Wisselingen van de wacht
Binnenland

Wisselingen van de wacht

Wisselingen van de wacht bij de PIG en het NIK.

Redactie 21 augustus 2017, 00:00

Jonathan Soesman trekt zich tijdelijk terug als voorzitter van de Permanente Commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Louis Lobatto, voorzitter van het College van Parnasiem van de Portugees Israëlietische Gemeenschap, stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn.

Op 31 juli ging er een nieuwsbrief uit van het College van Parnasiem (CvP) van de Portugees Israëlietische Gemeenschap (PIG) aan haar leden, waarin duidelijk werd dat de voorzitter van het college, Louis Lobatto, zich niet beschikbaar zal stellen voor een tweede termijn. Lobatto had toen hij vorig jaar werd aangesteld al laten weten zijn functie te zien als interim. Nu valt in de nieuwsbrief te lezen: “De bestuurstermijn van de voorzitter van het CvP (Louis Lobatto) loopt eind augustus af. Hij heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. Conform de statuten zal hij tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter op 27 september 2017 de taken behorende bij de functie blijven uitvoeren.”
De parnaas cultuur en onderwijs, Awraham Rosenberg, stelt zijn functie eveneens met ingang van 1 september ter beschikking.
In dezelfde brief geeft ook Dennis Dresden te kennen dat hij niet langer voorzitter van de Algemene Ledenvergadering wil zijn. Het was de bedoeling dat de kehilla op 30 augustus weer bijeen zou komen voor een Algemene Ledenvergadering, die is nu echter verzet naar 27 september.

Verbondenheid bevorderen
Het College gaat in de brief in op het feit dat de heer Jaap Sondervan de toegang tot de bima (in het Portugees: teba) is ontzegd, zoals we in NIW 38 meldden. Het College stelt: “Wij zijn van mening dat het betreffende lid gedurende een lange periode personen binnen onze gemeente in het openbaar beschaamd en beledigd heeft. Het bleek niet mogelijk om de meningsverschillen op een rustige manier en met het bewaren van de normale regels van wellevendheid te bespreken en te komen tot oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar waren. Het College van Parnasiem, het rabbinaat van de PIG gehoord hebbend, heeft daarom uiteindelijk met pijn in het hart, maar ter bescherming van onze gemeente menen te moeten besluiten dat het betreffende lid momenteel niet voldoet aan de voorwaarden waaraan een chazan o.i. dient te voldoen. Het is immers de taak van ons college als gekozen leiders van onze gemeente de onderlinge verbondenheid te bevorderen en te voorkomen dat personen beschadigd worden.” Of zich al opvolgers voor bovenstaande functies hebben gemeld, is niet bekend.

‘Het bleek niet mogelijk om de meningsverschillen op een rustige manier te bespreken en te komen tot oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar waren’

Privéredenen
Dat ligt anders bij het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Daar heeft voorzitter Jonathan Soesman het stokje (tijdelijk) overgedragen aan zijn PC-collega David Goudsmit. Als oorzaak voor het stapje terug, geeft Soesman privéredenen aan. Hij blijft wel lid van de Permanente Commissie, waarvan Gidi Markuszower volgens Soesman en Goudsmit inmiddels geen deel meer uitmaakt. “Dat klopt,” reageert Markuszower: “Ik maak materieel geen deel meer uit van de PC, ik had mijn vertrek al in januari aangekondigd. Ik ben heel blij met mijn opvolger, Ryan Palecek. Ik ben ervan overtuigd dat hij met Avi Ovadia ‘de bende van vijf’ zoals ik de rest noem, in toom zal kunnen houden, want ik vind dat het NIK op dit moment te veel geld uitgeeft.”
Soesman kreeg binnen sommige NIK-gelederen ook kritiek op het convenant dat hij met staatssecretaris Martijn van Dam sloot over de sjechieta, de kosjere slacht. Zo zouden de exportbevoegdheden van slagerij Marcus in het geding komen, waarover wij in het NIW berichtten. Daarop stuurden PC-lid Soesman en NIHS-voorzitter David Brilleslijper een uitgebreide reactie naar het NIW, die u op pagina 31 integraal kunt teruglezen. Zij leggen die beschuldigingen naast zich neer.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking