Was Hamas-munitieopslagplaats oorzaak van ‘bloedbad’?
Nieuws

Was Hamas-munitieopslagplaats oorzaak van ‘bloedbad’?

Redactie 29 mei 2024, 12:17
Was Hamas-munitieopslagplaats oorzaak van ‘bloedbad’?
Demonstrators protest calling to end the war in Gaza at the Hebrew University in Jerusalem on May 28, 2024. Photo by Yoatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** ??? ????? ???? ????? ???? ????? ???? ????? ?? ????? ????? ???? ?????????? ?????

De voorlopige conclusie uit het onderzoek van de Israëlische strijdkrachten is dat de brand die ontstond ten noorden van Rafah waarschijnlijk is veroorzaakt door de opslag van munitie of brandstof door de Palestijnse terreurorganisatie. Bij die brand zijn volgens Hamas 50 burgers om het leven gekomen, maar dit getal kan niet bevestigd worden. Hamas staat erom bekend slachtofferaantallen op te blazen, in sommige gevallen zelfs met een factor tien.

IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari zegt dat de luchtmacht er alles aan heeft gedaan om ‘collateral damage’ (onbedoelde nevenschade) te voorkomen toen het een aanval uitvoerde op een doelwit ‘meer dan anderhalve kilometer buiten‘ de veiligheidszone noordelijk van Rafah, waarbij twee hooggeplaatste terroristen werden gedood. Bij de luchtaanval gebruikte de IDF bommen van 17 kilogram, de kleinste die een vliegtuig met zich kan dragen. Dit was juist bedoeld om de schade van de aanval te beperken tot het beoogde doelwit.

De IDF baseert het vermoeden dat een munitieopslagplaats in brand vloog op een onderschept telefoongesprek tussen ooggetuigen van de luchtaanval. Zij spreken van ‘secondaire explosies’, die de brand veroorzaakt zou hebben. Zulke ontploffingen zijn ook door de Israëli’s waargenomen en doen op zich al vermoeden dat er munitie of wapens nabij de locatie van de luchtaanval opgeslagen waren. “Ja, het was een munitieopslagplaats,” is op de opname te horen. “De Joodse bom was niet sterk, het was een klein projectiel want het maakte geen groot gat. En achteraf waren er veel secondaire explosies.”

De internationale pers blijkt niets geleerd te hebben door onmiddellijk Israël schuldig te verklaren

Het zou niet de eerste keer zijn dat de waarheid achteraf heel anders blijkt te liggen in Gaza. De hele wereld veroordeelde Israël voor een bloedige luchtaanval op het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza op 17 oktober, waarbij volgens Hamas 500 doden waren gevallen. Maar al snel bleek dat het ziekenhuis helemaal niet was geraakt én dat de explosie op de parkeerplaats erbuiten was veroorzaakt door een afgezwaaide Palestijnse raker. Bovendien waren daarbij hooguit enkele tientallen slachtoffers gevallen.

Toch blijkt de internationale pers niets geleerd te hebben door opnieuw zonder vragen te stellen het Hamas-discours over te nemen en onmiddellijk Israël schuldig te verklaren. Ook anti-Israëlische politici wisten meteen aan wie zij de Zwarte Piet moesten toeschuiven, nog voordat details over het incident bekend waren. En natuurlijk wachtten duizenden pro-Hamasactivisten de ware toedracht niet af en gingen in West-Europa de straat op voor demonstraties waarbij het zoals steeds tot antisemitisme, discriminatie en gewelddadigheden kwam.

Opmerkingen (7)
tiki 29 mei 2024, 15:35
Eérst was er Zionisme/Racisme, toen Israelische 'Apartheid, toen de Israelische 'leugen van 7 October, toen het 'bombardement van een ziekenhuis, toen de gedode slachtoffers (allemaal onschuldige vrouwen & kinderen, later 50% gereduceerd door VN en dát wil wat zeggen), toen kwam de 'genocide....en nu is er de gerichte moordpartij op alwéér onschuldige palestijnse vrouwen & kinderen, allemaal verkoold door Israelische bommen van 2000 kilo. Oeps.....allemaal kwatsch! De bommen waren 17 kilo, het bombardement 1 km van het tentenkamp......en het was een Hamas wapendepot dat in de lucht vloog. Rectificatie van alle leugens? Vergeet het maar!
tiki 29 mei 2024, 15:56
Dit is hoe het werkt: "Verspreid het gerucht". Tot israel dit gedegen heeft onderzocht is het hek van de dam en zijn de de paarden van stal & vertrappen Israel waar het maar kan. Voor één onderzochte & bewezen 'Israelische waarheid zijn er duizenden bibliotheken vol leugens & verdraaingen om deze onderuit te halen via 'geschoolde & intelligente' mensen zoals journalisten, studenten, professoren & politici die allemaal horend doof & ziende blind zijn wanneer het Israel betreft.
Henk Jonker. 29 mei 2024, 16:05
Israël wordt altijd gelijk veroordeeld als dader , maar ieder oordeel voor het laatste oordeel is een vooroordeel. Bij de raketaanval op het ziekenhuis , de aantallenomgekomen Palestijnen , en nu weer de slachtoffers in Rafah de propaganda oorlog heeft Israël allang verloren, Hamas berichtgeving wordt klakkeloos genoteerd. Maar voor Israël zal er licht verschijnen zoals het bezoek van Nikki Haley begeleid door haar Israëlische vriend en huidig Kesset- lid Danny Danon ze bezocht o.a. Kibboets Nir Oz en sprak met slachtoffers van 7- oktober 2023. Ook bezocht ze Sderot en schreef ze op een Israëlische raket persoonlijk ' Finish Them All.' Mocht Trump de nieuwe president worden van de U.S.A. dan heeft hij aan Nikki Heley een uitstekende minister van buitenlandse zaken CHAI !
Ruud 29 mei 2024, 18:35
Ik snap de verbazing niet dat hamas tussen de vluchtelingen hun explosieven en ammunitie verbergt. Deze tactiek is vanaf dag 1 van de oorlog al geconstateerd in alle reeds veroverde gebieden in Gaza. In elk huis werden wapens gevonden. Wie heeft de videobeelden niet gezien van RPG granaten en AK-47 mitrailleurs onder de matrasjes van kinderbedjes en ook de pistolen in de kappen van couveuses in ziekenhuizen. In het kamp is sprake geweest van secundaire explosies en een dientengevolge felle brand. Er lag dus ook brandstof verborgen, mogelijk in kunststof jerrycan. Jammer dat Bibi meteen voor zijn beurt heeft gesproken en het gebeurde een fout heeft genoemd, dit maakt de uitkomsten van het IDF onderzoek bij voorbaat al ongeloofwaardig.
Pnina 30 mei 2024, 15:23
sowieso opvallend dat de NL media het erover hebben dat Netanyahu gezegd heeft dat het een tragische fout was, terwijl hij slechts sprak van een tragische gebeurtenis. Essentieel verschil, lijkt me. Blij dat er nog enkele bronnen zijn die de waarheid zoeken: NIW en GeenStijl zijn míjn bronnen. Alleen moet je voor GeenStijl wel tegen de 'onnodige ongenuanceerde' berichtgeving die ze nu eenmaal voorstaan bestand zijn. Ik vind het wel verfrissend en wanneer het Israël aangaat, overigens meestal wél genuanceerd.
Gerda Schrijver 31 mei 2024, 16:36
Het is oorlog! Begrijpt de wereld dit niet? Een soevereine staat Israel was aangevallen!! Elk woord uitgesproken, is al bijvoorbaat tegen Israel. Israel, kan ook nooit iets goed doen. Bijna alle landen in de wereld willen het niet begrijpen, waar Israel door heen moet om zichzelf te verdedigen en Hamas tot in de kiem uit te schakelen. Gelukkig trekt Israel zich hier niets of weinig van aan.
Moriah v.d. Knaap 02 juni 2024, 21:22
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel,
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *