “Elke stap telt,” legt Manhaimer uit. De groep van 2016 haalde meer dan 50.000 euro op, waarmee Youth Futures zeventig kinderen een jaar lang kon begeleiden. De tocht dit jaar moet het dubbele opbrengen. Om deze ambitie kracht bij te zetten doen, als een van de twintig Nederlandse deelnemers, ook CIA-voorzitter Freddy Hollander en zijn vrouw Hilary mee.
Youth Futures, vertelt Manhaimer, helpt kinderen met problemen thuis, kinderen uit gebroken en eenoudergezinnen en van nieuwe, vaak Ethiopische oliem, nieuwkomers. “Deze kinderen zijn geïsoleerd op school. We pikken ze eruit in de klas en ze krijgen een mentor die zelf de middelbare school net heeft afgerond. Zij of hij dient als rolmodel, wijst kind en gezin de weg naar bijvoorbeeld sociale voorzieningen en praat met ouders en school over verbeterpunten voor opvoeding en onderwijs. Binnen twee, drie jaar zie je de kinderen enorm opbloeien. Ze krijgen zelfvertrouwen en leren en gedragen zich beter.” Walk Israel voert dit keer dan ook langs het Youth Futures-project in Arad.

Collectieve Israel Actie
De CIA is – sinds 1953 – de onafhankelijke Nederlandse samenwerkingspartner van fondsenwervingsorganisatie Keren Hayesod-United Israel Appeal in Jeruzalem. CIA, daaronder inbegrepen de vrouwen-, jongeren- en businessafdelingen, is een niet-politieke stichting die geld inzamelt voor onder andere programma’s om achtergestelde jeugd in Israël een toekomstperspectief te bieden en kwetsbare bevolkingsgroepen – ongeacht (geloofs)achtergrond – vooruit te helpen.
CIA financiert projecten voor lone soldiers (soldaten in de IDF zonder familie in Israël), moeilijk opvoedbare kinderen in jeugddorpen, families in nood, ouderen en Holocaustoverlevenden. Samen met de Israëlische overheid en computerbedrijf CISCO organiseert CIA project Net@, dat jongeren uit Israëlische randgebieden bijles en een vliegende start geeft in de informatietechnologie. Andere voorbeelden van projecten zijn ALEH-kinderdorpen (voor kinderen met ernstige lichamelijke en/of geestelijke handicaps), Baby’s First Hug (in de steek gelaten baby’s krijgen knuffels en liefde van vrijwilligers, onmisbaar in de eerste levensfase) en een bombestendige neonatale intensive care-unit in Hadera.

Interesse? Walk Israel: 29 oktober t/m 3 november (inclusief reisdagen). Meer info: www.israelactie.nl.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking