Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Waterlooplein weer een beetje Joods

Redactie 06 maart 2023, 09:15
Waterlooplein weer een beetje Joods

In een poging sfeer terug te brengen in de vorig jaar heropende Waterloopleinmarkt, is de leiding van de beroemde locatie met de gemeente Amsterdam overeengekomen een echt Joods hoekje op het plein in te richten. De bedoeling is dat de oude, vooroorlogse sfeer die de markt ooit kenmerkte, deels terugkeert. 

In 2016 werd besloten de locatie opnieuw in te richten. Het plein ligt laag en was een zogeheten regenwaterknelpunt. Er moest onder meer nieuwe riolering komen. Maar de sfeer wil er na de herinrichting maar niet in komen. ‘Piepepeuterig’ noemden marktkooplieden het, en ‘te gladgestreken’. Van een feestelijke heropening was dan ook geen sprake. Kraamhouders klaagden steen en been en enkelen overwogen zelfs ‘het bijltje erbij neer te hakken’.

Om de markt iets van het gezellige, bruisende karakter terug te geven, wordt een deel nu speciaal gereserveerd voor handelaren in Joodse waren, die niet alleen judaïca en sjmattes mogen verkopen, maar ook etenswaren als ingelegd zuur, gemberbolussen en andere Joodse lekkernijen. De organisatie hoopt zo opnieuw aantrekkelijk te worden voor toeristen, die de markt tot nu toe mijden. 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *