Wordt synagoge foodhal?
Binnenland

Wordt synagoge foodhal?

Redactie 23 april 2018, 00:00
Wordt synagoge foodhal?

De Joodse gemeenschap in Deventer is in rep en roer. Horecaondernemer Ayhan Sahin wil in de synagoge een foodhal vestigen.

Het pand is sinds 1999 een rijksmonument en hoewel het in het bezit was van een kerk, worden er nog steeds Joodse diensten gehouden. De kerk zocht al langer naar een nieuwe eigenaar voor de oude synagoge, maar de gemeenschap kan dat zelf niet betalen.

Uit zeggen eindelijk werd het gekocht door vastgoedondernemer Carlus Lenferink, een zakenpartner van Sahin. Tom Fürstenberg, voorzitter van de gemeente Beth Shoshanna, zegt dat de komst van een foodhal niet verenigbaar is met de Joodse diensten.

Grootste boosdoener is volgens hem de gemeente Deventer: “Zij hebben destijds de synagoge niet overgenomen. Dat vond ik toen al laf. Als de gemeente met dit plan akkoord gaat, zou dat een absolute schande zijn.” Ook vreest hij dat dit de genadeklap voor de Joodse gemeente in Deventer zal betekenen. Hij roept de gemeente nu opnieuw op om het gebouw te redden.

Sahin zegt het jammer te vinden dat de Joodse gemeenschap nu mogelijk zonder gebedsruimte komt te zitten: “Het is nog niet zover natuurlijk,” zei hij in De Stentor, waarbij hij aangaf niet van het Leger des Heils te zijn, “maar als zij de volle huur willen betalen, kunnen ze het van me huren.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking