Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Wint Hamas de Westbankverkiezingen?

Redactie 26 augustus 2016, 00:00
Wint Hamas de Westbankverkiezingen?
Foto: HADAS PARUSH/FLASH90

Foto: HADAS PARUSH/FLASH90

De aankondiging van de terreurbeweging mee te doen aan de lokale verkiezingen op 8 oktober, heeft de Israëlische regering op het verkeerde been gezet.

De regering in Jeruzalem overweegt een pakket maatregelen om de Palestijnse kiezer weg te lokken bij Hamas. Minister van Defensie Avigdor Lieberman kondigde aan een nieuwe stad voor en door Palestijnen te willen bouwen op de Westelijke Jordaanoever, naar het voorbeeld van Rawabi, waar vorig jaar de eerste bewoners introkken. Ook zou Lieberman bereid zijn de nu nog illegale woningen in ‘Area C’ bij Jeruzalem te legaliseren, waarbij de Palestijnse Autoriteit betrokken zou worden voor het verlenen van de benodigde vergunningen (al blijft Area C wel volledig onder Israëlische controle). In Area C wonen zo’n 200.000 Palestijnen onder de permanente dreiging van sloop van hun huizen.

Verder wil Lieberman dat nieuwbouw in Joodse nederzettingen op de Westbank beperkt wordt tot binnen hun veiligheidsbarrières. De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat Palestijnse kiezers hun woede over het bestaande Israëlische beleid uiten door op 8 oktober massaal op Hamas te stemmen. Jeruzalem wil koste wat het kost voorkomen dat de terreurbeweging na de verkiezingen op lokaal niveau de dominante politieke kracht wordt op de Westelijke Jordaanoever.

Er wordt gevreesd voor een daverende overwinning, gezien het gebrek aan populariteit van de als door en door corrupt beschouwde PA

Lieberman beschrijft zijn plannen zelf als ‘the carrot and the stick’. De wortel bestaat uit de geopperde maatregelen – waarvan overigens nog niet duidelijk is in hoeverre zij door de regering als geheel worden gesteund – die ook tot doel hebben de Palestijnse middenklasse te vergroten en versterken, wat Hamas de wind uit de zeilen zou nemen. Maar er is ook een stok: Westbankgemeentes die onder het bewind van de terreurbeweging komen, lopen het risico getroffen te worden door strenge economische en veiligheidsmaatregelen.

Lange tijd leken de lokale verkiezingen in het gebied van de Palestijnse Autoriteit ongemerkt voorbij te gaan. Hamas leek, net als in 2012, de stembusgang te boycotten, wat president Mahmoud Abbas’ Fatah-partij bij gebrek aan concurrentie automatisch de overwinning zou opleveren. Maar Hamas’ aankondiging, twee weken geleden, toch mee te doen, heeft tot grote nervositeit geleid in Jeruzalem en Ramallah. De kans dat de hardline-islamisten na 8 oktober veel gemeenteraden zullen beheersen, wordt door analisten groot geacht. Er wordt zelfs gevreesd voor een daverende overwinning, gezien het grote gebrek aan populariteit van de als door en door corrupt beschouwde PA.

Welkom
Zelfs de Islamitische Jihad heeft aangekondigd deel te nemen aan de verkiezingen, wat een primeur zou betekenen in de Palestijnse politiek. Hamas motiveerde het besluit in een communiqué waarin de organisatie haar verlangen naar ‘gekozen en vrije gemeenteraden’ uitsprak. Zonder sarcasme sprak de terreurbeweging haar wens uit dat de verkiezingen eerlijk verlopen en dat de uitslagen gerespecteerd zullen worden.

De vraag is natuurlijk of de Palestijnse Autoriteit het zover zal laten komen, al liet de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie direct na Hamas’ aankondiging weten deze te verwelkomen. Hamas zal waarschijnlijk haar kandidaten verkiesbaar stellen als onafhankelijk, dit om tegenwerking of zelfs arrestatie door de PA of de Israëli’s te voorkomen.

Het zou de eerste keer in meer dan een decennium zijn dat de twee dominante Palestijnse politieke krachten het in serieuze verkiezingen tegen elkaar opnemen. De afgelopen twaalf jaar stonden Fatah en Hamas alleen bij universitaire verkiezingen tegenover elkaar. De laatste parlementsverkiezingen waren in 2006 en de laatste keer dat de Palestijnen naar de stembus gingen om hun president te kiezen was zelfs een jaar eerder. De 80-jarige Mahmoud Abbas zit inmiddels in het twaalfde jaar van zijn vierjarige ambtstermijn.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *